Županija

VIDEO / 45 GODINA KUD-a ‘MARKO MAROJICA’ Generacijama čuvana tradicija župskog kraja

VIDEO / 45 GODINA KUD-a 'MARKO MAROJICA' Generacijama čuvana tradicija župskog kraja

Upravo ove, 2021. godine, navršava se 45 godina od prvog nastupa Kulturno umjetničkog društva Marko Marojica i službenog organiziranja rada Društva. Tim povodom, u Blagajni Mandaljena večeras je otvorena velika, retrospektivna izložba ‘pod paskom’ župskog povjesničara Ivana Luja,jednog dd autora. Uz njega, građu su vrijedno prikupljali sami KUDovci, od njih napose Marin Srijense, Ivica Grbić Pajo, Mateo Čanić, dok je za grafičku obradu bio zadužen Ivica Mezei.

– Cijela priča krenula je upravo ove godine. Skupljali smo slike od ljudi i paralelno sam tražio članke po Znanstvenoj knjižnici. Bio je to rad od nekih osam, devet mjeseci – rekao nam je pred otvaranje Lujo.
Samo Kulturno umjetničko društvo ‘Marko Marojica’ nastalo je kao izraz želje za očuvanjem tradicionalne nošnje, glazbe i plesa župskog kraja te obogaćenja cjelokupnog kulturnog i zabavnog života Župe. U rad se uključio velik broj mladića i djevojaka, a nošnje za nastupe su donirali i posuđivali brojni sumještani. Nakon folklorne grupe, s radom su krenule i limena glazba, tamburaški zbor, klape, likovna i karnevalska grupa. Jedan od osnovnih ciljeva Društva bila je i izgradnja kulturnog doma i zavičajnog muzeja Župe Dubrovačke u kojem bi na prikladan način bila predstavljena župska kulturna baština. Upravo je Blagajna idealno mjesto za događanja ovakvog tipa, no izgleda da je župskoj kulturi ona zasad tek privremeni dom.

Od daleke 1976. godine i prvog nastupa, pa do više od stotinu članova! 
Pod umjetničkim vodstvom Branka Tadića i uz pratnju lijeričara Antuna Lise,održan je prvi nastup povodom Praznika rada, 30. travnja 1976. U narednim godinama Društvo predstavlja svoj rad nizom nastupa u dubrovačkom kraju te gostovanjima na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Mladosti i ljepoti Slavonije,Vinkovačkim jesenima i drugim manifestacijama. Tih prvih godina zaživjelo je i prijateljstvo s KUD-om „Šokadija“ iz Starih Mikanovaca koje traje do današnjih dana. Nakon dugih ratnih godina, obnovljen i pomlađen ‘Marko Marojica’ nastavlja s radom te danas u njemu bala, pjeva i svira stotinjak članova svih generacija.

Ovogodišnja slavljenička godina bila je izvrsna prilika da se događaji i uspomene iz bogate povijesti djelovanja KUD-a prikupe, a dio njih i predstavi kroz ovu izložbu. Njen središnji dio tvore fotografije s nastupa, putovanja i druženja, osobna sjećanja brojnih nekadašnjih i sadašnjih članova, naglasit će dalje Lujo.

Njihovu priču o Društvu upotpunjuju novinski članci, zahvalnice i zastave s nastupa, narodna nošnja, instrumenti i mnogi drugi izlošci, zaključuju uz zahvale svima koji su ustupili građu kako bi u njoj uživali. Stoga, posjetite Blagajnu, jer izložba ostaje otvorena svake nedjelje u vremenu od 8.30 do 13 te od 17 do 20 sati.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist