Aktualno

Vlada: Mrtvi više neće glasovati!

Hrvatska će ubuduće imati oko 300.000 birača manje nego što ih ima sada. Red bi trebao uvesti novi Zakona o registru birača kojeg je Vlada poslala na saborske klupe.

Kako je objasnio ministar uprave Arsen Bauk hrvatski državljani koji žive u inozemstvu morat će se uoči svakih izbora registrirati, pa će iz tog dijela biračkog korpusa otpasti mrtvi, koji su dosad uredno stajali u biračkim spiskovima. Posljedica toga, tvrdi Bauk, bit će i smanjenje broja stvarnih glasača u dijaspori, kojih je sada službeno oko 450.000.

No, promjene će zahvatiti i dio glasača u Hrvatskoj, budući da će oni koji ovdje stvarno ne žive biti brisani iz evidencije. U svakom slučaju, ističe Bauk, na jednoj adresi više neće moći biti prijavljeno 40 ili 50 glasača. S druge strane, državljani članica EU koji ispunjavaju biračko pravo u Hrvatskoj, na temelju novog zakona moći će ga i ostvariti. Sve će to biti moguće zahvaljujući uvođenju registra birača kao jedinstvene elektroničke baze podataka.

– Umjesto 4.100.000 birača u popisu, imali bismo ih oko 3.800.000, možda čak i nešto manje – procijenio je Bauk.

Pročitajte još

NAJAVA RADOVA Tko je u petak bez struje?

Dulist

PRED VRATIMA JE PROMJENA VREMENA Za vikend pripremite ombrele

Dulist

Dubrovčanin Đuro Sessa na čelu Europske udruge sudaca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija