Hrvatska

TRGOVCI VLADI ŠALJU NAJAVU 40 NOVIH CJENIKA Čekaju li nas 1. veljače nova poskupljenja?

TRGOVCI VLADI ŠALJU NAJAVU 40 NOVIH CJENIKA Čekaju li nas 1. veljače nova poskupljenja?

Mi se nemamo zbog čega urazumiti. Vladi ćemo idući tjedan dostaviti najavu preko 40 novih cjenika. Do porasta cijena nije došlo dizanjem marži trgovaca nego zbog inflatornih pritisaka, zbog rasta sirovina i energije, zbog porasta troškova proizvodnje, a od 1. veljače imamo najavu preko 40 novih cjenika – rekao je Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u, gostujući u N1 Studiju uživo. Napomenuo je kako se ne radi o povećanju cijena kakvim samo svjedočili u prvom valu, ali da je ipak riječ o povećanju.
-Vlada i Ministarstvo gospodarstva bi trebali provjeriti naše marže i cjenike koje smo dostavili i zajedno s nama i proizvođačima sjesti i razgovarati o tome tko može izdržati teret novih troškova, a ne da se trgovci prikazuju kao netko tko je dizao cijene – dodao je. Nadalje je istaknuo kako formiranje cijena započinje od polja, a zatim slijede prehrambena industrija i distributivni lanci pa tek na kraju trgovci.
-Mi smo snizili cijene dijela proizvoda gdje su proizvođači snizili cijene, tipa cijene ulja ili brašna. To se dogodilo kad je opet krenuo izvoz iz Ukrajine. Ne možemo sniziti cijene jednog velikog hrvatskog proizvođača koji je podigao nabavnu cijenu svog brenda za 80 posto. Da nismo kroz uštede u našim sustavima amortizirali određena povećanja cijena, onda bi cijena u prodaji bila još veća. Hrvatska trgovina s 2 postotna poena marže je manja nego je to u EU – rekao je između ostaloga.
Cijeli razgovor pročitajte ovdje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist