Politika

VIJEĆNICI LUJIĆ I KRISTIĆ: Problem GUP-a ili sinkopa po novome

VIJEĆNICI LUJIĆ I KRISTIĆ: Problem GUP-a ili sinkopa po novome

Gradski vijećnici Mosta Dolores Lujić i Maro Kristić uputili su priopćenje za medije osvrnuvši se na Generalni urbanistički plan Grada Dubrovnika.

-Temelje urbanističke devastacije Grada još prije desetak i nešto malo više godina udarila je tadašnja HDZ-ova gradonačelnica Dubravka Šuica sa svojim stručnim službama, koja je danas, gle čuda, zbog svojih bruxelleskih obaveza nedostupna javnosti za izjave po ovom pitanju. Sve što je tada doneseno GUP-om se kroz proteklo vrijeme samo mijenjalo i dopunjavalo, na raznorazne načine, bilo za javne ili privatne potrebe. Od tada osim točkastih i ciljanih izmjena kojima se uglavnom pogodovalo raznim interesnim skupinama niti jedna gradska uprava nije smogla hrabrosti niti znanja donijeti novi GUP, okrenut javnom interesu, u kojem će javna infrastruktura imati prednost pred privatnim interesom. Rezultati zadovoljavanja apetita interesnih skupina u prostoru su danas itekako vidljivi – navode vijećnici i nastavljaju:

– Grad je prepun primjera devastacije i urbanističkog neukusa koji se prostiru od njegovih najistočnijih do najzapadnijih dijelova. Pitate li primjerice Društvo arhitekata Dubrovnik što misle o današnjem GUP u dobit ćete odgovor pun kritika, iako pojedini njihovi članovi crtaju ta velebna zdanja za privatne investitore ili dozvoljavaju da se ismijava institut urbanističko – arhitektonskog natječaja za kojeg su se sami borili u cilju da zaštite prostor od neprimjerenih devastacija. Previše je tu interesnih veza i sukoba interesa da bi netko tako lako mogao povjerovati u priču o novom GUP u. Tko je odgovoran za ovakvo stanje u prostoru i situaciju u kojoj se gradi tamo gdje treba i gdje ne treba? Svi, počevši od Dubravke Šuice tada, do Mata Frankovića danas, na kojem je najveći teret, jer on je dobio takav GUP u nasljeđe. Svaka aluzija na to da je samo HDZ kriv za današnju situaciju je ovdje slučajna, jer je u tom vremenskom interregnumu bilo i drugih gradonačelnika koji se nisu libili potegnuti koju crticu u GUP-u za pogodovati najbližoj rodbini.

Međutim, ne treba biti previše pametan niti imati ekstremno dobro pamćenje pa se prisjetiti tko je sjedao u Gradskom vijeću svih ovih godina pa zaključiti da je bilo prilike neke stvari učiniti drugačijima i djelovati na vrijeme. Naše inicijative o donošenju novog GUP-a su bile prisutne i tada, više puta, u ovom i prethodnom sazivu gradskog vijeća, ali su nailazile na ignoriranje. Samo u zadnjem sazivu Gradskog vijeća predložili smo više puta stavljanje van snage postojećeg i donošenje novog GUP-a, ali ni tada, iako se mogla postići potrebna većina za donijeti odgovarajuće odluke, nije bilo dovoljno građanske slobode i hrabrosti kod pojedinih vijećnika za oduprijeti se privatnim interesima.

Nekim slučajem, uvijek je HDZ sa svojim partnerima bio taj jezičac na vagi od presudnog značenja da bi se mogle donijeti odluke u korist javnog interesa. Od obuhvata na Srđu, do raskida ugovora za tvrđavu Imperial pa do Belvederea danas. Stoga će gradonačelnikove prijetnje građevinskom lobiju ili iščuđavanje predsjednika gradskog vijeća nad primjerima ‘arhitektonskih čuda koja niču svuda’ uskoro postati ogroman teret na njihovim leđima ukoliko ne smognu hrabrosti presjeći stvari i pokazati da su drugačiji jer od njihovog dolaska na čelo grada prošlo je gotovo dvije godine, a prvi potez trebao im je biti ovo što upravo sada ‘iznenadno šokirani’ stanjem u prostoru najavljuju. Novi GUP.

Takva odluka bi trebala biti posljedica onog što sami zagovaraju (grad po mjeri građana), a ne kulminacije nezadovoljstva koje pokazuju građani svojim objavama na društvenim mrežama. No, postojeće stanje u prostoru nije ni blizu onome kakvo će biti u sljedeće dvije godine. Građani nisu ni svjesni koliko se još građevinskih dozvola izdalo i koliko će ih se izdati u međuvremenu i na kakvim mjestima. Sve u skladu s GUP-om koji smo mogli staviti van snage da smo istinski htjeli i donijeti novi koji neće ukinuti mogućnost gradnje, nego koji će dozvoliti gradnju samo tamo gdje postoje prostorne i infrastrukturne mogućnosti, bez da se ugrožava kvaliteta života građana.

Ostaje dojam da nemamo svi isti pogled na život u Gradu, niti su nam svima svi dijelovi grada, svi građani i borba za njihove interese jednako važni. Selektivan pristup onih koji se predstavljaju najvećim zagovornicima zaštite prostora i iz tko zna kojeg razloga biraju i reagiraju samo na neke slučajeve ili potpuna inertnost koja vlada kod većine koja je za sada pokazala da služi samo za dizanje ruku ostavljaju jednake posljedice u prostoru i životu građana. Stoga gradonačelniče, pređite s riječi na dijela, imat ćete našu podršku – zaključuju Lujić i Kristić.

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist