Kultura

Veličanstvena večer u Dvoru uz Miloša Karadaglića

Veličanstvena večer u Dvoru uz Miloša Karadaglića

Iznimni gitarist Miloš Karadaglić očarao je festivalsku publiku u subotu navečer u atriju Kneževa dvora izvodeći program u čast jednom od najvažnijih gitarista početka i sredine prošlog stoljeća, Andrésu Torresu Segoviji.

Uvod u sinoćnju večer u Dvoru bila je skladba Asturias Isaaca Albéniza jer bila je to prva skladba koju je Miloš Karadaglić kao dijete čuo na gramofonu te koja je, kako sam kaže, zauvijek promijenila život jednog dječaka u Crnoj Gori. Nakon Asturias glazbenik je izveo jedno od najupečatljivijih djela solističke glazbe, zadnji i najopsežniji stavak druge Partite za solo violinu u d-molu Johanna Sebastiana Bacha koji predstavlja niz varijacija na temu nad repetitivnim basovskim obrascem (istu je skladbu u sklopu ovoljetnog programa izveo i Lovro Pogorelić!). Uslijedili su prvi, treći i peti iz Pet preludija Heitora Villa-Lobosa, svaki prožet vlastitim nadahnućem i posvećen općim mjestima na kojima je izrasla Lobosova umjetnost: neki prirodi, neki ljudima, a neki fenomenima života. Melankolični te ujedno i najpoznatiji, prvi preludij, posveta je brazilskom seljaku; treći preludij hommage je Johannu Sebastianu Bachu, dok je peti preludij, posvećen društvenom životu, čeznutljivom melodijom vodio fantastičnom završetku tog glazbenog komada. Budući da je Segovia kreirao programe od starijh majstora do u ono doba novih djela za gitaru, njemu u čast Miloš Karadaglić učinio je isto izvodeći sanjivu pjesmu Over the rainbow Harolda Arlena koju je za gitaru obradio Toru Takemitsu te skladbu Amor fati koju je samouki francuski gitarist i skladatelj Mathias Duplessy napisao za Karadaglića, a koja je kroz žice gitare okupljene odvela na unutrašnji put – kako skladatelja, tako i njih samih. Zvuk gitare ispunio je sinoć prostor Kneževa dvora, na radost oduševljene publike koja je umjetnika nagradila snažnim pljeskom i ovacijama, na pozornicu ga natrag pozvavši više puta, na čemu im je Karadaglić zahvalio s dva glazbena dodatka – jednim od najizvođenijih djela španjolskog gitarista Francisca Tarrege, romantičnim preludijem za solo gitaru Lagrima te prekrasnim kastiljanskim plesom Sevilla iz djela Suita española Isaaca Albéniza. O oduševljenju publike izvedbom jednog od najcjenjenijih svjetskih gitarista današnjice svjedočio je i dugačak red za čestitke i fotografiranje nakon koncerta.

Glazbeni program 73. Dubrovačkih ljetnih nastavlja se večeras, 14. kolovoza u 21:30 sati u atriju palače Sponza koncertom Arnaba Bhattacharyje koji će zasvirati na sarodu, jednom od najpopularnijih instrumenata u hindustanskoj glazbi, povodom obilježavanja 75 godina neovisnosti Indije.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist