Kultura

FOTOGALERIJA Tri biblijske žene očima Dimitrija Popovića

FOTOGALERIJA Tri biblijske žene očima Dimitrija Popovića

Dubrovačko kulturno ljeto nije ni blizu kraju; dokaz tomu je izložba postavljena u četvrtak navečer u atriju Palače Sponza  – ‘Tri biblijske žene’ Dimitrija Popovića, a koju posjetitelji mogu pogledati sve do 15. rujna ove godine.

 

Magdalena, Judita i Saloma tako su se razotkrile publici u Popovićevoj multimedijalnoj izložbi, koju je postavio Andrija Seifired. Seifried je i otvorio ovo zanimljivo događanje, u kojem su sudjelovale i umjetnice Dora Lipovčan i Petra Japunčić, pretvarajući izložbu i kazališno plesni performans.

Tri biblijske žene utjelovljuju krv, eros i svetost, obilježja velikog slikara. Magdalena, Judita i Salome, koje su autoru Popoviću bile inspiracija, ‘utjelovile’ su tri suvremene žene – Dora Lipovčan, Petra Vrkljan i Severina, a četvrtak večer bila je prava prilika za pogledati izložbeno- kultuni spektakl koji je začinio likovnu scenu Dubrovnika ove godine.

Stoga ni ne čudi veliko zanimanje javnosti za ovaj događaj, a tko je sve ‘povirio’ u Sponzu, pogledajte u galeriji Zvonimira Pandže!

Biografija Dimitrija Popovića:

Dimitrije Popović je rođen 4. ožujka 1951. na Cetinju. Završio je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. Za boravka u Parizu 1974. upoznaje pariškog kolekcionara gospodina Davriera, pa u sastavu njegove zbirke izlaže 1978. u Galeriji Alexander Braumüller s umjetnicima Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuchsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Fini i drugima.

U Pforzheimu 1982, Galerija Liberta i Universal Fine Arts iz Washingtona, organiziraju mu zajedničku izložbu grafika s Salvadorom Dalijem. Iste godine, u povodu velikog jubileja “Leonardo a Milano – 1482-1982”, izlaže ciklus crteža Omaggio a Leonardo u milanskoj Palazzo Sormani.

U povodu 27. međunarodnog umjetničkog festivala “Due mondi” grad Spoleto u kojemu se taj festival održava, organizira mu izložbu slika, crteža i grafika. U godini jubileja, dvije tisuće godina kršćanstva, izlaže u Rimu ciklus raspeća CORPUS MYSTICUM u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo – l’Agostiniana arte sacra conteporanea i u Pantheonu.

Jedan je od petnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa, (M. Botta, M. Cacciari, M. Paladino i P. Portghesi), koji su pozvani da odgovore na “Pismo Pape Ivana Pavla II umjetnicima”. Odgovori su objavljeni u knjizi “Umjetnici odgovaraju Papi Ivanu Pavlu II”, izdavač Sri spa – Milano, 2003.

 

 

 

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist