Aktualno

VIDEO/FILMSKI SCENARIJ U ZLD Oteli avion i postavili bombu, putnici spašeni nakon dugih pregovora

VIDEO/FILMSKI SCENARIJ U ZLD Oteli avion i postavili bombu, putnici spašeni nakon dugih pregovora

U Zračnoj luci Dubrovnik ovog se ponedjeljka odvijao pravi filmski scenarij. Naime, riječ je o cjelovitoj vježbi izvanrednog događaja – nezakonitog ometanja zračnog prometa, a scenarij je bio onakav kakav u Zračnoj luci zasigurno nitko ne bi priželjkivao. Naime, otmičari su oteli zrakoplov Croatia Airlinesa na relaciji Dubrovnik – Atena sa 74 putnika i pet članova posade. Nakon uzlijetanja, posada utvrdila da su otmičari u zrakoplovu. Uslijedilo je, pojasnio je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, prisilno slijetanje u Zračnu luku Dubrovnik. Nakon uspješnog svladavanja otmičara po završetku jednosatnih pregovora, utvrdilo se da je u zrakoplovu i eksplozivna naprava pa je uslijedila potpuna evakuacija putnika niz tobogane, a poslije pronalazak, izuzimanje i delaboracija eksplozivne naprave.

-Ovo je jedna vježba u kojoj smo htjeli provjeriti sposobnost pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u postupanju u ovakvim kriznim i iznenadnim situacijama kao i koordinaciju policije i svih drugih žurnih službi koje su sudjelovale u ovom događaju, a ponajprije djelatnika Zračne luke Dubrovnika, policije i Hitne medicinske pomoći. Ovo je samo jedna u nizu provjera sposobnosti hrvatske policije pred predstojeće predsjedanje Hrvatske Europskom unijom i možemo reći da je vježba bila uspješna i provedena je u skladu sa svim sigurnosnim protokolima. Zbog velikog broja sudionika ovakve vježbe nisu svakodnevne. Apsolutne sigurnosti ni u kojoj situaciji nema, a mi se pripremamo na ovakve situacije i kroz svakodnevno postupanje kako bi Hrvatska kao turistička destinacija bila spremna za sve sigurnosne izazove i ono za što nam se, nadam se, neće nikada dogoditi – rekao je načelnik Pavličević.

Organizatori vježbe bili su Zračna luka Dubrovnik i Croatia Airlines, a u vježbi su uz navedene sudjelovali Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Postrojba specijalne policije ATJ Lučko i Postaja aerodromske policije Čilipi.

-Priprema za ovu vježbu bila je vrlo zahtjevna, ali imali smo dobre partnere Policijsku upravu, Croatia Airlines te Antiterorističku jedinicu Lučko koja je bila iznimno susretljiva. Pripreme su trajale mjesecima, a cilj je bio testirati neke stvari koje nemamo priliku svaki dan iskusiti. Naučili smo nešto novo, koordinacija je bila također dosta složena. U vježbi je sudjelovalo je 30-ak zaposlenika zračne luke, dok su ostali zaposlenici Croatia Airlinesa. Zanimljivo je da putnici nisu znali međusobno tko je otmičar, a tko nije. Cijela vježba trajala je skoro dva sata. U slučaju ovakve situacije imamo tim koji procjenjuje je li potrebno zatvoriti Zračnu luku. Kod ovako složenog scenarija, vrlo vjerojatno je da bismo zatvorili Zračnu luku – rekao je zamjenik direktora prometnog sektora Zračne luke Dubrovnik Josip Paljetak dodavši kako Zračna luka ima mjesečne i godišnje vježbe dok se za ovako ozbiljne situacije pripremaju svako dvije godine. Također na dnevnoj i mjesečnoj bazi provode se uzbuđivanja upravo za ovakve situacije.

Kako je izgledala ova otmičarska kriza na zrakoplovu u Zračnoj luci, pogledajte u foto i video galeriji našeg Zvone.

Pročitajte još

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist