GradKome zidine

Vlahušić: DPDS je društvo prijatelja dubrovačkih solada

Andro Vlahušić

Gradonačelnik Vahušić je komentirao na konferenciji za novinare usvajanje Zakona o obnovi ugrožene spomeničke baštine Dubrovnika.

– Mi smo odlučili pričekati da zakon službeno izađe u Narodnim novinama. I jučer i danas imamo sastanke s Muzejima, a ravnat ćemo se u 2 smjera – jedan je dogovor i poštovanje zakona, a drugi ćemo primjeniti ako Društvo ne želi poštovati zakon. Ako neće biti nasilnih poteza sa strane Grada i Muzeja zidine neće biti ni jedan dan zatvoren. Mi ćemo se dogovoriti oko načina preuzimanja ljudi koji rade u DPDS-u. Jer ako se ne dogovorimo Muzeji moraju uzeti nove ljude, jer moramo organizirati posao. Želimo dogovor što je s novcima koji se trebaju predati Gradu Dubrovniku. Prema izvješću iz 2010., 2011.,2012., 2013. DPDS je prebacio oko 10 milijuna kuna. Prošle je zaradilo 70 miijuna kuna – nagasio je Vlahušić dodavši:

– Bit će zanimljivo vidjeti jer sav novac koji se nalazi na računu DPDS mora biti namijenjen obnovi zidina, no mi imamo informaciju da nije sav novac na računu. Mi ćemo im ponuditi da se DPDS može slobodno javljati na javne potrebe u kulturi. Prema projekcijama ne da ćemo raditi 50 posto mi ćemo trošiti znatno više sredstava za obnovu baštine nego do sada. Naša odluka koja je usuglašena s Ministarstvom kulture, je da su zidine dio Muzeja, nisu samostalna ustanova, niti zasebno trgovačko društvo, bit će to muzej unutar zidina, i tamo će biti moguće isto ono što je u Kneževu dvoru. Na način korištenja prostora na zidinama primjenjivat će se mjere koje se odnose na bilo koji drugi muzej u Hrvatskoj ili u Europi. Na jednoj od sjednica GV-a koja će se održati ovog mjeseca, donijet ćemo sve potrebne akte o tome. Također imamo potvrdu Porezne uprave i Ministarstva financija da se na ulaznice neće plaćati PDV ni porez na dobit.

Također od sada će svaka udruga koja ima prihod veći od 230 tisuća kuna morati napraviti zasebno trgovačko društvo, pa bi u DPDS-u morali napraviti trgovačko društvo u vlasništvu privatne udruge, platiti PDV, i plaćati porez na dobit koji iznosi 4 milijuna kuna ako prebace 10 – dodao je Vlahušić.

– Jučer je Orlić rekao kako njih novci ne interesiraju osim upravljanja, a upravljanje je da on želi brojiti novce. DPDS je društvo prijatelja dubrovačkih solada, a to je dubrovačka imovina. No, otvorit ću još jedno pitanje – ako se kaže da je na žiro računu 3 milijuna kuna, i da je nestalo 17, treba pitati tajnika, koji je savjetnik u gradskoj tvrti, je li on potpisao taj dio da se taj novac skloni. Zna kakve su posljedice za takvo nešto, ako je točno da nema novaca onoliko koliko bi ih trebalo biti. Bit će zanimljivo – zaključio je Vlahušić.

Pročitajte još

Dvije obitelji s ukupno devetoro djece uselit će u gradske stanove

Dulist

Francuski veleposlanik u nastupnom posjetu kod gradonačelnika

Dulist

KINEMATOGRAFI DUBROVNIK Pogledajte što ima u kinima

Dulist