Kultura

VIDEO/NOĆ MUZEJA U DVORU Kad umjetnost progovori…

Inovacije i digitalna budućnost tema su ovogodišnje Noći muzeja, koja se održava ovog petka 1. veljače. Tako Dubrovčani večeras u Kneževom dvoru imaju priliku vidjeti 3D animacija potresa u Dubrovniku 1667. i arhitektonskog razvoja Kneževa Dvora.

Cijelu noć može se pogledati primjena nove tehnike u digitalizaciji muzejske građe: stereoskopska fotografija, 3D sken i 3D print, snimanje videa iz zraka te proširena stvarnost (AR) na predmetima u postavu.

Direktor tvrtke Ervin Šilić iz tvrtke Novena za DuList je istaknuo kako se u Kneževom dvoru predstavljaju tehnologije i radovi u sferi digitalnog prikaza što sadržaja što prezentacije.

-Digitalizacija je općenito izuzetno važna za muzejsku struku i muzeologiju danas i svuda se sve više primjenjuje kako bi se prvo zaštitili i zabilježili predmeti i baština općenito, a drugo kako bi se unaprijedio način prezentacije i kontakt i interakcija s ljudima – govori Šilić dodavši kako se posjetiteljima predstavlja nekoliko tehnologija.

– Jedna od tih je video animacija Velike trešnje pa i povijesti Kneževog dvora od 13. stoljeća do danas gdje je kroz jednu šestominutnu animaciju prikazan razvoj građenja, rušenja, potresa… Prikazana je povijest koja se izučavala desecima godina i onda se jednom kratkom dahu iznijelo što se sve događalo s ovom građevinom – rekao je Šilić dodavši kako se može vidjeti i 3D skener i 3D printer, a prikazana je i metoda kako se od niza fotografija može napraviti 3D model.

Posjetiteljima su na raspolaganju i tableti s multimedijalnim vodičem, kojeg kad usmjerite na neku od slika iz stalnog postava ožive i pričaju, a na isti način se, rekao je Šilić, mogu prikazati i fasade koje će se pretvoriti u ono što je bilo nekada i kako izgleda danas.

 

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Četvrtak u znaku vrijednih restauratora!

Zvonimir Pandža

MARIJETA RADIĆ Da Pulitika nije odbio obući odijelo, izložba ne bi imala ovako zanimljiv naziv!

Dulist

PROMOCIJA NA KAMPUSU Knjiga Jasenke Maslek o Bjelovučićevom čuvanju pelješkog života od zaborava

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija