Kultura

Vipnet produljio generalno sponzorstvo Igrama

Vipnet produljio generalno sponzorstvo Igrama

Dubrovačke ljetne igre, koje se tradicionalno održavaju od 10. srpnja do 25. kolovoza, i ove će godine okupiti više od 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta. U 47 dana na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija renesansnog grada Dubrovnika održat će se više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Teatru &TD.

Povod je bio predstavljanje programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara i zagrebačke premijere Prizora s jabukom Ivane Sajko. Na konferenciji su govorili intendant Igara dr. sc. Ivica Prlender, direktorica dramskog programa Dora Ruždjak Podolski, direktor glazbenog programa Ivan Repušić, autorica i redateljica predstave Prizori s jabukom Ivana Sajko te član uprave Vipneta Mario Cvitković koji je s intendantom Igara potpisao novi ugovor o produljenju generalnog sponzorstva.
– Ponosni smo što naša podrška Dubrovačkim ljetnim igrama, uz koje smo već 12. godinu zaredom, ostaje najdulja kontinuirana podrška naše tvrtke nekom domaćem kulturnom događaju. Uvjeren sam da će ovogodišnje izdanje Igara, uz zajednički trud organizatora i Vipneta, ispuniti sva očekivanja vjerne publike i gostiju – rekao je Mario Cvitković, član Uprave Vipneta.
 

Prizori s jabukom u &TD-u
Povod današnjoj konferenciji svakako je i zagrebačka premijera suvremene drame višestruko nagrađivane hrvatske spisateljice Ivane Sajko Prizori s jabukom. Odličnu umjetničku ekipu predstave čine osnivači benda East Rodeo Alen i Nenad Sinkauz, zaduženi za glazbu, scenograf Simon Bogojević Narath, dramaturg Sandro Šiljan i kostimografkinja Zijena Glamočanin. Izvođači su Ivana Sajko i braća Sinkauz. „Prizori“ su premijerno izvedeni u palači Sponza u sklopu 62. Dubrovačkih ljetnih igara. Nakon zagrebačke premijere 14. lipnja u Teatru &TD, uslijedit će izvedbe 15. i 16. lipnja u 21 sat na istom mjestu.

Dramski program donosi tri premijerna naslova trojice uglednih redatelja kojima je ovo prva suradnja s Igrama. Premijerni dramski program otvorit će autorski rad Saše Božića skup:igre u suradnji s Art radionicom Lazareti. Projekt „okuplja“ sjećanja gledatelja kultne predstave Skup u režiji Koste Spaića, praizvedene na Igrama prije 54 godine (igrala se 14 sezona!), i uzima ih kao polazište za autorsku meditaciju na temu smisla i djelovanja kazališne umjetnosti. Ugledni slovenski redatelj Tomaž Pandur postavlja Euripidov antički klasik Medeja u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba. Jedan od najintrigantnijih i najzagonetnijih Euripidovih komada, Medeja, bit će izveden 3. kolovoza na Lovrjencu koji svojom raslojenom mrežom taraca i hodnika postaje idealnim poprištem za razotkrivanjem skrivenih prostora ženske duše. Büchnerovo remek-djelo o Francuskoj revoluciji Dantonovu smrt uprizorit će jedan od najnagrađivanijih hrvatskih redatelja Oliver Frljić koji će pokušati razotkriti povezanost povijesnih zbivanja s ljudskim sudbinama te uvjetovanost rasta novog poretka izniklog iz Francuske revolucije i pada onog drugog, vjekovima nedodirljivog – Dubrovačke Republike. Predstavu je redatelj smjestio na još jednu monumentalnu dubrovačku tvrđavu – Sv. Ivan, gdje će se odigrati 20. kolovoza. Već tradicionalno, Igre će ugostiti Studentski teatar Lero, ovaj put s Mjesečinom za Lady Macbeth dubrovačkog autora Milana Milišića, a u režiji Davora Mojaša koja će biti premijerno prikazana upravo na Igrama. Festivalsku publiku očekuju i dvije prošlogodišnje dramske uspješnice: Sofoklov Kralj Edip u režiji Eduarda Milera koji će se od 14. do 18. srpnja odigrati u parku Umjetničke škole te Stullijevu Kate Kapuralica redatelja Daria Harjačeka, komediju koja je, iako napisana 1800., ocrtavanjem sirove i stvarne slike grada i ljudskih sudbina onih manje sretnih na socijalnoj mapi grada, itekako aktualna i danas. Ova dramska uspješnica koju je lani pratio golem interes publike i kritičara, prikazivat će se od 11. do 14. kolovoza ispod Sv. Marije. U Dubrovniku će se tako i ove godine okupiti dramski ansambl sastavljen od najboljih hrvatskih glumaca poput Alme Price, Sretena Mokrovića, Mislava Čavajde, Jelene Miholjević, Vili Matule, Filipa Juričića, Bojana Navojeca, Livija Badurine, Ivane Roščić, Doris Šarić Kukuljice i brojnih drugih.

Bogat i repertoarno raznolik glazbeni program 63. Dubrovačkih ljetnih igara varirat će od baroka do suvremene glazbe, jazza i foklora, simfonijske, operne i komorne glazbe do klavirskih i violinskih recitala. Programu je sačuvan dosadašnji okvir nastupa velikih orkestara na početku i završetku. Tako glazbeni program 11. srpnja otvara Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem velikog ruskog i svjetskog dirigenta Dmitrija Kitajenka s violončelisticom Monikom Leskovar, a opernim gala koncertom 25. kolovoza ispred crkve Sv. Vlaha zatvara Slovenska filharmonija i vodeće operne zvijezde današnjice – sopranistica Inva Mula i bariton Leo Nucci, pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Svakako se ističu nastupi legendarnog pijanista i dirigenta Daniela Barenboima sa Schubertovim kompozicijama za glasovir te pijanista Pierre-Laurent Aimarda i Arcadi Vodolosa koji će po prvi puta nastupiti u Hrvatskoj s klavirskim recitalima. Na oduševljenje festivalske publike, nastupit će violinistička zvijezda Nigel Kennedy sa svojim kvintetom, harmonikaš koji je lani oduševio festivalsku publiku Richard Galliano s Piazzola Forever Septetom i programom Tango Project te slavni španjolski gitaristi Los Romeros, koje kritičari diljem svijeta s pravom nazivaju „kraljevskom gitarističkom obitelji“. U programu se svakako ističe i nastup velike svjetske violinističke zvijezde Ninga Fenga koji će nastupiti uz pratnjuThomasa Hoppea na glasoviru. Na Igrama će nastupiti i veliki broj uglednih svjetskih ansambala, uključujući ponajbolji svjetski barokni orkestar Freiburger Barockorchester, Venice Baroque Orchestra te puhački kvintet Les Vents Français kojeg predvodi flautist Emmanuel Pahud, a čiji je član kornist Radovan Vlatković. Nakon dužeg vremena ponovno je na repertoaru monumentalno vokalno-instrumentalno djelo Requiem W.A. Mozarta u izvedbi jednog od najpoznatijih engleskih zborova The Choir of King's College Cambridge i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije 20. kolovoza u Dominikanskoj crkvi. Svakako treba spomenuti i nastupe brojnih domaćih umjetnika: sjajne pijanistice Martine Filjak koja će nastupiti uz dubrovačku klarinetisticu i prošlogodišnju dobitnicu Orlanda Mariju Pavlović, recital mlade dubrovačke mezzosopranistice Janje Vuletić, Gudački kvartet Porin s gošćama, Zagreb trio te Dubrovački simfonijski orkestar.

Nastupima folklornih ansambala Linđo i Lado, Ljetne igre tradicionalno nastavljaju s folklornim dijelom programa, koji svjedoči o bogatstvu kulture i folklora naše domovine. Također, gostovat će Budva grad teatar s baletom Božanstvena komedija u koreografiji Edwarda Cluga. U sklopu popratnog programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s NOIR Festivalom u palači Sponza otvorit će se izložba fotografija Double Identity Saše Šekoranje, a u Kneževom dvoru bit će predstavljena umjetnička monografija glumačke legende hrvatskog kazališta – Pera Kvrgića. Već tradicionalno, prikazat će se i najbolji domaći i strani filmovi s Festivala igranog filma u Puli.

 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist