Grad

VIDEO/FOTO Dubrovčani mjerili šećer i tlak pred Sponzom

VIDEO/FOTO Dubrovčani mjerili šećer i tlak pred Sponzom

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i Udruga ‘Slatki život’ održali su pred Sponzom akciju mjerenja šećera u krvi i tlaka.

Akcijom se želi upozoriti sugrađane na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti. Uz to, učenici 2. razreda Osnovne škole Marina Getaldića s učiteljicom Snježanom Viteškić su oko Orlandova stupa s plavim balonima napravili ‘plavi krug’, simbol borbe protiv šećerne bolesti.

Također, u akciju se uključio i Grad Dubrovnik, koji će od 13. do 15. studenog uključiti dekorativnu plavu rasvjetu na Stradunu, i time se pridružiti brojnim svjetskim gradovima koji potiču svoje građane na podizanje svijesti o opasnostima dijabetesa.

Podsjetimo kako je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 20. prosinca 2006. godine prihvatila Rezoluciju ‘Ujedinjeni protiv dijabetesa’, koja prepoznaje šećernu bolest kao ‘kroničnu, ozbiljnu i skupu bolest, povezanu s teškim komplikacijama čije posljedice ugrožavaju obitelji, države i cijeli svijet’.

Tako se Svjetski dan dijabetesa za razdoblje od 2014. do 2016. godine obilježava uz poruku Međunarodne Dijabetičke Federacije kao ‘Zdrav život i dijabetes’.

U svijetu danas živi više od 250 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a bez koordiniranog djelovanja u borbi protiv ove bolesti tijekom sljedećih 20 godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist