Grad

[VIDEO] PRIKAZAN FILM ‘RESPECT THE CITY’ Franković: ‘Naš cilj nije kazniti posjetitelje, nego ih educirati’

[VIDEO] PRIKAZAN FILM 'RESPECT THE CITY' Franković: 'Naš cilj nije kazniti posjetitelje, nego ih educirati'

Grad Dubrovnik i Turistička zajednica grada Dubrovnika predstavili su ovog četvrtka novi animirani film Respect the City. Konkretnim primjerima na vizualno, zabavan način prikazuje se kakvo ponašanje je u skladu s pravilima Dubrovnika, uvrštenog na popis UNESCO-ove svjetske baštine.

Riječ je o filmu nastalom u sklopu projekta Respect the City koji se provodi od 2017. godine. Autor je animator Stjepan Milas, a njegova izrada je koštala 21.424 eura. Inače, za svoj prethodni animirani film Safe Vacation, izrađen u jeku korone, nagrađen 2020. visokim priznanjem na Međunarodnom festivalu turističkog filma ART&TUR.

Glavni protagonist filma vitez Orlando gledateljima predstavlja glavne poruke projekta ‘Respect the City’ – odjenuti se u šetnji, ne voziti bicikl ili električni romobil u povijesnoj jezgri, ne bacati čikove, držati pse na uzici i slično. Korišten je format nijemog animiranog filma koji je univerzalan i lako razumljiv široj publici i svim generacijama.

-Razgovarajući sa stanovnicima povijesne jezgre, posjetiteljima i turističkim djelatnicima, došli smo do zaključka. Mi dosad nismo bili pronašli način kako direktno komunicirati s gostima, koji dolaze u Grad, što zapravo od njih očekujemo. Dakle, funkcija ovog animiranog filma je iskomunicirati što su očekivanja Grada Dubrovnika i stanovnika povijesne jezgre od gostiju – naglasio je dodajući: ‘Naš cilj nije nikoga kazniti, nego educirati’. Franković je tako spomenuo nedavnu temu u javnosti, a to su kuferi na Stradunu.

-Nije nam namjera kažnjavati goste koji vuku kufere po Stradunu. Namjera je reći im da je to problem, posebno u ranim jutarnjim satima. Kad educiramo ljude i kad im pokažemo što očekujemo od njih, onda će sigurno intezitet toga biti manji. Hoćemo li uvijek biti uspješni, vjerojatno ne, ali sigurno da ćemo korak po korak doći do onoga što želimo – kazao je među ostalim Franković.

Animirani film će biti prikazan na letovima Croatia Airlinesa te cruiserima koji dolaze u Grad, u Lučkoj upravi Dubrovnik, u Zračnoj luci Dubrovnik te svim platformama Grada, gradskih firmi i ustanova. Namjera je da se film prikazuje u hotelskim kućama, a razgovarat će se i s privatnim iznajmljivačima.

-Film je dio komunikacijskih aktivnosti projekta Respect the City, kojeg Turistička zajednica promovira svuda po svijetu i koji je prepoznat kao jedan potpuno novi, uspješan pristup. Sama forma ovog filma izabrana je kao blagi oblik komunikacije koji će gledatelje upozoriti na neka ponašanja i zabrane. Edukacija turista u cijelom svijetu je trenutačno ‘in’ jer jednak problem imaju svi turistički gradovi – kazao je direktor TZ-a grada Dubrovnika Miro Drašković. Naglasio je i kako će se film promovirati i svima kanalima HTZ-a po svijetu.

Naslovna foto: Ilustracija

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist