Aktualno

Više od pola milijuna eura za nova stabla u Lapadu i Gružu

Gradu Dubrovniku odobreno je ukupno 552.000 eura bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za realizaciju dva projekta kojim će se na području ‘Bulevara’ i Gruža posaditi novi drvoredi autohtonih sorti stabala, javljaju iz Grada Dubrovnika.

-Odlukom Fonda Gradu Dubrovniku su za projekt ‘Drvored Bulevar’ odobrena bespovratna sredstva u iznosu do 276.500,00 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 345.625,00 eura. Za projekt ‘Drvored Gruž’ Fond je Gradu odobrio bespovratna sredstva najviše u iznosu do 275.500,00 eura, što čini 80% ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 344.375,00 eura. Na Bulevaru je uz prometnicu planirana sadnja novog drvoreda u koridoru od oko 200 metara spajajući tako ulaz u pješačku zonu Lapada sa sportskim centrom-nogometnim stadionom. Planirana je sadnja do 30 stabala. U Gružu je uz postojeću prometnicu predviđeno ozelenjivanje drvorednom sadnjom autohtonih stabala ovog područja velike lisne mase koja filtriraju zrak i potiču smanjenje temperature, a planirana je sadnja do 35 stabala – objašnjavaju iz Grada Dubrovnika.

Za oba projekta, Grad Dubrovnik izradio je preliminarne procjene investicija koje uključuju procijenjeni iznos za izradu projektne dokumentacije, planiranih radova i opreme te usluge stručnog nadzora.

-Sredstva Fonda odobrena su za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata, a svi iskazani iznosi uključuju PDV. Projekti sadnje novih drvoreda u skladu sa projektima ulaganja u zelenu infrastrukturu koje već provodi Grad Dubrovnik. Tako je u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već uključeno uređenje parka Gradac te rekonstrukcija parka Pile i parka ispod platane na Brsaljama, a sada će Dubrovnik u svom užem središtu dobiti i dva nova drvoreda – navode u priopćenju.

Pročitajte još

PROMOCIJA I PROSLAVA Knjiga ‘Hercegovački franjevci sto godina u Slanom’ i blagdan sv. Jeronima

Dulist

OPROŠTAJ OD GLAZBENE LEGENDE ‘Dragi Milo, nećemo prestati slušati tvoje pjesme’

Dulist

U PETAK Konferencija ‘Dubrovački medijski dani’, stiže i ministrica Obuljen Koržinek

Dulist