Grad

Vlahušić: ‘Maske su pale, ovakav DPDS treba ugasiti i svu imovinu vratiti gradu Dubrovniku’

Vlahušić: 'Maske su pale, ovakav DPDS treba ugasiti i svu imovinu vratiti gradu Dubrovniku'

U današnjem priopćenju gospodin Niko Kapetanić kaže ‘Ustvari i nije bitan realni postotak koji ćemo dobiti (trenutno oko 30 posto), već da o onome što dobijemo samostalno raspolažemo. U slučaju ‘potpune kontrole i nadzora’ Društvo niti može niti mora postojati. Ne mora jer Grad već ima Komunalni odjel i Zavod za obnovu.’ Iskreno priznanje koje čekamo dugih dvadeset godina. Priznanje kojima se u potpunosti razotkriva osnovni smisao postojanja DPDS koje je vodio Niko Kapetanić i par prijatelja. Javni novac građana Dubrovnika koji dobijemo, prodajom karata ulaznice za zidine i ugostiteljskim najmom, upravljamo bez ikakve kontrole i nadzora grada Dubrovnika, kao ni državnih institucija – na goruću temu priopćenje je poslao i Andro Vlahušić, gradski vijećnik. Prenosimo ga u cijelosti:

DPDS, da ponovim po tisućiti put, je udruga koja sto posto prihoda dobiva od javne imovine, dubrovačkih zidina. Dosada je sa novcima protivno svim zakonima u Hrvatskoj ugovarala radove obnove u četiri oka bez javnih natječaja, kupovala privatnu imovinu po unaprijed dogovorenim cijenama, a istu knjižila na svoje ime. Prodavala godinama nefiskalizirane ulaznice za zidine, koje su više od dvije trećine bile plaćene gotovinom. Crnim novcem, a to je svaki javni novac, nad kojim ne postoji nadzor i kontrola kupovali su zaštitu, te proganjali ljude koji su pokušavali vratiti zidine gradu.

Kada su sve političke stranke u Dubrovniku , zauzele iste stavove u pogledu kontrole i nadzora nad najvrijednijom gradskom imovinom, ponovo se javlja čovjek koji nastoji ucijeniti Grad – nestvarnom i nevjerojatnom izjavom. Javnim novcem upravljati ćemo samostalno ili ne trebamo postojati. I to reče čovjek koji sebe smatra zaštitnikom dubrovačke baštine , temeljene na potpuno javnom upravljanju Gradom i Republikom. Čovjek koji je zloporabio položaj i ovlasti te sebi nezakonito isplatio 598 tisuća kuna ili 200 prosječnih mirovina.

Točno je: Ovakav DPDS ne treba postojati. Obnovom baštine treba se baviti Zavod za obnovu, sukladno Planu upravljanja svjetskom baštinom UNESCA. DPDS treba ga ugasiti , svu imovinu vratiti gradu Dubrovniku od koga je i potekla. Detaljno izviješće o radu u zadnjih pet godina treba doći što prije na Gradsko vijeće koje ga nakon rasprave, treba uputiti nadležnim institucijama.

Andro Vlahušić, nezavisni Gradski vijećnik

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist