Hrvatska

VELIKI RAST Tijekom blagdana u Hrvatskoj ostvareno gotovo 600 tisuća noćenja

VELIKI RAST Tijekom blagdana u Hrvatskoj ostvareno gotovo 600 tisuća noćenja

Odlične rezultate i turističke trendove iz prošle godine potvrđuje i turistički promet ostvaren tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Naime, u navedenom je razdoblju, odnosno od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. u Hrvatskoj ostvareno više od 214 tisuća dolazaka i 594 tisuće noćenja što u odnosu na blagdane 2021./2022. predstavlja rast od 28 posto u dolascima i 19 posto u noćenjima.

„Ovim smo rezultatom vrlo uspješno zaključili prethodnu godinu te u pozitivnom tonu i ozračju ušli u 2023. godinu. Da je tome tako potvrđuje i više od 260 tisuća noćenja ostvarenih u dosadašnjem dijelu siječnja što u odnosu na siječanj lani predstavlja rast od devet posto. S ciljem zadržavanja ovih pozitivnih trendova pripremamo niz promotivnih aktivnosti, kampanja, prezentacija, ali i sajamskih nastupa. Tako ćemo, uz informativne aktivnosti i kampanje povezane s uvođenjem eura i ulaskom naše zemlje u Schengen, Hrvatsku u siječnju predstaviti na sajmovima u Madridu, New Yorku, Stuttgartu, Düsseldorfu i Utrechtu“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, pohvalivši kvalitetnu i bogatu turističku ponudu brojnih destinacija koje su za vrijeme blagdana i praznika u Hrvatsku privukle brojne inozemne goste.

Dodajmo kako je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana najviše noćenja ostvareno u Istri (133 tisuće), na Kvarneru (123 tisuće) te u Zagrebu (97 tisuća). U Splitsko-dalmatinskoj županiji je ostvareno oko 60 tisuća noćenja, u Dubrovačko-neretvanskoj više od 40 tisuća, u Zadarskoj više od 32 tisuće noćenja, dok je u Šibensko-kninskoj županiji ostvareno više od 17 tisuća noćenja. Na kontinentu je najviše noćenja ostvareno u Krapinsko-zagorskoj županiji koja bilježi više od 19 tisuća noćenja, a zatim slijedi Međimurska s oko 12 tisuća i Karlovačka županija s oko 10 tisuća noćenja.

„U 2023. godinu smo ušli s boljim rezultatima nego početkom 2019. godine. U ovom trenutku bilježimo 32 posto više noćenja, što uključuje i porast od 10 posto u kontinentalnom dijelu i to je odličan pokazatelj nastavka rasta potražnje za Hrvatskom te našeg daljnjeg pozicioniranja kao cjelogodišnje destinacije s diversificiranom ponudom visoke vrijednosti. Hrvatska je prema posljednjem istraživanju Europske putničke komisije jedna od najtraženijih destinacija za putovanja u ovom dijelu godine, a taj status želimo zadržati. U našim razvojnim i promotivnim aktivnostima stavljamo naglasak na ponude dostupne tijekom cijele godine te činjenici kako je Hrvatska ulaskom u šengenski prostor i eurozonu još bliža i sigurnija destinacija“, poručila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Gledano prema destinacijama, u razdoblju božićnih i novogodišnjih blagdana najviše noćenja bilježi Zagreb sa spomenutih 97 tisuća noćenja, Opatija s preko 42 tisuće te Split s gotovo 36 tisuća noćenja. Zatim slijedi Dubrovnik s gotovo 35 tisuća noćenja, Rovinj s preko 31 tisućom i Poreč u kojem je ostvareno gotovo 28 tisuća noćenja. U Zadru je ostvareno više od 24 tisuće noćenja, Malom Lošinju više od 19 tisuća, Rijeci gotovo 14 tisuća, dok je u Medulinu ostvareno više od 11 tisuća noćenja.

Uz domaće goste koji su u navedenom razdoblju ostvarili najviše noćenja, više od 190 tisuća, od stranih turista su najviše noćenja ostvarili Austrijanci, više od 77 tisuća, dok su Slovenci ostvarili oko 62 tisuće, Nijemci više od 55 tisuća te Talijani više od 37 tisuća noćenja.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist