Aktualno

[VIDEO] NEKA GA ČUVAJU SV. VLAHO I ROKO Franković: Nakon 303 godine krajnji jug Hrvatske spojen s maticom zemljom

[VIDEO] NEKA GA ČUVAJU SV. VLAHO I ROKO Franković: Nakon 303 godine krajnji jug Hrvatske spojen s maticom zemljom

Gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se u duljoj objavi na Facebooku o večerašnjem svečanom spajanju zadnjeg segmenta Pelješkog mosta. Istaknuo je među ostalim kako će nakon 303 godine krajnji jug Hrvatske biti spojen s maticom zemljom.

-A mi stanovnici ovog krajička Hrvatske zemlje prestat ćemo biti građani drugog reda koji u koloni na graničnom prijelazu čekaju na tranzitni prolaz iz jednog dijela u drugi dio zemlje. Posljednjih dana povijesnu kronologiju Pelješkog mosta mnogi pokušavaju usmjeriti prema jednoj, drugoj ili nekoj trećoj opciji – naglasio je Franković te dodao: ‘Međutim, povijesne činjenice su jasne’.

-1998. u Gradskoj kavani Dubrovnik pokojni Pero Glumac pokrenuo je prikupljanje potpisa za peticiju za izgradnju Pelješkog mosta. Ipak, prvo pravo političko definiranje potrebe izgradnje Pelješkog mosta očitovalo se te iste 1998. godine. Naime, te godine održani su izvanredni izbori za Skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije, a nakon ostavke dotadašnjeg župana Jure Burića. U izbornoj kampanji na tim izborima Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije izradio je izborni program pod nazivom ‘Raditi i graditi’. Najvažniji projekt izbornog programa bio je Pelješki most. Iste godine u Hrvatskom saboru, u ime Kluba zastupnika HDZ-a gospodin Luka Bebić izložio je potrebu izgradnje Pelješkog mosta, koji je kao projekt već 1999. godine u Saboru usvojen kao sastavni dio cestovne infrastrukture u Strategiji prometnog razvitka RH. Po održanim, već spomenutim, izvanrednim izborima za Skupštinu DNŽ, za župana bira se, sad već pokojni, Ivan Šprlje iz SDP-a. Vrlo brzo i župan Šprlje postaje zagovornikom izgradnje Pelješkog mosta i njegov slogan za lokalne izbore 2001. godine zove se ‘Župan koji spaja’, aludirajući i na svoju potporu izgradnji mosta. Nakon toga snažno se promovira i započinje projekt gradnje Pelješkog mosta koji se u jednom trenutku zaustavlja jer je ‘preskup’. Od mosta koji spaja dolazimo do novih naziva – most iluzije za budale – naveo je Franković. Kaže, danas svjedočimo kako konačno nakon teškog i napornog procesa osiguravanja financijskih sredstava, preko izbora izvođača priča Pelješkog mosta dolazi polagano kraju.

-Tu prije svega moramo zahvaliti Vladi premijera Andreja Plenkovića jer upravo ta Vlada je od početka do kraja završila sve potrebne procese kako bi se ovaj strateški projekt realizirao na ponos svih građana krajnjeg juga Hrvatske. Večeras će biti dubokim pečatom u povijest ovog kraja zapisano da su nakon 303 godine spojena dva teritorija Republike Hrvatske – istaknuo je Franković. A, na pitanja kako bi se most trebao zvati, rekao je, odgovor je zapravo jednostavan. ‘Pelješki most i neka ga čuvaju sveti Vlaho i sveti Roko’, zaključio je Franković.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist