Kultura

Arnab Bhattacharya i Rohen Bose predstavili indijsku klasičnu glazbu

Indijski glazbenik i skladatelj Arnab Bhattacharya nastupio je protekle nedjelje u atriju palače Sponza na sarodu u pratnji Rohena Bosea na tabli povodom Azadi Ka Amrit Mahotsav, proslave 75 godina indijske nezavisnosti.

Radoznaloj festivalskoj publici predstavili su izvrstan spoj tradicionalnog i modernog oblika indijske klasične glazbe koja povezuje sve generacije podjednako, a što predstavlja glazbeno obilježje ovog glasovitog virtuoza na sarodu koji je u svijet sjevernoindijske klasične instrumentalne glazbe ušao još u djetinjstvu. Nazivana još i hindustantska glazba, naglasak stavlja na improvizaciju i istraživanje svih aspekata rage, što su Bhattacharya i Bose postigli ispreplitanjem dubokog i introspektivnog zvuka saroda s ritmičkom pratnjom dvostrukih ručnih bubnjeva. Drugačiji stil i brži ritmovi tradicionalnih indijskih glazbala izmamili su poneki plesni pokret među okupljenom publikom koja je glazbenike po završetku izvedbe nagradila dugotrajnim pljeskom uz ovacije. Program je ostvaren uz pokroviteljstvo Indijskog vijeća za kulturne odnose i Veleposlanstva Indije u Zagrebu.

Glazbeni program 73. Dubrovačkih ljetnih nastavlja se koncertom pod pokroviteljstvom Kraša u četvrtak, 18. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora gdje će uz Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Dawida Runtza nastupiti mlade solistice Lucija Stilinović na flauti i Veronika Ćiković na harfi izvodeći djela Kilara i Mozarta.

Pročitajte još

PROF. DR. SC. NADA GRUJIĆ ‘Nama nije jasno koliko su dubrovački ljetnikovci vani poznati kao fenomen’

Mia Njavro Banić

‘Dubrovnik u slici i riječi prošlog stoljeća’ u prizemlju Narodne knijžnice

Dulist

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA Homo theatralis – posveta Miri Mićo Muhoberac

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija