Kultura

FOTO//OTVORENA IZLOŽBA Portreti svetog Vlaha u kistu Josipa Pina Trostmanna

U sklopu ovogodišnje Feste svetog Vlaha otvorena je izložba velikog dubrovačkog slikara Josipa Pina Trostmanna, naziva ‘Portreti sv. Vlaha’ u galeriji Talir.

-Kako je jednom lijepo rečeno sv. Vlaho je kolektivni lik Grada i građana Dubrovnika. Dakle, Grad je sveti Vlaho, a u ovom slučaju se može reći da je naš Parac zapravo portret umjetnika koji, osobno vjerujem, sam toga i nije svjestan. Jedan dobri mudri nono koji predstavlja sve nas – poručio je sin poznatog umjetnika Teo Trostmann.

Josip Pino Trostmann rođen je 1938. godine u Dubrovniku, gdje i danas živi i stvara. Već kao desetogodišnjak počeo je pohađati večernju školu portreta Iva Dulčića. Godine 1963. diplomirao je Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đura Tiljka i Iva Režeka, a pedagoškim radom tijekom kojega je odgojio mnoge danas afirmirane umjetnike bavio se od 1968. godine do umirovljenja.

Jedan je od najstarijih živućih i ujedno ‘najdubrovačkijih slikara’, a grad Dubrovnik je njegov prepoznatljiv motiv. Dobitnik je nagrada Grada Dubrovnika i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najveća dostignuća na području umjetnosti u Republici Hrvatskoj, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za postignuća u kulturi.

Kako je izgledalo otvaranje izložbe pogledajte u našoj fotogaleriji.

 

Pročitajte još

ANDRIJA IVANČAN ‘Naše ambicije su velike i ne krijemo ih – želimo biti najbolji ansambl u Hrvatskoj!’

Mia Njavro Banić

‘Lamento i Boogie’, skladba Gordana Tudora posvećena DSO-u i maestru Hutu

Dulist

POSVETA VELIKOM PULITIKI Otvorena dokumentarna izložba ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija