Aktualno

“Vječni kao Domovina”

"Vječni kao Domovina"

U povodu Dana dubrovačkih branitelja danas u Kinu Sloboda predstavljena je monografija poginulih dubrovačkih branitelja “Vječni kao Domovina” autora Varine Jurice Turk i Miša Đuraša.

Organizatori ovog događaja, ujedno i autori spomenice su Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik i Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Dubrovnik.

– Sjećanja na naše najmilije i poginule muževe, sinove i očeve koji su svoje živote utkali u temelje  Hrvatske države su ostali trajni. Oni su bili mali, hrabri heroji koji su se časno borili, a mnogi su krvlju ispisali slobodu hrvatskog juga, i da nije bilo tih malih, ali dovoljno velikih heroja i domoljuba ne bi bio ni Hrvatske – istaknuo je predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik Niko Vuković.

– Zahvaljujući suradnji naših udruga pokušali smo na jednom mjestu, među prvima u Hrvatskoj okupiti sva sjećanja i bol za našim očevim, muževima i sinovima. Premda su dali svoj život u Domovinskom ratu znali su da će njihova žrtva ostati sveta i čista za one koji su ostalu iza njih i za buduće naraštaje – dodala je predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Kate Crnčević.

-Privilegij je biti s vama i reći hvala vašim najdražima bez čijih žrtava ne bismo imali ovaj lijepi grad niti lijepu nam državu. Povelje i medalje tek su mali znak onoga što su oni dali za domovinu – kazala je, među ostalim, predsjednica Gradskoga Vijeća Grada Dubrovnika, Olga Muratti.

– 1990. stvorila se zadnja prilika da budemo slobodni. Za tu slobodu najzaslužnji su naši branitelji, prvo predsjednik Franjo Tuđman, naši invalidi i logoraši, ali najveiu žrtvu podnijeli su junaci koje spominjemo u ovoj monografiji jer su dali svoj život za obranu slobode svoga naroda – istaknuo je župan dubrovačko-neretvasnki Nikola Dobroslavić

– Ova spomenica je plod višegodišnjeg rada ovih dviju udruga koji je vodio gospar Niko Vuković. Zato smo prihvatili suradnju u stvaranju ove monografije. Upravo su oni pokazali snagu i energiju kako bi se borili protiv zaborava – naglasila je koautorica monografije i voditeljica Muzeja suvremene povijesti Varina Jurica Turk.

– Danas bi bili muževi, očevi, neki djedovi, a za nas su heroji koji su se suprotstavili brojnijem i bolje naoružanom agresoru. Ispisali su svijetle stranice povijesti hrvatskog juga. Uspomene na njih čuvaju zidine, kamene ploče Straduna, crkvena zvona, svako svitanje i smiraj dana -istaknuo je ratni zapovjednik načelnik stožera 163. Brigade HV-a pukovnik Eduard Čengija.

Na kraju predstavljanja monografije, obiteljima svih poginulih predsjednica Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika Olga Muratti i župan Dubrovačko- neretvanske Županije Nikola Dobroslavić uručili su medalje i povelje koje je Odbor za obilježavanje dvadesete obljetnice obrane Dubrovnika, a na inicijativu dubrovačkih ratnih zapovjednika 1991. posmrtno dodijelio poginulim dubrovačkim braniteljima u Domovinskom ratu. Predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik Niko Vuković svima je poklonio monografiju.

Po završetku predstavljanja monografije u prostoru Luže, uzvanici su imali prigodu razgledati pet postaja Križnoga puta, čiji su autori Neven Bilić, Marija Ujević Galetović, Kuzma Kovačić i Miro Vuco. O samim postajama Križnog puta te o njihovom postavljanju na Srđ, koje se očekuje do kraja Korizme, govorila je pročelnica Upravnoga odjela Grada Dubrovnika za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić
 
 

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist