Politika

Vlahušićeva odmazda iz Amerike

Vlahušićeva odmazda iz Amerike

Unutarstranačka borba u gradskom HNS-u dostiže svoj vrhunac i tijekom ožujka očekuje se sazivanje predsjedništva Gradskog odbora na kojem bi članovi trebali izglasati nepovjerenje dosadašnjem predsjedniku Antunu Pravedanu.

Informacija je to koju su nam potvrdili izvori iz stranke koja je trenutno u stanju opće mobilizacije. Nakon što je duList ove srijede objavio scenarij puča kojim Andro Vlahušić želi preuzeti kormilo u gradskoj organizaciji Hrvatske narodne stranke, naši sugovornici ističu kako je pokrenuo odmazdu „neposlušnih“ kolega u Gradskom odboru. Tako je iz New Yorka, gdje se trenutno nalazi na službenom putovanju, naložio smjenu narodnjaka koji podržavaju Pravedana i samim tim su smetnja njegovim ambicijama o novoj kandidaturi za gradonačelnika na lokalnim izborima sljedeće godine. Tako je zatražio smjenu Hrvoja Pešela iz Nadzornog odbora Luke Dubrovnik i Gorana Vukovića iz Upravnog vijeća Dubrovačke razvojne agencije. Očito je zaključio kako oni neće biti poslušnici u operaciji preuzimanja gradske organizacije pa je krenula odmazda.

Kako mu je za izglasavanje nepovjerenja Pravedanu potrebna većina članova predsjedništva, neslužbeno doznajemo kako bi u NO Luke po hitnom postupku trebao biti imenovan Boris Orešić, ako prihvati tu kandidaturu. Time se Vlahušić nada da će zadobiti njegov glas u gradskoj organizaciji, a tko će doći na mjesto Vukovića naši izvori nam nisu mogli potvrditi.

Istovremeno skupini istomišljenika je naložio kako tijekom ožujka trebaju sazvati predsjedništvo gradske organizacije na kojem trebaju provesti naum o smjeni Antuna Pravedana. Naime, sadašnji predsjednik dubrovačkih narodnjaka otvoreno se usprotivio brojnim potezima gradonačelnika i najavio kako bi mogao podržati kandidata SDP-a za gradonačelnika na sljedećim lokalnim izborima. To se Vlahušiću nikako ne uklapa u planove o novom mandatu, jer je očito, nakon što su mu propali planovi o igrama na nacionalnoj razini nakon što je prizemljen iz središnjice i neulaska u Sabor, promijenio još jednu predizbornu priču. Sjetimo se kako je tada govorio kako je jedan mandat sasvim dovoljan da ispuni obećanja dana građanima. Kako je većinu predizbornih iluzija pogazio, sada stvara preduvjete unutar vlastite stranke za novi mandat na čelu Grada, a na tom putu mu smeta Pravedan i nezadovoljstvo većine članova HNS-a koji se ne slažu s njegovim radom i potezima.

Stoga je i krenula ova bitka za vodstvo dubrovačkih narodnjaka, bez namjere da se Vlahušić ili neki njegov kandidat okušaju u demokratskoj izbornoj proceduri protiv Pravedana, već s namjerom da se bez izbora preuzme kormilo gradske organizacije. Sa zanimanjem ćemo pratiti daljnji razvoj događanja, kao i razvoj sudskog postupka koji se zbog afere Šipan vodi protiv dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, a za koji je novo ročište također zakazano u ožujku.
 
 

Kako je za pokretanje odmazde protiv neposlušnih članova jedan od okidača bio tekst objavljen u tjedniku duList ove srijede u kojem razotkrivamo scenarij puča protiv Pravedana, donosimo u cijelosti tekst iz tiskanog izdanja:
 

 
OSIGURAO RUKE HSS-A U GRADSKOM VIJEĆU PA KRENUO U UNUTARSTRANAČKU BITKU
 
Andro pokrenuo puč protiv Pravedana
 

Andro Vlahušić pokrenuo je pučistički stroj u Gradskom odboru Hrvatske narodne stranke kojemu je cilj svrgavanje „preliberalnog i neposlušnog“ predsjednika Antuna Pravedana, kako bi se oslobodio prostor u kojem bi Vlahušić ili neko od njegovih igrača, bez demokratske izborne procedure došao na čelo dubrovačkih narodnjaka.
Unutarnje izbore, tvrde naši izvori, Vlahušić nikako ne želi, jer je svjestan da nema većinsku podršku u članstvu. Stoga će posegnuti za statutarnim mogućnostima.
 
PISMO NEZADOVOLJNIH
 
Prvi pritisak na predsjedništvo GO HNS-a već je napravljen pismom koje su prošlog tjedna potpisali i Pravedanu poslali šest članova Predsjedništva nezadovoljnih njegovim radom. Potpisnici Matija Čale Mratović, Jadran Šundrica, Vjekoslav Vierda, Jadranka Ničetić, Vesna Delić Gozze i Marijo Tevšić tvrde da su u predsjedništvu članovi koji na to nemaju pravo te da u radu takvog tijela ne žele sudjelovati. Stoga prošlotjedna sjednica gradskog odbora HNS-a nije ni održana jer u nedostatku potpisnika ovog pisma nije bilo kvoruma.
 

Nakon tihog dogovora s dva vijećnika HSS-a, Vlahušić je ostvario preduvjet kojim je pokrenuo puč u vlastitoj stranci s ciljem svrgavanja demokratski izabranog predsjednika Gradskog odbora Antuna Pravedana

Upućeni tvrde da pučisti očekuju odstupanje Pravedana kako bi se otvorio prostor Vlahušiću. Čak i ukoliko Pravedan ne odstupi, nepostojanjem kvoruma neće se moći održati ni sljedeće sjednice predsjedništva Gradskog odbora pa će se, nedonošenjem potrebnih odluka stvoriti preduvjeti da Županijski odbor HNS-a donese odluku o raspuštanju gradskog. Tako bi Andro Vlahušić, kao predsjednik Županijskog odbora HNS-a dobio mogućnost imenovanja vršitelja dužnosti i bez unutarstranačkih izbora dobio potporu za ostvarivanje svojih ambicija na sljedećim lokalnim izborima za nešto više od godinu dana.
 
HSS OSIGURAČI U VIJEĆU
 
Važan preduvjet ostvarivanju ovog njegovog cilja je bio osigurati većinu u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika. Naš izvor tvrdi kako je cijela mašinerija svrgavanja Antuna Pravedana pokrenuta tek nakon što je postignut dogovor s članovima iz HSS-a koji imaju dva glasa u Vijeću. Naime, otkriva nam kako je Vlahušić postigao dogovor s Karlom Gjurašićem o zajedničkom izlasku na izbore 2012. u zamjenu za rezervne ruke u Gradskom vijeću – ukoliko ustreba! Time je suzio manevarski prostor Pravedanu i scenarij puča je mogao biti pokrenut.
 

U izbore Vlahušić ne želi, jer je svjestan da nema podršku članstva pa je provedbu scenarija preuzimanja gradskog odbora bez demokratskih izbora naložio skupini članova predsjedništva. Već prošlog tjedna Pravedan je ostao bez kvoruma, a stiglo mu je i pismo nezadovoljnika!

Trebalo je pritom reaktivirati „spavače“ u HNS-u, poput Vjekoslava Vierde i Jadrana Šundrice, koji u radu predsjedništva Gradskog odbora već dulje vrijeme nisu ili su vrlo malo sudjelovali. Okupljanje je navodno palo na Matiju Čale Mratović pa je u ponedjeljak trebao biti održan sastanak na koji je pozvala sve potpisnike pisma te Borisa Orešića, Nenada Vekarića i Ivanu Lazarević.
Predsjednik gradske organizacije HNS-a Antun Pravedan za duList kaže da je čuo nešto o tome, ali budući da nije riječ o službenom stranačkom sastanku tvrdi kako nije upoznat s detaljima sastanka.
 
POTROŠ(E)NI
 
Je li na sastanku u Zavodu za javno zdravstvo skupina nezadovoljnika dogovorila strategiju i provedbu Androvih želja, ili je, kako se moglo čuti ipak došlo do nesuglasja, pokazat će sljedeći potezi u dubrovačkom HNS-u.
Od samog početka mandata nezadovoljstvo radom Andra Vlahušića tinja među narodnjacima i posljednjih je mjeseci kulminiralo u sve žešći sukob. Kako nema podršku baze, Vlahušić igra na podršku nacionalne središnjice i manju skupinu ljudi koja bi mu poslužila u pučističkim namjerama. A poslije…!? Kao i dosad, Vlahušić je neupitno pokazao da je usamljeni jahač u politici kojemu nije važna dosljednost stranačkih ideja, već mu je samo potrebna politička platforma kroz koju bi ostvario vlastite ambicije. Za to je spreman potrošiti ljude oko sebe, zaboravljajući sva obećanja, kao što je zaboravio i ona predizborno dana građanima Dubrovnika.
 
 
 
 
 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist