Aktualno

“Vječni kao Domovina”

U povodu Dana dubrovačkih branitelja danas u Kinu Sloboda predstavljena je monografija poginulih dubrovačkih branitelja “Vječni kao Domovina” autora Varine Jurice Turk i Miša Đuraša.

Organizatori ovog događaja, ujedno i autori spomenice su Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik i Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Dubrovnik.

– Sjećanja na naše najmilije i poginule muževe, sinove i očeve koji su svoje živote utkali u temelje  Hrvatske države su ostali trajni. Oni su bili mali, hrabri heroji koji su se časno borili, a mnogi su krvlju ispisali slobodu hrvatskog juga, i da nije bilo tih malih, ali dovoljno velikih heroja i domoljuba ne bi bio ni Hrvatske – istaknuo je predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik Niko Vuković.

– Zahvaljujući suradnji naših udruga pokušali smo na jednom mjestu, među prvima u Hrvatskoj okupiti sva sjećanja i bol za našim očevim, muževima i sinovima. Premda su dali svoj život u Domovinskom ratu znali su da će njihova žrtva ostati sveta i čista za one koji su ostalu iza njih i za buduće naraštaje – dodala je predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Kate Crnčević.

-Privilegij je biti s vama i reći hvala vašim najdražima bez čijih žrtava ne bismo imali ovaj lijepi grad niti lijepu nam državu. Povelje i medalje tek su mali znak onoga što su oni dali za domovinu – kazala je, među ostalim, predsjednica Gradskoga Vijeća Grada Dubrovnika, Olga Muratti.

– 1990. stvorila se zadnja prilika da budemo slobodni. Za tu slobodu najzaslužnji su naši branitelji, prvo predsjednik Franjo Tuđman, naši invalidi i logoraši, ali najveiu žrtvu podnijeli su junaci koje spominjemo u ovoj monografiji jer su dali svoj život za obranu slobode svoga naroda – istaknuo je župan dubrovačko-neretvasnki Nikola Dobroslavić

– Ova spomenica je plod višegodišnjeg rada ovih dviju udruga koji je vodio gospar Niko Vuković. Zato smo prihvatili suradnju u stvaranju ove monografije. Upravo su oni pokazali snagu i energiju kako bi se borili protiv zaborava – naglasila je koautorica monografije i voditeljica Muzeja suvremene povijesti Varina Jurica Turk.

– Danas bi bili muževi, očevi, neki djedovi, a za nas su heroji koji su se suprotstavili brojnijem i bolje naoružanom agresoru. Ispisali su svijetle stranice povijesti hrvatskog juga. Uspomene na njih čuvaju zidine, kamene ploče Straduna, crkvena zvona, svako svitanje i smiraj dana -istaknuo je ratni zapovjednik načelnik stožera 163. Brigade HV-a pukovnik Eduard Čengija.

Na kraju predstavljanja monografije, obiteljima svih poginulih predsjednica Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika Olga Muratti i župan Dubrovačko- neretvanske Županije Nikola Dobroslavić uručili su medalje i povelje koje je Odbor za obilježavanje dvadesete obljetnice obrane Dubrovnika, a na inicijativu dubrovačkih ratnih zapovjednika 1991. posmrtno dodijelio poginulim dubrovačkim braniteljima u Domovinskom ratu. Predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik Niko Vuković svima je poklonio monografiju.

Po završetku predstavljanja monografije u prostoru Luže, uzvanici su imali prigodu razgledati pet postaja Križnoga puta, čiji su autori Neven Bilić, Marija Ujević Galetović, Kuzma Kovačić i Miro Vuco. O samim postajama Križnog puta te o njihovom postavljanju na Srđ, koje se očekuje do kraja Korizme, govorila je pročelnica Upravnoga odjela Grada Dubrovnika za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić
 
 

Pročitajte još

Sanitat poslao zahtjev za ispravak objavljenih informacija

Dulist

PETAŠICA RASTURILA NA JEZIČNOJ OLIMPIJADI Cijela Monta ponosna je na Romanu!

Dulist

ĆIROVOM STAZOM KROZ KONAVLE Sudjelujte besplatno u biciklijadi i uživajte u predivnom krajoliku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija