AktualnoKome zidine

Vlahušić traži raskid ugovora s DPDS-om

Vlahušić traži raskid ugovora s DPDS-om

Gradonačelnik Andro Vlahušić uputio je ministrici kulture Andrei Zlatar Violić pismo u kojem predlaže donošenje izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kojim bi se van snage stavili postojeći ugovori između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine

za koje je Državna revizija utvrdila da su u suprotnosti s odredbama tog zakona. Sve to izneseno je na stranici Grada Dubrovnika.

– Radna skupina sastavljena od stručnjaka ministarstva kulture, ministarstva financija i ministarstva pravosuđa radila je ovog proljeća na pronalasku legitimnog i zakonski prihvatljivog načina za gospodarenje zidinama te je uputila prijedlog usklađenja međusobnih odnosa koje je Grad Dubrovnik načelno prihvatilo, a Društvo prijatelja dubrovačke starine se o njegovu sadržaju do danas nije očitovalo.

Postojeći Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara definira da se „koncesijom stječe pravo na gospodarsko korištenje nepokretnog kulturnog dobra ili pravo obavljanja gospodarskih djelatnosti u vezi s nepokretnim kulturnim dobrom koje je u vlasništvu Republike Hrvatske, županije, Grada Zagreba, grada ili općine.

Koncesija iz stavka 1. ovog članka smatra se koncesijom za gospodarsko korištenje nepokretnog kulturnog dobra u smislu Zakona o koncesijama“, a Društvo prijatelja dubrovačke starine nema koncesiju već zidinama gospodari sukladno ugovorima s Gradom Dubrovnikom. Stoga Grad Dubrovnik, kako bi se zakon poštovao, predlaže da se navedeni članak zakona dopuni stavkom koji bi glasio

„Ugovori kojima se uređuju prava na gospodarsko korištenje nepokretnoga kulturnoga dobra ili pravo na obavljanje gospodarskih djelatnosti u vezi s nepokretnim kulturnim dobrom koje je u vlasništvu Republike Hrvatske, županije, Grada Zagreba, grada ili općine, a koji su zaključeni prije stupanja na snagu ovog zakona i koji ugovori se i nadalje primjenjuju, a za koja prava nije ishođena koncesija sukladno odredbama ovog Zakona, prestaju važiti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona“ – piše u Vlahušićevom pismo.

Gradonačelnik nadalje iznosi kako je izvjesno da će reguliranjem gospodarskog korištenja zidina, za što je cilj da se dogodi do 1. siječnja iduće godine nastati novi proračunski prihod Grada Dubrovnika pa u dopisu predlože da se reagira žurno, budući da je u tijeku planiranje Proračuna za iduću godinu.

No gradonačelnik kao da zaboravlja kako je Dodatak ugovoru s DPDS-om napravljen upravo na njegovo inzistiranje u prosincu 2009. godine.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist