Aktualno

Vidi i klikni: Igrom i zabavom do zaštite djece u prometu

Na inicijativu Postaje prometne policije Dubrovnik ovog je utorka s provedbom započeo iznimno zanimljiv projekt Vidi i klikni, namijenjen prometnoj prevenciji naših najmlađih. Kako navode iz PU dubrovačko-neretvanske, radi se o iznimno zanimljivom i prepoznatljivom projektu Hrvatskog auto kluba koji je proglašen najboljim projektom u Europi za prometnu edukaciju djece dobnog uzrasta od šest do sedam godina, a provodi ga oko 20 Europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Osnovna ideja projekta je učenje kroz činjenje, gdje se na djeci prihvatljiv način, prvo teoretski, a zatim i praktično prenose savjeti o tome kako sigurno sudjelovati u pometu.
Program se odvija uz pomoć didaktičkih pomagala, automobila na napuhavanje i električnog automobila kao kulise. Obuhvaća vježbanje pravilnog korištenja nogostupa, uočavanje prometnih svjetala, propisno prelaženje ceste korištenjem pješačkog prijelaza, simulacija prelaska u situaciji kada nailazi automobil, vježbanje vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem, upoznavanje s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, propisno i pravilno sjedenje u automobilu, korištenje dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva u automobilu.

Djeca su dobila i slikovnice ‘Sa Zebrom sigurno u školu’ koja će odnijeti kući i pokazati svojim roditeljima jer su upravo roditelji naši važni suradnici u svakodnevnoj edukaciji djece o tome kako na siguran način sudjelovati u prometu.

Osim danas, projekt će kroz naredna tri dana, zajednički provoditi policijski službenik Postaje prometne policije Dubrovnik Denis Pavela i predstavnice Hrvatskog auto kluba Andrijana Šimunec i Sandra Gračanin.

Program će, osim učenika prvih razreda OŠ Montovjerna, obuhvatiti i njihove vršnjake iz OŠ Lapad te djecu iz vrtića Kalimero, Palčica i Škatulica.
Na otvaranju programa bio je i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević koji se zahvalio HAK-u na suradnji u ranoj prevenciji djece na čiju smo sigurnost svi posebno osjetljivi te dodao da je prevencija već godinama strateško opredjeljenje ove Policijske uprave, s osnovnim ciljem preveniranja svih oblika protupravnih ponašanja, kako do sankcioniranja uopće ne bi došlo.

U posljednjih pet godina na prometnicama Policijske uprave dubrovačko-neretvanske smrtno je stradalo jedno dijete, njih 39 je teže, a 111 ih je lakše ozlijeđeno. Podaci se odnose na djecu do 16 godina.

-Vozači na prometnicama Dubrovačko-neretvanske županije uistinu poštuju pravila prednosti prolaska pješaka u prometu, ali svakako koristimo ovu priliku da još jednom napomenemo kako su pješaci, poglavito djeca, najranjivija skupina sudionika u prometu te stoga i ovom prilikom apeliramo na vožnju koja je sigurna i u skladu s prometnim propisima jer na taj način štitimo ne samo svoj život, već i živote ostalih sudionika u prometu – napominju iz PU dubrovačko-neretvanske.

Pročitajte još

OSLOBOĐENJE GOLUBOVA KAMENA Trideset godina poslije…

Dulist

Venecija od iduće godine naplaćuje ulaz za jednodnevne posjetitelje

Dulist

Franković: ’36 Imoćana dalo je svoj život da bi se ovaj kraj danas mogao zvati hrvatskim’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija