Hrvatska

Vlada donijela mjere protiv ‘lova u mutnom’

Vlada donijela mjere protiv 'lova u mutnom'

Vlada Republike Hrvatske donijela je mjere protiv neopravdanog podizanja cijena zbog prelaska na euro. Kako je na sjednici Vlade rekao ministar Filipović, donosi Dnevnik.hr, obvezuju se svi poslovni subjekti, uključujući kreditne institucije i ostali pružatelji financijskih usluga, te svi koji su protivno zakonu digli cijene da revidiraju maloprodajne cijene svojih roba i usluga i to da budu određene visinom cijena od 31.12. 2022. godine.
-Zadužuju se inspektorat, porezna, carina, ministarstva, HNB… da bez odgode, u okviru svoje nadležnosti provedu pojačani nadzor subjekata – rekao je dalje te dodao da će Ministarstvo gospodarstva pratiti cijene i ljudima ponuditi usporedbu cijena kod raznih subjekata.
O neopravdanom podizanju cijena govorio je i premijer Andrej Plenković.
-To je čisto profiterstvo i lov u mutnom i mi ćemo se tome suprotstaviti – rekao jena početku sjednice Vlade. Najavio je brojne inspekcije prema trgovcima te ih pozvao da spuste cijene na razinu od prije uvođenja eura.
Kako dalje navodi Dnevnik.hr, šef Inspektorata Andrija Mikulić rekao je kako se počelo s nadzorima.
-Od 1. siječnja smo zaprimili povećan broj predstavki o povećanju cijena, bilo u trgovini, ugostiteljstvu ili uslužnim djelatnostima. Imajući u vidu da poslovni subjekti slobodno formiraju cijenu, počeli su nadzori po zaprimljenim prijavama. Od 2. do 4. siječnja inspekcija je napravila preko 200 nadzora i to u području trgovine na malo, uključujući pekare te uslužne djelatnosti. To su uglavnom bile frizerske usluge, usluge njege i održavanja tijela. Prema prvim rezultatima, utvrđeno je povećanje cijena. U trgovini je zabilježen rast cijena od 3 do 19 posto i to za čokoladu, pekarske proizvode, pivo, kavu, čokoladu… – rekao je.
-Utvrdit ćemo je li to neopravdano. Ako se to uspostavi, donijet će se prekršajne mjere. U ugostiteljskim djelatnostima vidjeli smo povećanje od 10 do 80 posto – rekao je.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist