Grad

Vlahušić: Agencije se bore da Srbi i Crnogorci dođu na Pile kad već nisu mogli ’91.

vlahusic zagrebacka 250316 1

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić rekao je u petak u Dubrovniku kako je kaznena prijava koju su u četvrtak podnijele putničke agencije zbog nemogućnosti iskrcavanja gostiju na Pilama usmjerena ka tome ”da Srbi i Crnogorci mogu doći džabe na Pile kada već nisu mogli 1991. godine”.
Agencije MSC Krstarenja d.o.o., Elite travel d.o.o., Gulliver travel d.o.o., Applicon tours d.o.o., Aragosa d.o.o., Ambassador travel d.o.o., Dubrovnik travel d.o.o. i Atlas turistička agencija d.d. kojima su prometni redari Grada Dubrovnika onemogućili iskrcaj i ukrcaj putnika s kruzera na predjelu Pila, a nakon što su u srijedu istim agencijama zbog neplaćanja naknade za te transfere Gradu, izdane mandatne kazne od 10 tisuća kuna po prekršaju, podnijele su kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog zbog oduzimanja i ograničenja slobode kretanja i prisile. Dubrovački gradonačelnik na to je danas odgovorio na konferenciji za novinare rekavši kako neće odustati od naplate i blokade.
– Mi nećemo odustati od toga jer je ”Odluka o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima” sukladna zakonu i na takav način se provodi. Prošle godine 21 500 autobusa je došlo na Pile, to je ukupna vrijednost od 17 milijuna kuna. Dosada su taj dio uglavnom plaćale agencije izvan RH, prvenstveno Srbija, BiH, Crna Gora, Albanija. To je oko pet milijuna kuna na godišnjoj razini, a 22 milijuna kuna nisu platile dubrovačke, odnosno hrvatske agencije jer su pokrenule sudske sporove. One su taj novac naplatile od ‘cruising’ kompanija i zadržali su za sebe -rekao je Vlahušić te dodao kako su naknade za iskrcaj putnika u Italiji četiri puta veće.
– U Italiji se plaća četiri puta više, a u Dubrovniku se ne želi plaćati. Bit ću sarkastičan i reći da je to tako samo da bi Srbi i Crnogorci mogli ”džabe” na Pile kad već nisu mogli 1991. godine. To je jedina pozadina ove tužbe, nema ništa drugo. Ako hrvatski sudovi donesu odluku da mi ne smijemo na svom zemljištu naplaćivati onda će Srbi i Crnogorci doći besplatno na Pile, a nisu mogli ’91. godine – rekao je Vlahušić te dodao kako je o svemu razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem.
Odgovarajući na novinarska pitanja Vlahušić je odgovorio kako najveći otpor dolazi od agencija Gulliver travel i Applicon tours, te kako dio dubrovačkih agencija žele zadržati monopol i novac koji su naplatili.
Vlahušić je poručio kako je agencijama predlagao da transferi budu besplatni, no kako je uvjet u tom slučaju kupnja izleta u povijesnu jezgru, a ”ne da se gosti vode isključivo po javnim prometnicama”.
Ustvrdio je kako je kaznena prijava usmjerena prema Gradskom vijeću koje je donijelo Odluku i gradonačelniku koji je poštuje, te usporedio ovu situaciju s naplatom ulaznica za dubrovačke zidine ili naplatom parkinga na području Dubrovnika.
– Možemo li sutra očekivati kako će isti odvjetnik nagovoriti ugostitelje da reču kako je Stradun javna površina na kojoj svi mogu postaviti stolove bez plaćanja? Radi se o procesu, sarkastično ću opet reći, etničkog čiščenja u kojem Dubrovčane treba izbaciti s ulica i cesta, a dovesti samo turiste u Grad – zaključio je Vlahušić.

Pročitajte još

DO IZGRADNJE NA ŽARKOVICI Centar za pružanje usluga u zajednici privremeno u prostorima bazena

Dulist

Posljednji ispraćaj gospara Paljetka u petak u 15 sati na Boninovu

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist