Aktualno

[VIDEO] Na Mandraču demonstriran skuter Crvenog križa za spašavanje na moru

Pripadnici Hrvatskog crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik predstavili su ovog petka na Mandraču plovilo ‘Rescue Runner’, koje će služiti za spašavanje na moru. Nabavljen je sredstvima Grada Dubrovnika, a naše društvo crvenog križa prvo je u Hrvatskoj koje je ovakvo plovilo dobilo. Uz dubrovački, postoje još dva u Hrvatskoj koje je nabavio Hrvatski crve križ.
-Osim demonstracije samog plovila, ovo je bila i prilika za obuku za upravljanje, koju su obavili predstavnici švedske tvrtke Safe at Sea’. Obučena su tri dubrovačka spasioca, dva iz Pule i jedan iz Zagreba – rekao je Živko Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik.
-Mi smo prvo društvo u Hrvatskoj koje je dobilo ovo plovilo, a s donacijom Grada od oko 400 tisuća kuna kupljeno je plovilo, kontejner za smještaj, dizalica i sve popratno što treba za pokrenuti ga – rekao je Šimunović.
Plovilo se može koristiti u svim uvjetima, može pristupiti na svako zabačeno mjesto, može voziti po kamenjima, plaži… A što je najvažnije bit će dostupno i ostalim žurnim službama od HGSS-a, preko vatrogasaca do pomorske policije i Lučke kapetanije.
Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa, istaknuo je kako je jako ponosan da je Grad Dubrovnik prvi u Hrvatskoj, pored Hrvatskog crvenog križa, investirao u ovakvu opremu.
-Hrvatski crveni križ nabavio je dva ovakva plovila, a ovo je treće koje je dobio Gradsko društvo Dubrovnik. To je iznimno važno za turističku destinaciju i to će unaprijediti i konkurentnu sposobnost cijelog našeg turizma. Svjesni smo da ova sezona nije ta kojom se ponosimo, ali važan je i jedan spašeni život i mi se na taj način prema tome i odnosimo – rekao je Markt.
Inače, plovilo Hrvatskog crvenog križa nalazi se u nacionalnom logističkom centru te se može staviti na raspolaganje bilo kojem gradu ili otoku i bilo kojoj žurnoj službi.

Pročitajte još

Dukat povlači dva jogurta iz butiga zbog prisustva pesticida

Dulist

Bloger Krule: ‘Kafana 8 metara od Straduna, makijander 8 kuna, sokina 21 kunu… Da je manje bilo bi džaba’

Dulist

BUDITE NA OPREZU Za sutra najavljene visoke temperature

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija