Hrvatska

Dostupne dvije nove e-Usluge za brže ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja

zgrada mirovinskog 2

Od ovog ponedjeljka, 9. siječnja 2023., dostupne su dvije nove e-Usluge Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koje će korisnicima omogućiti jednostavnije i brže ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja.

Novom e-Uslugom Prijavno-odjavni podaci obveznici, poslodavci (pravne i fizičke osobe) mogu elektroničkim putem podnijeti zahtjev za prikaz prijavno-odjavnih podataka za svoje radnike. Ova e-Usluga nadogradnja je postojeće usluge elektroničkog poslovanja HZMO Lana, putem koje poslodavci mogu brže i jednostavnije provjeravati podatke o radnicima, evidentirane u matičnoj evidenciji HZMO-a, i to podatke o:

⦁ datumu početka i prestanka osiguranja za svakog pojedinačnog osiguranika
⦁ osnovi osiguranja
⦁ radnom vremenu
⦁ vrsti ugovora o radu
⦁ stvarnoj i potrebnoj stručnoj spremi ili razini obrazovanja
⦁ zanimanju
⦁ statusu osobe s invaliditetom
⦁ korištenju mirovine u osiguranju
⦁ stažu osiguranja s povećanim trajanjem

Pomoću preuzetih prijavno-odjavnih podataka omogućena je jednostavnija i brža uspostava e-Prijava u HZMO Lani putem funkcionalnosti za uvoz podataka za veći broj prijava i odjava radnika zbog statusnih promjena ili preseljenja obveznika.

Osim navedene, putem sustava HZMO Lana dostupna je još jedna u nizu e-Usluga koja će korisnicima olakšati i ubrzati postupak podnošenja zahtjeva i izdavanja prenosivog dokumenta A1, i to:

⦁ e-Zahtjev za izdavanje prenosivog dokumenta (potvrde) A1 – izaslanje zaposlenih osoba u EU
⦁ e-Zahtjev za izdavanje prenosivog dokumenta (potvrde) A1 – izaslanje samozaposlenih osoba u EU
⦁ e-Zahtjev za odstupanje prema članku 16. Uredbe 883/2004
⦁ e-Prijava za izdavanje prenosivog dokumenta (potvrde) A1 za osobe koje rade u dvije ili više država članica EU radi određivanja zakonodavstva koje se primjenjuje
⦁ e-Zahtjev za određivanje zakonodavstva koje se primjenjuje za pomorce
⦁ e-Zahtjev za odstupanje prema članku 16. Uredbe 883/2004 za pomorce

Prenosivi dokument A1 (tzv. potvrda A1) dokument je koji vrijedi na čitavom području EU-a kao dokaz o zakonodavstvu koje se primjenjuje na osobu te da se doprinosi plaćaju u državi članici koja ga je izdala, kao i da ne postoji obveza plaćanja doprinosa u drugim državama članicama u kojima se obavlja djelatnost. Obveza izdavanja A1 propisana je za točno određene situacije (kada osoba obavlja neku djelatnost u drugim državama članicama izvan nadležne države), a uključuje upućene zaposlene i samozaposlene osobe, državne službenike, pomorce (kad se ne primjenjuje pravilo zastave broda), članove letačke i kabinske posade zrakoplova, zaposlene i samozaposlene osobe koje rade u dvije ili više država članica, ugovorno osoblje EU-a i osobe kojima je odobreno odstupanje na temelju članka 16. Uredbe 883/2004.

„Nadogradnjom usluga elektroničkog poslovanja poboljšavamo korisničko iskustvo, jačamo dvosmjernu komunikaciju s poslodavcima (pravnim i fizičkim osobama), omogućujući im brz i moderan način preuzimanja evidencije o prijavno-odjavnim podacima za njihove radnike, kao i jednostavniji i brži postupak podnošenja zahtjeva i izdavanja prenosivog dokumenta A1“, izjavio je ravnatelj Ivan Serdar.

Nove e-Usluge na jednostavan način mogu koristiti postojeći i novi korisnici, ovlaštene osobe obveznika koji su već registrirani ili se prvi put registriraju u elektroničku uslugu e-Prijave HZMO Lana, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a, a detaljne korisničke upute dostupne su na poveznici.

Pročitajte još

ŠKOLSKA GODINA 2024./2025. Saznajte kada počinje i završava te koliko je praznika

Dulist

IZBORI ZA EU PARLAMENT Birat će se 15 zastupnika više nego prije pet godina

Dulist

BONO BOŠNJAK podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza

Dulist