Aktualno

Većina korisnika u domovima za starije cijepljena protiv COVID-19, djelatnici ga uglavnom odgađaju

Većina korisnika u domovima za starije cijepljena protiv COVID-19, djelatnici ga uglavnom odgađaju

Sukladno ‘Planu uvođenja, provođenja i planu cijepljenja protiv bolesti COVID-19’ Hrvatska je do kraja siječnja u njegovoj prvoj fazi provedbe trebala cijepiti 138.107 korisnika domova u sustavu socijalne skrbi. Ta se brojka, uz osobe treće životne dobi, odnosi i na radnike u tamošnjim ustanovama i zdravstvenome sustavu. Naum kojeg je još 23. prosinca 2020. na sjednici usvojila Vlada Republike Hrvatske, međutim, ni koncem veljače očigledno nije dovršen. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji slika procijepljenosti uvelike je nalik onoj na državnoj razini pa je tako u zadnjem tjednu drugog mjeseca prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo prvu dozu cjepiva primilo 590 korisnika i djelatnika domova za starije i nemoćne osobe, a drugu njih 278, poručio je za DuList ravnatelj dr. Mato Lakić. Cijepljenje je, važno je istaknuti, dragovoljno te intrigira činjenica kako u pojedinim ustanovama dobar dio zaposlenih se još uvijek nije odlučio na ovaj korak u zaštiti od zaraze koronavirusom.
Uz cjepivo ‘lakše se diše’
– Što se tiče korisnika situacija je zadovoljavajuća, cijepilo ih se 70 posto. Međutim, što se tiče djelatnika od nas 82, 20 posto ih je cijepljeno. S vremenom, vjerujem, da će procijepljenost biti veća – iznosi Marina Sambrailo, ravnateljica Doma za starije Dubrovnik i Termotherapia. Na njihovo mišljenje, napominje, ne može se utjecati, ali stava je kako će se i ono, s daljnjim razvojem pandemije, promijeniti. Svi korisnici uglavnom su pristali primiti cjepivo za što je trebalo potpisati pismene izjave, odnosno dati suglasnost. Postotak ovih drugih, tvrdi nam, malen je, što je dobro. Sam dan cijepljenja dočekali su, donosi Sambrailo, s oduševljenjem kako prve tako i druge doze. ‘U tom trenutku prošlo mi je kroz glavu kako bi ovo bila izvrsna reklama u kojoj su oni s osmjesima na licu odlična motivacija drugima’, komentira. Nuspojava, kako kod korisnika, tako i djelatnika, nadodaje, nisu zabilježili.
– Sve je prošlo u najboljem redu. Primili su Pfizerovo cjepivo, a proces je počeo krajem prosinca 2020. te je još uvijek u tijeku jer nam je npr. COVID-19 ušao u Terpotherapiju i duže se zadržao. Kad dođe vrijeme i oni će se procijepiti. Naime, tamo je cijepljeno samo osam djelatnika jer su ostali bili pozitivni. Čim iskažu interes mi ćemo se dogovoriti s našim epidemiologom dr. Matom Lakićem i zakazati termin. Također, nekoliko korisnika koji su alergičari su se dvoumili. Kontaktirali smo njihove liječnike opće prakse koju su rekli kako nema razloga zašto cjepivo ne primiti, naravno, uz pismenu potvrdu. Nikome nije savjetovano da to ne napravi. Ono je preporučljivo za sve. Čak je jedna gospođa izjavila kako joj je bolje da umre od cjepiva, nego od koronavirusa. Dobar dio ih je svjestan koliko je to opasna bolest. Ona nije šala, treba biti oprezan i odgovoran – poručuje ravnateljica.
COVID-19 im je u Dom za starije Dubrovnik i Termotherapia ušao nekoliko puta, kaže. U potonju, a nakon gotovo godine dana odolijevanja, krajem prosinca 2020. kada je zaraženo 33 korisnika i osam djelatnika. U ‘Dubrovniku’ je proboj izvršio u travnju i studenom lani, no, kaže nam Sambrailo, vrlo je brzo izašao. Imali su i dva slučaja sa smrtnih ishodom, ali posrijedi su bile osobe s ranijim teškim oboljenjima. Koronavirus bio je, govori, tek okidač. Situacija, tumači, trenutno je odlična. Procjepljivanjem skinut im je veliki teret s ramena te su uz epidemiološke predostrožnosti te prethodnu jednodnevnu najavu opet omogućene posjete. Ujutro i poslijepodne dozvoljen je istovremeni boravak pet posjetitelja koji moraju biti pod zaštitnom opremom te im je dopušteno zadržavanje do pola sata. Pak cijepljeni korisnici, priča ravnateljica Marina Sambrailo, mogu se slobodno kretati i izvan ustanove.
– Drago mi ih je susresti vani. Dišu slobodno jer nije bilo lako izdržati gotovo godinu dana zatvoren. U tom razdoblju mjere su popustile samo dva puta. Više smo bili pod stegom, nego slobodni. Kad dođu upute, morate ih poštivati. Kretanje je bilo ograničeno pa smo s njima morali i razgovarati. Dođu teški trenutci kada ljudi to više ne mogu podnijeti. Srećom, bio ih je malen broj. Utješili bi ih na neki način i u razgovoru s nama lakše su cijelu situaciju prebrodili. Sad, bez obzira na to što su cijepljeni, nismo se opustili. I dalje smo pod potpunom zaštitnom opremom. Posjetiteljima mjerimo temperaturu, dezinficiraju se i potpisuju izjavu na recepciji. Moramo paziti pa tako i hrana ako je netko donese u dom treba biti zapakirana te je na njoj rok trajanja. Vodi se računa o svemu. Konkretno, djelatnici kad dođu s godišnjeg odmora moraju imati nalaz da su negativni na koronavirus – zaključuje Sambrailo.
Ostali cjepivo odgodili na određeno vrijeme
Jednakih naputaka pridržavaju se i u Domus Christiju gdje je, iznosi za čitatelje DuLista ravnateljica Mirjana Vujnović , procijepljenost protiv koronavirusa među korisnicima 92 posto, a zaposlenicima 75 posto. Svi su primili Pfizerovo cjepivo i uglavnom nitko nije imao nuspojava osim par korisnika koji su imali crvenilo i laganu bol na mjestu uboda te je jedna zaposlenica imala osip i glavobolju. Za troje je korisnika, ističe, savjetovano da se ne cijepe, međutim na inzistiranje njih dvoje to je ipak napravljeno. Nisu imali nikakvih problema, a inače, od svih, samo ih troje nije željelo primiti cjepivo. Što se tiče proboja koronavirusa, dodaje, bili su sretnici. Niti jedan korisnik nije bio zaražen, jedino su kod prijema novih imali osobe koji su se zarazile na drugim mjestima. Ukupno raspoloženje koje vlada je dobro, podvlači ravnateljica Domus Christija.
– Korisnici su doista bili strpljivi i nije se osjetila nervoza. Posjete smo dopuštali skoro cijelo vrijeme tako da nam je i to olakšalo rad te isključenost korisnika. Tijekom ljetnih mjeseci smo izlazili u šetnje Stradunom do Porporele i imali smo nastupe klapa ispred Doma. Korisnici koji su primili drugu dozu cjepiva i ako je prošlo 15 dana od drugog cjepiva, su konačno dobili slobodu kretanja izvan Doma. Za one koji se nisu cijepili posjete su organizirane ispred, a za nepokretne u sobama uz poštivanje svih epidemioloških mjera – objašnjava Mirjana Vujnović. Svaki korisnik tako npr. može primiti dva posjeta tjedno u trajanju od 20 minuta, a doći može samo jedna osoba kojoj nije izrečena mjera samoizolacije, utvrđena zaraza bolešću COVID-19 ili koja nema simptome karakteristične za COVID-19 dok korisnici kojima je izrečena mjera samoizolacije ili izolacije ili imaju simptom ne mogu primati posjete.
U Domu za starije i nemoćne osobe ‘Konavle’, a uslijed pogoršanje epidemiološke situacije zbog čega je od ponedjeljka, 22. veljače, među ostalim, izrečena preporuka održavanja školske nastave online, još nisu dozvoljene posjete dok se ne procijepe svi korisnici drugom dozom cjepiva, tumači ravnateljica Luce Pušić. Međutim, svima koji su već dobili drugu dozu, uz poštivanje epidemioloških mjera dopušteni su izlasci. Također, djelatnici prije dolaska u ustanovu mjere i upisuju tjelesnu temperaturu i potpisuju da nemaju nikakvih simptoma vezanih uz COVID-19 koji je u ovu ustanovu ušao krajem studenog 2020. pa je prosincu 2020., kako je svojedobno na svom Facebook profilu objavio načelnik Općine Konavle Božo Lasić, tada ondje bilo 42 ozdravljenih i 10 pozitivnih s blažim simptomima ili uopće bez simptoma, dobrog općeg stanja.
– Trenutno je osam djelatnica odsutno. Od ovog broja njih pet se testira početkom tjedna i očekujemo njihov povratak na posao, a preostale tri se testiraju sredinom idućeg tjedna kad se očekuje i njihov povratak. Svi ostali djelatnici koji su u procesu rada čitavo vrijeme su danas testirani i svi su negativni – otkrio je onda Lasić. Do danas, od ukupnog broja korisnika, navodi ravnateljica Luce Pušić, u konavoskom domu za starije procijepljeno ih je do kraj veljače 13 s obje doze Pfizerova cjepiva, a s prvom 57. Sedam ih se ne želi cijepiti i niti jedan korisnik, podvlači, nije imao nuspojave. Kad smo kod djelatnika, od njih 36 cjepivo je primilo tek deset posto s tim da ih je 18 preboljelo koronavirus i još uvijek imaju humani imunitet, govori nam Pušić. Razlog ovako slabog odaziva u tome je što su mnogi navedeno odlučili odgoditi na određeno vrijeme, dok vide kakve su posljedice, iznijela je.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 24. veljače 2021.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist