Aktualno

PRORAČUN ZA 2023. Gradonačelnik otkrio na što će potrošiti 86 milijuna eura

PRORAČUN ZA 2023. Gradonačelnik otkrio na što će potrošiti 86 milijuna eura

Na računu Grada Dubrovnika danas je 95 milijuna kuna. Štedi se za ‘crne dane’. Naime, predstavljajući Proračun za 2023. godinu, gradonačelnik Mato Franković odgovarajući na pitanje novinara, rekao je kako je danas na računu 95 milijuna kuna ‘za ne daj Bože’.
-Prošli smo kroz dvije jako teške godine, financijski ekstremno izazovne. Bilo je dana pa i mjeseci kad ne bi sjela jedna kuna na naš račun, a istovremeno smo morali pomoći svakome kome je pomoć trebala. Odlučili smo stoga uvijek čuvati dio novaca sa strane, za ne daj Bože jer ne znamo što će nam se dogoditi u siječnju, veljači, ožujku…, a s tih 95 milijuna kuna možemo preživjeti tri i pol mjeseca. Zato nismo sve to ulagali nego čuvamo i pažljivo gospodarimo sredstvima – objasnio je gradonačelnik.

Proračun od 85 milijuna eura
Inače, 1. prosinca pred gradske vijećnike ide proračun ‘težak’ 86,5 milijuna eura.
-Krenuli smo u 2017. s 58 milijuna eura pa je proračun rastao do 2019. na 92 milijuna eura, a potom je započeo pad zbog koronakrize. Uspoređujući 2019. s 2023. godinom oporavljamo se korak po korak te se vraćamo u stare predpandemijske proračunske brojke – rekao je dalje Franković.
Prvo se osvrnuo na prihodovnu stranu pa se tako od Du Passa planira uprihoditi iznos od 4,7 milijuna eura, od zidina 9,8 milijuna eura, a od ulaznica za zidine 863 tisuće eura. Najavio je značajan porast prihoda zbog novog Zakona o pomorskom dobru koji će omogućiti jedinicama lokalne samouprave da umjesto koncesijskih odobrenja daje koncesije čime će i prihodi biti veći. Tu su i prihodi od cruisera u iznosu od 597 tisuća eura.

Trošit će se na…
Kad je riječ o rashodima, u svom izlaganju gradonačelnik se dotaknuo nastavka projekta participativnog budžetiranja, koji kreće u punu implementaciju upravo 2023. godine.
-Naši sugrađani će započeti s procesom glasanja po kotarima i mjesnim odborima za projekte, ono će trajati cijelu godinu pa će proračun za 2024. značajno biti kreiran rezultatima tog glasanja – objasnio je.
Dotaknuo se i konačnog završetka stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida na Nuncijati.
-U 2022. pokrenuli smo pojedinačni ispravni postupak, zaprimili očitovanje Ministarstva branitelja vezano za broj korisnika koji imaju pravo na stambeno zbrinjavanje, a u 2023. očekuje se zakazivanje očevida od strane suda i sudska odluka o vlasništvu te revizija rješenja Gradskog vijeća temeljem očitovanja Ministarstva. Naime, 28 hrvatskih ratnih vojnih invalida ispunjava uvjete, a dva postupka su još u tijeku. Slijedi parcelacija zemljišta i sklapanje ugovora o ustupanju nekretnine u vlasništvo bez naknade. Od 2009. godine traje cijeli ovaj postupak, mi ćemo ga 2023. privesti kraju – rekao je.
Naglasio je i kako se u idućoj godini povećavaju kolektivna prava djelatnika ustanova u kulturi za 19 posto što je 8,3 milijuna kuna.
Od značajnijih komunalnih projekata treba izdvojiti sanaciju mosta Ombla, čiji je površinski sloj u jako lošem stanju.
-Most je konstruktivno u jako dobrom stanju, za što smo napravili više istraživanja, ali površinski sloj mosta je u prilično lošem stanju. Angažirali smo Građevinski fakultet iz Splita za rješenje jer smo 2019. angažirali IGH s kojim smo u međuvremenu ušli u spor. Rješenje koje smo implementirali, koje su nam dali kao dobro, nije se pokazalo dobrim te je potrebno ponovno napraviti sanaciju mosta – objasnio je Franković.
No, kod ovog je projekta vrlo važno tempirati početak radova kako se ne bi dogodilo da se u isto vrijeme ne bude zbog bure moglo prometovati preko Mosta dr. Franja Tuđmana.
-Očekujemo da ćemo to započeti nakon proljetnih bura, negdje u svibnju jer ako zapuše bura, a mi krenemo raditi više se tuda neće moći prometovati i dolazimo do situacije da onda nemamo kud. Vrlo je važno birati pravi termin radova – rekao je dalje.
Izdvojio je i izvanredno održavanje prometnica, koje se nije provodilo dvije godine.
-Projekt nismo provodili dvije godine osim što smo krpali ceste. Uvijek sam protiv krpanja i smatram da je puno bolje ići sa sveobuhvatnim sanacijama – rekao je te najavio kako će se do ljeta sanirati 20 tisuća metara kvadratnih nerazvrstanih cesta, a potom će se nastaviti s jeseni rebalansom proračuna.
Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima u idućoj godini ima ukupno na raspolaganju 14,2 milijuna eura.
Među projektima tog odjela izdvaja se spomenik za djecu poginulu u Domovinskom ratu. Izgradnja će, najavio je gradonačelnik, započeti u idućoj godini nakon provedeno arhitektonskog natječaja.
Radit će se i izrada projektne dokumentacije za drugu fazu pretovarne zone na Pločama, ali i za uređenje platoa na šetnici Uvale Lapad, preko puta Kompasa. Tu će se urediti nova javan površina, i to kaskadno.
U studenome iduće godine završava se Lapadska obala. Kad je riječ pak o sportskoj infrastrukturi, konačno kreće izgradnja hangara VK Neptun, a tu je i projekt nove multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju.
-Mnogi su bili skeptični hoćemo li je stići napraviti do 2025. Vjerujem da ćemo vrlo skoro potpisati ugovor za glavni i izvedbeni projekt za što je osigurano 4 milijuna kuna. Nadam se da ćemo do polovice godine imati građevinsku dozvolu u rukama Tada ćemo imati dokumentaciju za najveći dvoranski sadržaj u RH uključujući postojeću dvoranu – rekao je te napomenuo kako će se dvorana moći prilagoditi i za glazbene spektakle.
Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se i na izgradnju azila za životinje u blizini Grabovice, koji se ne nosi u proračunu za iduću godinu.
-Azil nismo stavili u proračun, kao ni brojene druge projekte koje planiramo financirati iz EU sredstava. Iako znamo da će se odgoditi u idućoj godini nismo ih mogli prejudicirati – objasnio je.
Uvjeren je kako će se u idućoj godini krenuti s azilom i to punog kapaciteta. Sredstva su pronađena prije 20-ak dana, no nije želio ništa konkretnije govoriti.
Kad je pak riječ o tvrđavi Imperijal na Srđu, istaknuo je kako se ne želi stavljati ta proračunska stavka zbog arbitražnog postupka koji je u tijeku.
-Grad se nalazi pred arbitražnim sudom u Zagrebu. Postupak je već započeo, a bivši koncesionar nas je tužio za neovlašteno raskidanje koncesije. Bilo bi neozbiljno od nas, čak bi nam možda u određenom dijelu i smetalo u samom postupku da donosimo bilo kakve proračunske odluke dok se postupak ne završi – rekao je gradonačelnik izrazivši uvjerenje da će postupak biti gotov u 2023.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist