Aktualno

Vlahušić olako iznosi “spasonosna rješenja”

Dubrovački ogranak Hrvatski laburista – Stranke rada uputio je priopćenje za javnost, povodom nedavno g posjeta gradonačelnika Vlahušića Zagrebu

i ministrici Holy.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

– Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić po povratku iz Zagreba, gdje se sastao s nekolicinom ministara, najavio je kako je ministrici zaštite okoliša Mireli Holy predložio gradnju „tvornice za otpad“ na području sadašnjeg odlagališta otpada na Grabovici, a koje bi se trebalo zatvoriti do kraja iduće godine. Vlahušić je, što smo mogli čuti i u medijima, kazao kako se radi o mehaničko-biološkoj obradi otpada i njegovom prikupljanju s teritorija općina Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Grad Dubrovnik.

Pitanje odlaganja i gospodarenja otpadom svakako je najveći komunalni problem u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pa nas stoga čudi ovako olako iznošenje „spasonosnih rješenja“. Naime, od ministrice Holy smo mogli čuti da je odlučila zaustaviti projekt gradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom na području Lučina razdoblja u Dubrovačkom primorju i to bez da je argumentirala zašto to čini i bez da je ponudila alternativno rješenje.

Njen ispad s prijedlogom organiziranja spalionice na brodovima, što je valjda trebala biti alternativa, kritizirale su ekološke udruge, pa je brzo odustala od toga. I od tada nismo čuli što, ako već smatra da ŽCGO u Primorju nije dobro rješenje, namjerava učiniti kako bi riješila ovaj problem.

Istovremeno, svjedoci smo kako je odlaganje otpada usijalo atmosferu na Korčuli zbog odlaganja otpada za općinu Lumbarda, da pelješke općine otpad odlažu na neprikladnom području Neuma gdje ne znamo kakav je utjecaj na Malostonski zaljev, da dolina Neretve nema nikakvo ekološki prihvatljivo odlagalište, kao ni Mljet ni Lastovo.

Vlahušićevo „rješenje“ zabrinjava jer se, za razliku od ŽCGO u Primorju koje je na granici 3. i 4. zone zaštite voda, nalazi u 2. zoni zaštite voda i godinama slušamo kontroverzna tumačenja o utjecaju Grabovice na kvalitetu vode u Ombli iz koje se opskrbljuje veći dio Dubrovnika. Osim što ovakav projekt može ugroziti Omblu on ne rješava probleme Neretve, Pelješca i otoka, a o tome bi Vlahušić, ujedno i čelnik županijske organizacije HNS-a, trebao voditi računa.

Osim što smo iznenađeni lakoćom kojom gradonačelnik Dubrovnika pokušava pristupiti rješavanju ovog velikog problema iznenađuje nas i činjenica da se na njegovu najnoviju viziju nisu osvrnule ekološke udruge ni stručnjaci koji su bili angažirani u raspravi oko ŽCGO.

Hrvatski laburisti- Stranka rada smatra kako je nužno da se svi politički akteri, nevladine udruge i struka
moraju naći za zajedničkim stolom i donijeti rješenje ili stav koji će po ovom pitanju, koje ne dopušta površnost niti politikanstvo, biti iznesen ministrici Holy – priopćenje je županijskog povbjerenika Laburista Ivana Nikolića.
 

Pročitajte još

SUKOB INTERESA Evo zbog čega direktorica Sanitata Klaudija Barčot mora platiti kaznu od 4 tisuće kuna

Dulist

Udruga Rina Mašera poziva na humanitarni koncert Stijepa Gleđa Markosa

Dulist

FESTA U OČIMA ŠKOLARACA Primorci, Župljani i Konavljani na panou, pod budnim okom Parca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija