Aktualno

Za seks na javnom mjestu kazna 5 tisuća kuna

Za seks na javnom mjestu kazna 5 tisuća kuna

Vlada Zorana Milanovića odlučila je ubuduće prekršajno kažnjavati i korisnike usluga prostitucije.

Prema novom prijedlogu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kažnjavalo bi se i one koji pružaju i one koji koriste seksualne usluge za novac. To bi, vjeruju u Ministarstvu unutarnjih poslova, preventivno djelovalo na smanjenje prostitucije. 
Korisnici i pružatelji seksualnih usluga kažnjavat će se novčanom kaznom od četiri do 10 tisuća kuna. Kazne su u odnosu na one iz 1994. godine drastično povećane, pa je najniža kazna povećana čak 20 puta, dok je najviša kazna veća 12,5 puta. Uz to udvostručena je i kazna zatvora, s 30 na 60 dana, i ona sada prijeti i prostitutkama, bilo muškim bilo ženskim, ali i korisnicima usluga, piše Novi list.

Kazne prijete i onima koji na javnom mjestu nude ili traže seksualne usluge za novac, a oni uhvaćeni u takvom prekršaju kaznit će se novčanom kaznom od tisuću do pet tisuća kuna. Novčane kazne od tri do pet tisuća kuna prijete za seks na javnom mjestu ako on i nije kupljen, nego se primjerice u parku ili na plaži „zaigra“ zaljubljeni par.

Nadalje, novi zakon predlaže da se onaj „tko na javnom mjestu spolno opći s osobom starijom od 15 godina ili na drugi način zadovoljava svoju ili tuđu pohotu pred takvom osobom“ kazni novčanom kaznom od tri do pet tisuća kuna ili kaznom zatvora do 30 dana. 

Oni koji se u javnosti pojave goli ili pokazuju spolne organe plaćat će kazne od dvije do četiri tisuće kuna, a moguće je i da im sud odreže kaznu zatvora od 20 dana. Kazna od 500 do 2.000 kuna prijeti onima koji vrše nuždu na mjestima koja za to nisu predviđena. 

Najveću kaznu sudovi će izricati građanima koji omalovažavaju ili vrijeđaju državna tijela, odnosno službene osobe tih tijela u vrijeme kada oni obavljaju svoj posao. Tako bi primjerice za omalovažavanje ili vrijeđanje policajca sud mogao izreći kaznu od sedam do 15 tisuća kuna ili zatvorsku kaznu do 60 dana. Vrijeđanje lokalnih tijela ili službenika kažnjavat će se od tri do pet tisuća kuna, a prijeti i zatvorska kazna do 30 dana. 

 

Pročitajte još

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist