Hrvatska

MINISTAR FUCHS Većina škola podijelila besplatne obroke, do 2027. sve škole s kuhinjama

MINISTAR FUCHS Većina škola podijelila besplatne obroke, do 2027. sve škole s kuhinjama

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je u RTL-u Danas. Govoreći o prvom danu podjele besplatnih obroka kaže da očekuje da će sutra, prekosutra biti sve u redu. “Do sada su osnivači škola vodili brigu o prehrani. Vlada je osigurala financijska sredstva za jedan obrok u školama. Svjesni smo da nemaju sve škole mogućnosti”, kaže.
Kazao je da nema podatke da je previše škola bez obroka, odnosno njihovi izvještaji govore da je u više-manje svim školama riješeno na najbolji mogući način, negdje je kuhano, negdje hladno jelo, tvrdi.

Upitan tko je odgovoran što djeca ne dobivaju obroke navodi da su to ravnatelji kao čelne osobe, a odgovorni su za mjere koje se implementiraju. “Moram im zahvatili, Split i Rijeka posebice koji su preuzeli najveći dio tereta organizacije jer gradske uprave se nisu istaknule. Više od 90 posto obroka je riješeno”, navodi.

Za one koji nisu omogućili tople obroke spremne su, kaže, sankcije i to će činiti ravnatelji.

“Ministarstvo nije tu da organizira, odgovorni smo osigurati sredstva, spustili smo ih na osnivače koji to nisu imali”, kaže.

Ističe da topli obrok nije moguće osigurati u svim školama jer nema infrastrukture, a zbog toga, navodi, ulazimo u veliki raspis natječaja i dogradnju, rekonstrukciju škola. Novi je to, dodaje, natječaj, nije ga bilo prošle godine, tada su bili vrtići. “Do 2027. i 2028. sve škole moraju imati kuhinje i blagovaonice”, govori.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist