Aktualno

[VIDEO] Na Mandraču demonstriran skuter Crvenog križa za spašavanje na moru

[VIDEO] Na Mandraču demonstriran skuter Crvenog križa za spašavanje na moru

Pripadnici Hrvatskog crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik predstavili su ovog petka na Mandraču plovilo ‘Rescue Runner’, koje će služiti za spašavanje na moru. Nabavljen je sredstvima Grada Dubrovnika, a naše društvo crvenog križa prvo je u Hrvatskoj koje je ovakvo plovilo dobilo. Uz dubrovački, postoje još dva u Hrvatskoj koje je nabavio Hrvatski crve križ.
-Osim demonstracije samog plovila, ovo je bila i prilika za obuku za upravljanje, koju su obavili predstavnici švedske tvrtke Safe at Sea’. Obučena su tri dubrovačka spasioca, dva iz Pule i jedan iz Zagreba – rekao je Živko Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik.
-Mi smo prvo društvo u Hrvatskoj koje je dobilo ovo plovilo, a s donacijom Grada od oko 400 tisuća kuna kupljeno je plovilo, kontejner za smještaj, dizalica i sve popratno što treba za pokrenuti ga – rekao je Šimunović.
Plovilo se može koristiti u svim uvjetima, može pristupiti na svako zabačeno mjesto, može voziti po kamenjima, plaži… A što je najvažnije bit će dostupno i ostalim žurnim službama od HGSS-a, preko vatrogasaca do pomorske policije i Lučke kapetanije.
Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa, istaknuo je kako je jako ponosan da je Grad Dubrovnik prvi u Hrvatskoj, pored Hrvatskog crvenog križa, investirao u ovakvu opremu.
-Hrvatski crveni križ nabavio je dva ovakva plovila, a ovo je treće koje je dobio Gradsko društvo Dubrovnik. To je iznimno važno za turističku destinaciju i to će unaprijediti i konkurentnu sposobnost cijelog našeg turizma. Svjesni smo da ova sezona nije ta kojom se ponosimo, ali važan je i jedan spašeni život i mi se na taj način prema tome i odnosimo – rekao je Markt.
Inače, plovilo Hrvatskog crvenog križa nalazi se u nacionalnom logističkom centru te se može staviti na raspolaganje bilo kojem gradu ili otoku i bilo kojoj žurnoj službi.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist