Županija

VETERANI 2. GARDIJSKE BRIGADE Gromovi u posjetu našoj županiji

VETERANI 2. GARDIJSKE BRIGADE Gromovi u posjetu našoj županiji

U Palači Sponza danas su boravili veterani druge gardijske brigade, Gromovi, koje su primili zamjenik župana Davorko Obuljen i pročelnica za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Nina Skurić.

Prijemu su nazočili i umirovljeni pukovnik Ivan Mandić, umirovljeni pukovnik i predsjednik Udruge Željko Ćubela i umirovljeni bojnik, nekadašnji pomoćnik zapovjednika 2. taktičke grupe Davor Smuđ koji su ovom prilikom zahvalili Dubrovačko – neretvanskoj županiji na gostoprimstvu.

Na samom početku zamjenik Obuljen zahvalio se svim pripadnicima udruge veterana 2. gardijske brigade i članovima obitelji njihovih poginulih suboraca  na iznimnom doprinosu u oslobađanju hrvatskog juga kao i cijele Hrvatske u Domovinskom ratu.

Druga gardijska brigada – Gromovi bila je jedna od gardijskih i najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske.

Ratni put Gromova započeo je već početkom lipnja 1991. godine na mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova tadašnje JNA. Sredinom lipnja 1991. godine jaka Taktička skupina brigade upućuje se u područje Dubrovnika gdje je s ostalim postrojbama u akciji ‘Tigar’ 5. srpnja oslobodila Ivanicu, čime je bio deblokiran grad Dubrovnik. Dali su i izniman doprinos u operaciji Maslenica, Bljesku , Oluji i Uni.

Tijekom Domovinskog rata život je izgubilo 202 Groma, a 6 ih se  još uvijek smatra nestalim.

Pročitajte još

U Moluntu svečano obilježen početak radova na katastarskoj izmjeri

Dulist

FOTO Župski osnovnoškolci obišli prostore Općine Župa dubrovačka

Dulist

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist