Politika

Gradski vijećnici usvojili Proračun za 2023., prvi u eurima!

Gradski vijećnici usvojili Proračun za 2023., prvi u eurima!

Gradski vijećnici ovog četvrtka usvajaju prvi proračun Grada Dubrovnika u eurima. Prema prijedlogu gradonačelnika Mata Frankovića gradska blagajna će u 2023. godini imati 86 milijuna eura.

Franković je svoj proračun već predstavio javnosti, o čemu možete pročitati ovdje.

-Vidimo oporavak financija Grada Dubrovnika iz svakodnevnih prihoda koje ostvarujemo, što će biti vidljivo i na rebalansu. U prvih 10 mjeseci ostvarili smo 80 posto planiranih sredstava što pokazuje kako smo ih ispravno planirali i prije godinu dana – rekao je tijekom prezentacije financija Grada za iduću godinu Mato Franković.

Obrazlažući prihode, napomenuo je kako smo jedini obalni grad koji se odlučio naplaćivati taksu za cruisere. Također je istaknuo kako će prihodi od naknade za uporabu pomorskog dobra biti veći od planiranih jer se novim zakonom planira ukinuti koncesijsko odobrenje te će naknade od koncesije ubuduće biti veće.

I ovog puta se osvrnuo na participativno budžetiranje.

-Prva smo jedinica lokalne samouprave koja je dobila sva potreba zelena svjetla da naši sugrađani putem sustav e-Građani mogu sudjelovati u participativnom budžetiranju – pohvalio se gradonačelnik te napomenuo kako će se proračun za 2024. značajno temeljiti na projektima koje će izglasati građani putem gradskih kotara i mjesnih odbora.

-Naši sugrađani će značajno kreirati sve buduće proračune – napomenuo je.

U idućoj godini planirana je obnova četiri stana u vlasništvu Grada, koja se nalaze u lošem stanju, dva su u povijesnoj jezgri.

-Nosimo povećanje kolektivnih prava djelatnika ustanova u kulturi za 19 posto – istaknuo je kod financija UO za kulturu i baštinu. Novina je i program vježbenika za ustanove u kulturi, što je važno za mlade koji završe određene stručne studije te nemaju priliku riješiti stručne ispite.

-Radimo novo rješenje Spomen sobe poginulim braniteljima u Sponzi – rekao je između ostalog gradonačelnik istanuvši kako se ide ka njenoj rekonstrukciji.

-Kroz razvoj gospodarstva i poduzetništva nosimo brojne standardne projekte, a nosimo i novi, a to je sufinanciranje solara. Nakon javnog poziva i velikog interesa naših sugrađana, krećemo u ovaj projekt kako bismo postigli što veću energetsku održivost i kako bi naši sugrađani ostvarili uštede – rekao je.

-Javna nabava za modernizaciju javne rasvjete je gotova. Dobila je tvrtka iz Hrvatske, proizvođač lampi iz Hrvatske, a u odnosu na projiciranih 14 milijuna kuna, ukupni trošak je 7 milijuna kuna – rekao je.

-Asfaltirat ćemo i urediti prometnice. Imamo puno ostataka mikroasfalta, to je strašno i vjerujem da ćemo u idućoj godini dobar dio toga riješiti – objasnio je gradonačelnik.

Slijede amandmani klubova vijećnika.
Petra Marčinko predstavila je amandman Srđ je Grad. Predložili su povećanje sredstava za gradske kotare i mjesne odbore, kako bi se isti financijski i organizacijski osnažili.
-Trenutno planirani iznos nije dovoljan za kvalitetno planiranje i provođenje plana manjih komunalnih akcija – iznijela je Marčinko.
-Po zadnjim izborima vidjeli smo da je izlaznost porasla te je ovo vizija drukčijeg i fleksibilnijeg upravljanja – dodala je između ostaloga.
Đuro Capor (Srđ je Grad) predstavio je dva amandmana. Predložio je smanjivanje rashoda UO za turizam, gospodarstvo i mote (stavka Respect the City) te povećanje sredstava za provedbu Plana upravljanja.
-Prijedlogom proračuna za provedbu Plana upravljanja predviđeno je mizernih 13 tisuća eura – rekao je između ostaloga Capor. Usporedio je taj iznos s plaćom Dubravke Šuice, koja je mjesečno, prije zadnjeg povećanja, primala 27 tisuća eura, a polovica tog iznosa planira se za Plan upravljanja za cijelu godinu.
-Kako nikoga nije sram zbog tog iznosa – rekao je.
Drugi amandman također se odnosi na povećanje iznosa za provedbu Plana upravljanje. Capor predlaže da se 150 tisuća eura ‘skine’ s protokola i informiranja Gradske uprave te se prebaci za Plan upravljanja.
-Iznos za informiranje došao je na prag od 6 milijuna kuna i to je ogroman iznos kojeg trošimo za oglašavanje, za zakup reklama. Smatramo da je umjesto toga potrebno tih 150 tisuća eura uložiti u Plan upravljanja – rekao je između ostalog Capor.
Gradonačelnik je rekao kako su gradski kotarevi iznimno važni.
-Moramo poticati participativno budžetiranje – rekao je gradonačelnik u odgovoru na amandman Petre Marčinko, kojeg nije prihvatio.

-Nevjerojatna neupućenost vijećnika Capora. Trebali biste znati da Plan upravljanja i iznos koji se nosi je samo za prvi operativni dio. Znam da ste se nedavno doselili u naš grad i da ste počeli brinuti o njemu. Plan upravljanja ima svoje ciljeve, mehanizme… i grana se kroz sve ostale upravne odjele i društva u vlasništvu grada – rekao je gradonačelnik Caporu te potom naveo niz aktivnosti koje su dio Plana upravljanja.

-Iznos od 13 tisuća eura se odnosi isključio na rad upravljačkog tijela, a ostalo se nosi kroz sve upravne odjele – rekao je Franković u odgovoru na prvi Caporov amandman, koji nije prihvaćen.

– Gospodine Capor, Grad Dubrovnik je grad protokola. Uvijek je bio i uvijek će biti. Kao takvi uvijek moramo imati osigurana sredstva za brojne protokolarne aktivnosti. Kažete informiranje o propagandnim uspjesima, vidite tjednu inventuru gradonačelnika i Gradske uprave, a ne neke silne plaćene intervjue. Što ima zlog u tome da informirano o tjednim aktivnostima? – pitao je Capora.

-Jednog dana kad netko dođe iza mene ta osoba će sigurni budite nastaviti raditi na jednaki način. Osim što komuniciramo sve što radimo, ovaj grad ima najviše medija u RH. Oni nikome od vas nisu ne uzeli izjavu, nikad niste mogli ne reagirati. Pluralizam cvate u ovom gradu, a dijelom grad sufinancira te brojne medijske djelatnike, to im je kruh. Oni vrše uslugu za grad, vrijedno rade svoj posao, informirani su svi i nikome od vas nikad nije bilo ništa zabranjeno. Nije baš da me mediji maze – poručio je gradonačelnik Caporu.

Anita Bonačić Obradović ispred SDP-a podnijela je 6 amandmana. Predložili su povećanje rashoda službe Gradskog vijeća kako bi se sjednice prenosile uz znakovni jezik. Predlažu i postavljanje dispenzera u škole kako bi djevojčice imale besplatne uloške, te povećanje sredstava za žensko poduzetništvo, nagrađivanje najuspješnijih učenika, ali i sufinanciranje troškova postupaka medicinski potpomognute oplodnje kao demografska mjera. Zadnji amandman odnosi se na povećanje sredstava za dar za novorođeno dijete.

Gradonačelnik ih nije prihvatio.

-Volio bih prihvatiti brojne amandmane, ali otkud novci? – rekao je te nabrojio projekte koji će se realizirati u idućoj godini.

Na to se osvrnuo SDP-ovac Saša Škrabić koji je rekao kako za DU Motion ide oko milijun kuna pa da se dio tih sredstava može raspodijeliti. Gradonačelnik ga je pitao kako bi SDP glasao za proračun da on prihvati njihove amandmane.

-Prošle godine smo ih prihvatili pa ste glasali protiv – rekao je Franković.

Anita Bonačić Obradović rekla mu je kako ne čini uslugu SDP-u ako ih prihvati.

-Podržali bismo proračun da se prihvati svih šest amandmana – odgovorila mu je.

Na to je gradonačelnik rekao: ‘Prihvaćam svih šest amandmana’.

U raspravi vijećnik Andro Vlahušić rekao je kako je ovo prvi proračun bez tablice zaduženosti i bez postotka zaduženosti.

-Ove godine zaduženost je bila 30,5 posto i ne možemo se više zadužiti – rekao je između ostalog u svojoj raspravi. Napomenuo je kako nema stanova niti za mlade niti za liječnike te da je u 6 godina kupljeno tek 38 stanova.

-7 godina, 500 milijuna kuna duga, 400 parkirnih mjesta manje, niti jedan stan – to je ukratko ovaj proračun – zaključio je.

Maro Kristić (Most) prisjetio se najava bivšeg gradonačelnika kako ćemo uskoro imati proračun veći od milijardu kuna.

-Tada smo se uglavnom oslanjali na vlastite prihode uz kreditna zaduženja, a EU fondovi su se rijetko spominjali – rekao je te istaknuo kako nas je korona unazadila za barem pet godina.

-Grad trenutno nema neki osobito jaki financijski, a samim time i razvojni potencijal. Ne postoje ozbiljni kapitalni projekti koje mislimo realizirati iz vlastitih prihoda već se oslanjamo na EU fondove. Oni bi trebali biti dodatna vrijednost, a ne glavni iznos financiranja – mišljenja je.

Vlahušić je rekao kako je milijarda kuna realna za 2024. godinu.

Vijećnica Bonačić Obradović rekla je kako se nada da će gradonačelnik ispuniti prihvaćene amandmane u prvih šest mjeseci.

-Smatramo da je proračun prenapuhan, i da se neće ispuniti kao ni ovaj za 2022. – rekla je.

Dotaknula se i stanogradnje te otkupa HEP-ove zgrade u Gružu. Pitala je i što je s programom besplatnog vrtića.

Njen kolega Škrabić dotaknuo se problema s parkingom u Mokošici, ali i s čišćenjem tog naselja.

Gradonačelnik je rekao kako će na sve odgovoriti pisanim putem.

U svojoj raspravi vijećnik Capor iznio je kako smatra da se trebaju razdvojiti stavke protokol i informiranje.

-Nije potrebno novcem građana plaćati propagandu u elektronskim ili papirnatim tiskovinama – dodao je.

-U proračunu nema gorućeg problema, garaža. Građani postavljaju pitanje gdje su te garaže, a Sanitat planira gotovo 20 milijuna kuna staviti na obnovu place u Gružu i to na način da tvrtku koja je ušla u predstečajnu nagodbu gura u potpisivanje ugovora – iznio je. Rekao je da u natječajnoj dokumentaciji piše kako će se isključiti ponuditelj koji završi u financijskim problemima. Stoga nije jasno zašto direktorica Sanitata govori da se ide u potpisivanje ugovora.

-U kojoj su fazi pregovori o oprostu beskamatnih kredita? – pitao je dalje.

Pero Vićan mu je odgovorio u slučaju Sanitata kako se strogo poštiva zakon.

-Prisiljeni smo raspisati novi javni poziv za novac jer banka koja nam je odobrila kredit je od toga odustala – rekao mu je. Napomenuo je kako se deset godina nije dizala cijena parkinga građanima.

Capor mu je skrenuo pažnju na dio natječajne dokumentacije za placu gdje stoje propisane osnove za isključenje subjekta javne nabave.

-Treba se poštovati vlastiti natječajni postupak – rekao je Capor. Vićan je dobacivao iz klupe.

Gradonačelnik je rekao kako se o tome uopće ne raspravlja danas već o proračunu.

-Raspisali smo javnu nabavu. Javile su se dvije tvrtke, odabrali smo jednu pa smo morali ponovno odabrati istu tvrtku. Druga tvrtka koja se žalila je izgubila no sad je upitno hoćemo li moći dobiti kamatnu stopu od 0,8 posto – rekao je Franković.

-Elektrocentar Petek je u predstečajnoj nagodbi što znači da nije u stečaju i račun mu je deblokiran, a ako ode u stečaj Magnum Supra preuzima obvezu. Ako ne preuzme, imamo instrumente ra raskid – objasnio je dalje te istaknuo kako je ovdje zakona vrlo jasan.

Potom se javio Vićan, inače predsjednik Nadzornog odbora Sanitata.

-Vaše znanje u odnosu na moje je minimalističko u svim segmentima – rekao je Vićan Caporu te dobacio izvan govornice: I u povijesti.

Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća, osvrnuo se na Caporovu izjavu da Zagreb u medije ulaže dva milijuna kuna.

-Odakle vam ta informacija? – pitao ga je. Capor je rekao kako je riječ o javnom pozivu za subvencioniranje medija te je u proračunu predviđeno 2 milijuna za 2023. godinu.

Vratio se na Sanitat.

-Tvrtka koja će preuzeti obveze Elektrocentra Petek ima dva zaposlenika – dodao je Capor.

Potrebica je rekao kako Zagreb 2 milijuna kuna troši za male elektroničke publikacije.

Potom je Caporu rekao Vićan kako je predstečajna nagodba druga procedura te da ta tvrtka radi i izvodi radove na tržištu.

-Neprimjereno je iskazivati broj zaposlenika bilo koje tvrtke – rekao je Vićan te dodao kako je jedino tragično što se izgubio nepovratno tako povoljan kredit te dragocjeno vrijeme.

-Tamo je danas trebalo biti veliko gradilište – zaključio je.

Gradski vijećnici usvojili Proračun za 2023., prvi u eurima!

Proračun je prihvaćen većinom glasova.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist