Hrvatska

TRGOVCI VLADI ŠALJU NAJAVU 40 NOVIH CJENIKA Čekaju li nas 1. veljače nova poskupljenja?

Mi se nemamo zbog čega urazumiti. Vladi ćemo idući tjedan dostaviti najavu preko 40 novih cjenika. Do porasta cijena nije došlo dizanjem marži trgovaca nego zbog inflatornih pritisaka, zbog rasta sirovina i energije, zbog porasta troškova proizvodnje, a od 1. veljače imamo najavu preko 40 novih cjenika – rekao je Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u, gostujući u N1 Studiju uživo. Napomenuo je kako se ne radi o povećanju cijena kakvim samo svjedočili u prvom valu, ali da je ipak riječ o povećanju.
-Vlada i Ministarstvo gospodarstva bi trebali provjeriti naše marže i cjenike koje smo dostavili i zajedno s nama i proizvođačima sjesti i razgovarati o tome tko može izdržati teret novih troškova, a ne da se trgovci prikazuju kao netko tko je dizao cijene – dodao je. Nadalje je istaknuo kako formiranje cijena započinje od polja, a zatim slijede prehrambena industrija i distributivni lanci pa tek na kraju trgovci.
-Mi smo snizili cijene dijela proizvoda gdje su proizvođači snizili cijene, tipa cijene ulja ili brašna. To se dogodilo kad je opet krenuo izvoz iz Ukrajine. Ne možemo sniziti cijene jednog velikog hrvatskog proizvođača koji je podigao nabavnu cijenu svog brenda za 80 posto. Da nismo kroz uštede u našim sustavima amortizirali određena povećanja cijena, onda bi cijena u prodaji bila još veća. Hrvatska trgovina s 2 postotna poena marže je manja nego je to u EU – rekao je između ostaloga.
Cijeli razgovor pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Marija Vučković: Nisam tražila usluge protivne zakonu od bivšeg predsjednika Hrvatskih šuma

Dulist

Glas poduzetnika predlaže da do 15 posto napojnica bude neoporezivo

Dulist

Teško bolestan Andrija treba našu pomoć, lijek je enormno skup

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija