Aktualno

Vlaho Đurković i Žarko Dešković odlikovani ordenom viteza od Dannebroga

Vlaho Đurković i Žarko Dešković odlikovani ordenom viteza od Dannebroga

U rezidenciji danskog veleposlanika u Hrvatskoj održan je svečani prijem na kojem je veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Ole Henrik Frijs-Madsen dodijelio odlikovanja dvojici hrvatskih državljana za promicanje danskih vrijednosti i dobrih bilateralnih odnosa.

Vitezovima reda Dannebrog (danske zastave), odlikovani su počasni konzul Kraljevine Danske u Splitu Žarko Dešković te počasni konzul Kraljevine Danske u Dubrovniku Vlaho Đurković.

-Moram istaknuti koliko cijenimo objedinjeni rad naših počasnih konzula u Hrvatskoj. Oni su za nas vrlo važan most između danske države i naših građana na područjima Hrvatske u kojima konzuli žive. Otprilike 140 000 Danaca svake godine posjećuje Hrvatsku, većina njih odlazi na obalu, tako da vama, konzulima, moram odati počast za velik broj slučajeva na kojima ste radili – izjavio je danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen otvarajući ceremoniju uručenja odlikovanja.

-Velika je čast biti odlikovan od strane Njezinog Veličanstva kraljice Danske Margarete II. Počasni sam konzul posljednjih deset godina i izuzetno mi je drago što sam kroz to vrijeme mogao raditi na izgradnji odnosa naše dvije zemlje te prenositi primjere dobre prakse i dostignuća u biznisu, znanosti i kulturi. Hvala vama veleposlaniče Madsen te zaposlenicima veleposlanstva na podršci i na ovom priznanju – izjavio je počasni konzul u Dubrovniku Vlaho Đurković.

-Kada sam prije 12 godina bio predložen za počasnog konzula znao sam kakvu čast, ali i obavezu to nosi sa sobom. Prihvatio sam, i nakon puno godina službe, mogu zaključiti da sam u stotinama slučajeva imao priliko pomoći Dancima u neugodnim životnim situacijama. Jedna od najživljih uspomena je ona iz 2014. kada sam bio angažiran pomoći organizaciji posjeta danske kraljice Margarete II Republici Hrvatskoj kao i njenom boravku u Splitu. Kada sam čuo da sam predložen za ovo priznanje, osjećao sam veliki emocionalni naboj kao da su sve te godine službe spojile se u jedno. Obećajem da ću ovo priznanje nositi s ponosom i hrabrošću – zaključio je Žarko Dešković, počasni konzul Danske u Splitu.

Red Dannebrog (danski: Dannebrogordenen) je danski viteški red koji je 1671. ustanovio Christian V. Danas je red Dannebrog sredstvo odavanja počasti i nagrađivanja vjernih službenika moderne danske države za zaslužne civilne ili vojne službe, za poseban doprinos umjetnosti, znanosti ili poslovnom životu ili za rad za danske interese.

Svečanom prijemu također su prisustvovali članovi obitelji odlikovanih počasnih konzula te kolege i suradnici iz danskog veleposlanstva.

Izvor fotografija: Veleposlanstvo Kraljevine Danske

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist