Zanimljivosti

VIDEO / Nacionalni park Mljet dobio najljepšu rođendansku čestitku

VIDEO / Nacionalni park Mljet dobio najljepšu rođendansku čestitku

Nacionalni park Mljet proslavio je svoj 60-ti rođendan. Najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, osnovan 11. studenog 1960., i naš najzeleniji otok tim povodom dobio je prekrasnu čestitku u obliku filma, autora Paule i Đela jr Jusića.

Na vrlo originalan način, uz prekrasne kadrove Mljeta, glumac Antun Tudić pročitao je originalno pismo benediktinskog opata i pjesnika Ignjata Đurđevića (1675-1737), koji je očaran prirodnim ljepotama ovog otoka, vrlo slikovito to opisao u pismu koje je pisao svom učeniku Januariju Salinesu početkom XVIII stoljeća. Pismo je s latinskog preveo dr. Cvito Fisković 1958. godine.

Paula i Đelo jr. Jusić još jednom su pokazali svoje umijeće te je iz njihove radionice mnoštva nagrađenih filmova na mnogim međunarodnim festivalima, iznjedrio još jedan dragulj hrvatske kulturne baštine. Sigurni smo da će Paula i Đelo uvrstiti i otok Mljet u novi dokumentarni serijal ‘Hrvatsko blago’ koji je upravo na rođendan NP Mljeta osvojio posebno priznanje za kvalitetu na 23. međunarodnom festivalu turističkih filmova ITF-CRO2020.

 

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist