Grad

Vlahušić: Dosta nam je terora neposlušnih taksista!

Andro Vlahušić

Ja sam od danas glavni prometni redar i bit ću na cestama od jutra do sutra – izjavio je danas na kolegiju uoči sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Andro Vlahušić.

– Osobno preuzimam odgovornost za promet u gradu. Uložili smo desetke milijuna kuna, platit ćemo prometne redare i policiju koliko treba. Od danas sam ja glavni krivac za promet, ali mnogi će dotad odletiti. Ljudi jednostavno trebaju raditi svoj posao, jer više nisu krive prometnice – rekao je Vlahušić.

Napomenuo je kako su prošli vikend taksisti na ulicama grada proizveli nered koji se više neće tolerirati.
– Riječ je o 200 obitelji, 200 vozača. Nisam dopustio slobodno tržište i konkurenciju, ni Cammeo ni zagrebačke cijene. Ali ako tako nastave sve ćemo to uvesti. Uvest ćemo iste cijene kao u Zagrebu, a one su nekoliko puta manje od njihovih. Njihove su više nego u Londonu, Singapuru i New Yorku. Ako žele, mogu biti partneri Grada. Bili smo prema njima susretljivi i imaju najbolje uvjete, ali nam je dosta terora nekolicine neposlušnih – istaknuo je Vlahušić.

‘Gradske agencije ponašaju se kao mangupi’

– Autobusi na dolasku na Pile morat će čekati u ulici Vladimira Nazora dok se vozač autobusa na Pilama ne odjavi. Uredit ćemo i nered na Pločama, i tamo će parkirati agencije. Gradske agencije se ponašaju kao mangupi, na sudu smo s njima za šest milijuna kuna. Autobusima će za nepropisno parkiranje stići kazna od deset tisuća kuna. Taksiste koji zagrađuju promet kaznit ćemo najprije na sedam dana, a potom i trajno – dodao je Vlahušić.

Inače, gradonačelnik je uporan u namjeri da svim taksistima koji ne prihvate upotrebu POS aparata i tableta oduzme koncesiju.
– Tko to ne bude koristio, bit će ilegalan. Također, morat će omogućiti prijevoz građanima po posebnom tarifnom modelu, za 30 kuna. Tko se ne bude držao tih pravila prvo će izgubiti koncesiju na tjedan dana, potom na dva, a na kraju i trajno – izričit je bio Vlahušić.

Od drugih točaka, Vlahušić je istaknuo izmjene i dopune Proračuna, u kojem iznos ostaje isti (485 milijuna kuna), ali uz preraspodjelu pet posto sredstava po odjelima. Najavio je dodatno ulaganje od 3 do 4 milijuna kuna u područje od zgrade Zagrebačke banke do početka Lapadske obale, ponajprije kroz hortikulturno uređenje Lapad stanice.
– Omogućit ćemo i milijun kuna za POS stanove, kako bi 65 obitelji to omogućili za Božić ili Svetog Vlaha, ovisno o ishodovanju uporabne dozvole – kazao je Vlahušić.

Gradsko vijeće na idućoj sjednici odlučit će i o preraspodjeli nepotrošenih sredstava iz HBOR-ovog kredita (od ukupnih 99 milijuna kuna).
– Kako Groblje Dubac kasni s realizacijom dio sredstava ćemo preusmjeriti, kao i od cestogradnje. Preusmjerit ćemo ta sredstva za rekonstrukciju Lazareta. Ovo činimo jer se daleko veći iznos plaća za rezervaciju sredstava, nego za preraspodjelu – kazao je pročelnik Dinko Mirić.

Mirić je najavio i točku u kojoj će se promet po gradu urediti u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, Zakonom o cestama i Zakonom o komunalnom gospodarenju. Od lipnja se uvode i prometni redari, za početak njih četiri, koji će sukladno zakonu obavljati sve poslove Policije, od kontrole prometa do pisanja kazni.
– Želimo dovoljnim brojem redara i policijskih službenika osigurati red i smanjenje gužve – dodao je Vlahušić.

Libertas do kraja lipnja seli u Komolac

Pročelnik Miho Katičić najavio je proširenje broja članova Savjeta mladih, uvođenje zamjenika te produljenje mandata, a nakon što tu odluku donese Gradsko vijeće, objavit će se javni poziv za novi saziv Savjeta.

Gradonačelnik Vlahušić osvrnuo se i na izvješće o radu prometnog poduzeća Libertas, gdje je prijedlog Gradskom vijeću da se izvješće prihvati.
– Libertas uredno izvršava sve obveze. U lipnju istječe zadnja rata kredita EBRD-a za kupovinu autobusa, i nakon toga je odluka na Gradskom vijeću hoće li financijski pomoći susjedne općine po pitanju prijevoza. Donijet će se i prijedlog restrukturiranja, jer slijedi natječaj za terminal i autobusni kolodovor. Libertas će do kraja lipnja privremeno preseliti u Komolac, koji je stambeno-poslovni prostor, i to bez većih građevinskih zahvata. Time se otvaraju velike parkirališne zone na Remizi i Radeljeviću. Imamo 90 tisuća kvadrata na Pobrežju za Libertas, a očekuje nas i kupnja novih autobusa i povećanje kvalitete prijevoza – kazao je Vlahušić.

Što se tiče Groblja Dubac, Vlahušić je najavio potpisivanje četiri ugovora vrijedna 4,8 milijuna kuna čime bi se obavilo oko 70 posto ukupno plaćenog.
– Ostaju dvije obitelji i jedan odvjetnički ured koji zastupa nekoliko stranaka. Jedna obitelj se javila da želi potpisati ugovor, dok druga to odbija i tu ćemo ići u proces izvlaštenja – objasnio je Vlahušić.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist