DuList IN

VIDEO / FOTOGALERIJA POMRČINE Kad se sunce sakrije!

VIDEO / FOTOGALERIJA POMRČINE Kad se sunce sakrije!

Dubrovačko astronomsko društvo ‘Ruđer Bošković’ organiziralo je ovaj petak javno promatranje pomrčine Sunca pomoću teleskopa sa specijalnim solarnim filterom koji je omogućio brojnim okupljenima promatranje ove lijepe pojave bez štetnih posljedica.

Promatranje, koje je započelo u deset sati, a trajalo je sve do 11 i 30, moglo se pogledati na dvije gradske lokacije, na Brsaljama kod restorana Nautika i na Gimanu, školskom igralištu OŠ Lapad.

A mi smo posjetili astronome i brojne okupljene sugrađane,ali i turiste koji su redom ‘povirili’ kroz teleskop kako bi vidjeli koliko to Sunca nedostaje!

Pomrčina Sunca je nebeski fenomen kada Mjesec potpuno ili djelomično zakloni Sunce. S našeg područja, tijekom pomrčinskog maksimuma, koji je bio oko deset sati i 40 minuta, bilo je prekriveno oko 45 posto sunca.

Sljedeći ovakav fenomen će se zbiti tek 2020. godine, stoga mnogi nisu propustili vidjeti pomrčinu kroz teleskop ‘Ruđera Boškovića’.

Tako su se na Brsaljama našli četvrtaši OŠ ‘Marin Getaldić’, te srednjoškolci iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, ali i nekoliko zainteresiranih grupa turista. I dok su stranci radili ‘selfije’, djeca su sa zanimanjem slušala ‘mini’ predavanje o našem možda najpoznatijem znanstveniku, po kojem je i ovo novo-osnovano društvo dobilo i ime. Kratko predavanje uz promatranje pomrčine održao je Drago Bokić, tajnik društva.

 

U fotogaleriji našeg Zvone možete pogledati tko je sve odlučio ‘poviriti’ kroz teleskop! 

Pročitajte još

DEFINITIVNO FAVORIT! Baby Lasagna skočio na eurovizijskim kladionicama

Dulist

SEVE U DUBROVNIKU ‘Ljubav se ljubavlju vraća’

Dulist

Severina prije nastupa u Revelinu objavila video s aerodroma: ‘Ovaj čovjek me stalno prati’

Dulist