Kultura

VIDEO / FOTO Poklon koncert DSO-a, Đane Kahriman i Jeanette Roeck ususret Festi

Dubrovački simfonijski orkestar, povodom Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika, održao je ove srijede koncert u Katedrali pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija.

Kao solistice, nastupile su sopranistica Jeanette Roeck i violinistica Đana Kahriman.

Sopranistica Jeanette Roeck predstavila se dubrovačkoj publici na koncertu „Dive u Sv. Vlahu“ u sklopu ovogodišnje Feste. Rođena je i odrasla u Njemačkoj, a od 16. godine živi u Beču. Školovala se u Italiji i Austriji, a već za vrijeme studija ostvaruje zapažene nastupe u navedenim zemljama i u Njemačkoj. Godine 2005. debitirala je u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina nakon čega su uslijedili brojni nastupi na festivalima. Redovna je gošća u znamenitim samostanima gdje se održavaju serije koncerata (Božićni oratorij J.S. Bacha, Mendelssohnov oratorij Elijah, Brahmsov Rekvijem itd.). Sa slavnim Wiener Mozart orkestrom nastupila je više puta u bečkom Musikvereinu, a nastupa i s raznim orkestrima diljem svijeta izvodeći djela širokog raspona – od Bacha, Haydna i Mozarta do Berga i G. von Einema.

Posebno je važno istaknuti večerašnju, suvremenu praizvedbu ‘Tantum ergo’, T. Restija, kojoj je upravo proslavljena sopranistica dala svoj obol izvodeći je na radost brojnih okupljenih ljubitelja glazbe u Katedrali.

Kao solistica, nastupila je dubrovačka violinistica Đana Kahriman, koncertna majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra i dobitnica brojnih priznanja poput nagrade Stjepan Šulek za izvedbu Piazzollinih Godišnjih doba na zatvaranju 64. Dubrovačkih ljetnih igara, uz Gudački orkestar Hrvatske glazbene mladeži i maestra Pavla Zajceva.

Publika je uživala u sljedećem programu:
R.V. Williams – The lark ascending
M. Reger – Maria Wiegenlied
C. Franck  – Panis angelicus,  iz Messe à trois voix
L. Sorkočević – Simfonija br. 4
T. Resti – Tantum ergo, suvremena praizvedba
W. A. Mozart  – Simfonija br. 39 u Es Duru, K. 543

Koncert je organiziran u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik, uz sponzorstvo hotela Hilton Imperial.

Pročitajte još

Uspješno završen ovogodišnji ciklus izvedbi Renesansnog vrta ‘Amaryllis’

Dulist

Izvrstan spoj violine i glasovira u izvedbi Alene Baeve i Vadyma Kholodenka

Dulist

Igre prigodnim programom obilježile 750 godina od proglašenja Dubrovačkog statuta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija