Politika

Đuro Capor o Areni Lapad: Baraka je očito u dosluhu sa Supernovom

Đuro Capor o Areni Lapad: Baraka je očito u dosluhu sa Supernovom

Javni poziv za izgradnju Arene Lapad izazvao je veliki interes – rekao je uvodno gradonačelnik Mato Franković koji gradske vijećnike ovog četvrtka informira o tome.
Naglasio je kako je natječaj trajao prekratko, na što ih se upozorilo.
-Dobili smo pismo namjene ozbiljnog investitora koji je već dolazi u grad i sagledavao to područje – rekao je dalje. Riječ je, podsjetimo, o austrijskoj tvrtki Supernova, koja je Gradu Dubrovnik još 2015. godine predstavila maketu stadiona, koji je tada visinom nadvisivao sve okolne zgrade.
-Jučer smo imali upit za isti taj sadržaj i obavijestili smo ih da će ići i obvezujući javni natječaj. Sad smo dobili konkretnu ponudu s konkretnim prostorno planskim mogućnostima – objasnio je. U drugom koraku treba utvrditi urbanističke mogućnosti sukladno iskazanom interesu i utvrditi je li to u prostoru moguće. Ako jest, ide se u natječaj.
-Ovo je mali korak naprijed, ali velik jer se godinama ne događa ništa. Više puta se raspravljalo o Areni, ali Grad Dubrovnik je tu zapeo i posljednjih 50 godina stoji u mjestu. Prestigli su nas gotovo svi. Bjelovar ima dva nogometna stadiona, a mi nemamo nijedan – rekao je dalje.
-Ovo je dobar put, samo ne smijemo na tom putu nigdje pogriješiti – rekao je gradonačelnik te najavio kako će se polovicom iduće godine krenuti u konkretnije poteze.
Vijećnik Andro Vlahušić rekao je kako čovjek nad ovim mora umrijeti od smijeha te podsjetio kako nisu riješeni imovinsko pravni odnosi.
-Možete li nam pokazati koje su to parcele – rekao je te dodao da to piše u materijalima, a da se gradonačelnik na to nije osvrnuo. Rekao je kako nikad nije čuo da nisu riješeni imovinsko pravni odnosi iako je 7 godina bio gradonačelnik. Podsjetio je na maketu koju je Supernova već predstavila gradu.
-Izvanredno je što smo konačno saznali znamo da to vrijedi 80 milijuna eura, od čega je trgovački centar 60 milijuna eura, a stadion 20 milijuna eura – rekao je.
-Vjerujemo Peru, a nije riješio imovinsko pravne odnose – rekao je. Na to je Franković rekao kako Vićan nije nikad bio gradonačelnik te nije imao alat za to riješiti.
-Svi postupci povrata imovine su okončani i sve je naše. Nema više spora, sve smo riješili, a to nije bilo tako prilikom raspisivanja javnog poziva, ali je u međuvremenu riješeno. Čekao sam ovaj slavodobitni trenutak da vam to rečem – rekao je Franković.
-Sve u svoje vrijeme – poručio je. Vratio se na maketu Supernove i rekao kako su svi bili za, osim Vlahušića kao gradonačelnika u to vrijeme.
-Nije se u baraci pisala ponuda, niti su se u baraci uzimali soldi – odgovorio je Pero Vićan Vlahušiću. Rekao je Vlahušiću kako je obmanuo vijećnike zbog izjave kako je po toj maketi stadion veći od zgrada ‘Mercedesa’.
Vlahušić je rekao gradonačelniku kako mu ne vjeruje da je zemljište riješeno dok to ne vidi jer su vijećnici prije 10 dana dobili materijale, u kojima piše drukčije.
Anita Bonačić Obradović rekla je kako je brine broj parkirnih mjesta, budući da će se isti ovom investicijom smanjiti. Tu je i problem prometne infrastrukture jer je i u zimskim mjesecima Lapad zakrčen.
-Treba nam nogometno igralište, ali treba dobro planirati da ne ostanemo bez parkinga – rekla je.
Opet se za riječ javio Vićan.
-Vjerujem Andro, da si detaljno pročitao javni poziv i laž je da tamo piše samo opcija javno privatnog partnerstva – rekao je. Rekao je kako nije točno ni da će se smanjiti broj parkirnih mjesta već će se povećati u ‘utrobi Arene’.
-Sljedeći dokument na kojem će Gradska uprava raditi jest izrada memoranduma o razumijevanju. Očekujem da gradonačelnik prije Božića imenuje ekipu koja će početi pregovore temeljem javno iskazanog interesa da se dođe do teksta memoranduma, koji će biti na idućoj sjednici Gradskog vijeća – rekao je.
Vijećnik Đuro Capor rekao je kako ne razumije zašto se ovaj projekt cijelo vrijeme gura. Svi znamo da ovdje umjesto nogometnog igrališta dobivamo shopping centra, a tu imamo najveći problem s funkcioniranjem prometa.
-Baraka je očito u dosluhu sa Supernovom, od početka se znalo da će se javiti samo ovaj investitor, za njega se ovo radilo – iznio je Capor.
-Kao slona u staklanu ovdje spuštamo shopping centar, a za njega realno tu nema mjesta – dodao je.
-Hoće li išta od ovog grada ostati, a da nije shopping centra – rekao je dalje.
-Stavimo potrebe Lapađana i grada na prvo mjesto – rekao je dalje.

Vijećnik Maro Kristić rekao je kako ga raduje ako su riješeni imovinsko pravni odnosi.

-Sportska infrastruktura ne može čekati. Moramo ići smjerom koji omogućuje realizaciju – rekao je te istaknuo kako on i dalje smatra da ovo nije pravi smjer.

-Kako ovakav kapitalni objekt uklopiti u prostor bez ogromnih negativnih posljedica – rekao je te istaknuo kako projekt treba sagledavati s DOC-om.

-Što sad kad smo otvorili ponude, koji nam je sljedeći i prvi obvezujući korak kojim će se javnost uvjeriti da ovo opet nije mantra – pitao je.

Gradonačelnik je rekao kako će se oformiti tijelo koje će ići u drugi korak.

-Imamo tri puta, pravo građenja, koncesiju i javno privatno partnerstvo i moramo odabrati koji je za nas najpovoljniji – rekao je Franković te dodao kako je urbanistička obveza izgraditi parking mjesta.

-U drugom koraku moramo i urbanistički i prometno vidjeti kako će to izgledati – dodao je te istaknuo kako netko tko gradi objekt javne namjene mora imati i komercijalnu korist.

-Supernova je superstara, o njoj pričamo već 15 godina i 15 godina svoj interes pokušava spustiti na područje Lapada – rekao je Capor.

Kristić je apelirao da se rasprava skrati jer se krenulo u širu raspravu, a ‘ide utakmica’.

Nikša Selmani je rekao kako je Srđ je Grad za izgradnju stadiona, ali je mjesto neadekvatno za to.

-I sam gradonačelnik je rekao da postoje prometni problemi i da će struka morati napraviti prometnu studiju, a s druge strane gospodin Vićan ističe kako čim prije moramo ići na memorandum o razumijevanju – rekao je između ostaloga.

Vijećnici su izvješće o projektu samo primili na znanje.

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist