Grad

VIDO BOGDANOVIĆ: Europa? Ona neće ni osjetiti da smo izašli na izbore

vido bogdanovic823

Probudio se Pelješki most, najbolji znak da će uskoro izbori – piše Vido Bogdanović na svom blogu.

Bilo koji i bilo kakvi izbori bili, svi su skoprili da je most vazda dobar za podkusuravanje predizbornih obećanja. A sad više ništa i ne košta. Mogu slobodno obećavat, i tako će Europa bit kriva ako se ne izgradi …. Dodaju tome malo motivacijskih skupova, u Ciboni, Lisinskome, Blajburgu, s kompjutera isprintaju stare govore i fotošopirane slike, i, i, i, i pobjeda je tu …………. Samo da nije neka budala i ove poplave smislila ko svoj motivirajući predizborni projekt????

Osim očekivane retorike kojom oblajavaju i gomnima mažu političke protivnike, kandidati uporno objašnjavaju da su ovo ”Europski izbori” i da je vrlo važno ”tko će nas zastupat” u Europskom parlamentu u europskoj metropoli. Ne bi se štel mešat, možda neki od naših jedanes europskih đokera uistinu uspije nešto progurat kroz europsku administraciju što bi moglo bit od koristi za nekog od nas, ali prvenstvenu korist od sudjelovanja u EU parlamentu imat će osobno njih jedanes. I sve zlo s tim, red je da im se plati cijeli štrapac seljenja po Europi. Bilo bi lijepo da barem mogu tečno (ili se rekne ‘tiječno’?) komunicirat na nekom od jačih europskih jezika kako nas ne bi sramotili, ako već ne mogu ništa pomoć.

Nego, nije to što me muči. Iako ćemo u nedjelju 25. birat naše europske zastupnike, svakome je valjda jasno da će ishod tih izbora malo ili nimalo utjecat na europsku politiku i položaj Hrvatske u Europi ma koliko nam o tome trubili naši vrli kandidati. Iako europski, ishod nedjeljnih izbora prvenstveno će i odmah utjecati na politiku u Hrvatskoj. Rezultati izbora će dodatno zaculjat i onako destabilizirano stanje u Hrvatskoj, političko, stranačko, gospodarsko, socijalno, mirovinsko, hidrološko, zdravstveno, nogometno i svako drugo. Stoga je vrlo važno procijenit što bi se sve moglo dogodit u Hrvatskoj i hrvatskim političkim strankama kao neposredna posljedica raspoloženja birača na tzv. Europskim izborima. Tako bi se trebali ponašat, procijenit okle vrebaju opasnosti pa svojim glasom takve opasnosti umanjiti ako ih već ne možemo otklonit.

Budimo odgovorni, u nedjelju svojim glasom možemo i trebamo pomoći sređivanju stanja u domovini kojim ama baš nitko nije zadovoljan. I ne samo generalno stanje u zemlji, već i stanje u pojedinim partijama! A Europa? Europa neće ni osjetit da smo uopće izišli na izbore’, zaključuje svoj osvrt bivši gradonačelnik Dubrovnika Vido Bogdanović.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist

PROCJENA PRIHVATNOG KAPACITETA GRADA Zimi 1.200 stanovnika uz 4 tisuće postelja koje zjape prazne!

Andrea Falkoni Račić