DuList IN

VEČERAS KREĆE MOBA 2018. ‘Ritam u kamenu’: Red glazbe, red suhozida!

VEČERAS KREĆE MOBA 2018. ‘Ritam u kamenu’: Red glazbe, red suhozida!

Konavle, destinacija izvrsnosti u ruralnom turizmu može se pohvaliti i zbilja posebnim festivalom. U lipnju će se na više lokacija – u mjestima Čilipi, Cavtat, Gruda i Pločice – odvijati radionice suhozidne gradnje, edukativne šetnje prekrasnim lokacijama i sjajni glazbeni nastupi.

Sve to pod jednim imenom – festival MoBa 2018. O samoj ideji su nam, netom pred prvi koncert, onaj omiljenog hrvatskog etno banda, Kriesa, nekoliko riječi rekli sami organizatori.

– Spojili smo suhozide i glazbu u jednu temu, a to je ‘Ritam u kamenu’. Ruralni prostor Konavala bogat je međama, kućericama, lokvama. Želja nam je promicati temu njihove obnove i očuvanja, a lokacije su savršene za sjajne glazbene nastupe. MoBa projekt je upravo to – festival koji potiče na okupljanje i akciju, spaja današnje trendove s tradicijom. Na krajnji jug kao glazbene poslastice stižu Nipplepeople, aBoP i Kries – istaknuli su nam uz program…

Čarobni Kries i Dragodid
Kries stiže 14. lipnja, a nastupaju u Cavtatu, na taraci do hotela Supetar s početkom u 21.30 sati. Dosadašnjim djelovanjem Kries je prisvojio epitet najaktivnijih i najatraktivnijih predstavnika world music scene s ovih prostora. Njihove pjesme pronašle su svoje mjesto u eteru radijskih postaja diljem svijeta kao i na međunarodnim cd kompilacijama toga žanra. Najnoviji album Selo na okuke osvojio je i obožavatelje i kritičare, a vjerujemo kako će i vas i to već ovoga četvrtka!

Ritam u kamenu osjetit će i svi oni koji se odluče 22. lipnja uputiti na edukativnu šetnju ‘Putevima međa’ u selo Pločice u Konavlima. Tamo će se moći upoznati s bogatstvom suhozidnih struktura i krajobraza. Trajanje šetnje je očekivanih dva sata, a okupljanje sudionika je u 16.30 sati pa budite točni. Ako ste se oduvijek htjeli okušati u građevini, a niste imali priliku za to, ekipa ‘krivaca’ za ovogodišnju MOBU organizira 23. i 24. lipnja i radionice suhozidne gradnje na Grudi i u Čipilima. Svi zainteresirani će imati prilike naučiti tehnike suhozidne gradnje, a prijavite se na broj mobitela 099 723 1916 ili e-mail mobaprojekt@gmail.com.

VEČERAS KREĆE MOBA 2018. ‘Ritam u kamenu’: Red glazbe, red suhozida!

Na radionicama će sudjelovati lokalni graditelj i članovi eminentne udruge Dragodid koja već dugi niz godina obnavlja i gradi suhozide diljem naše obale. Gradnji se pridružuje ekipa Suhozidna baština Konavala koja je sudjelovala na Dragodidovim radionicama na Učki i Visu kako bi naučene tehnike prenosili u Konavlima. Nakon ovih radionica znat ćete dvije vrijedne stvari – kako obnoviti podzid i izgraditi kućericu!

Bit će ‘Frka’
Sve što je lijepo, kratko traje, pa tako i MOBA 2018., jer je već 24. lipnja završni koncert, s početkom u 21.30 sati. No, organizatori su se pobrinuli da se rasplešete i ovo ljeto u Konavlima nikako ne zaboravite. Stižu nam na Grudu ni manje ni više nego Nipplepeople i ABOP! Nipplepeople, maskirani electropop duo osvojio je plesne podije brojnih festivala i klubova po regiji, njihova ‘Frka’ apsolutni je hit, a ovo će im biti prvi nastup na dubrovačkom području.

VEČERAS KREĆE MOBA 2018. ‘Ritam u kamenu’: Red glazbe, red suhozida!

Nipplepeople prošlu godinu slobodno mogu proglasiti svojom, fantastična obrada davnog hita Zdenke Kovačiček ‘Frka’ jedan je od najuspješnijih songova sezone zahvaljujući kojem su našli put do radijskog etera, kako onog mainstream, tako i alternativnog, ali i do brojnih klubova i festivala po regiji. U vrijeme kad zdravi pop s ovih prostora zapravo oskudijeva kvalitetnim pjesmama Nipplepeople su se uspjeli nevjerojatnom lakoćom iskočiti daleko iznad ostalih.

VEČERAS KREĆE MOBA 2018. ‘Ritam u kamenu’: Red glazbe, red suhozida!

ABOP ili After Je Bolji Od Partyja zagrebačka je audio-vizualna senzacija koja oduševljava po klubovima diljem Europe. Glazba ABOP-a je intenzivna, plesna, ritmična, u dobroj mjeri psihodelična, s puno groovea te nadasve moćna. Njihov izričaj uspješno plovi electro, funk, disco, kraut i techno (pod)žanrovima. Peteročlani elektronski bend prvi put nastupa u Konavlima, a na vama je samo da označite 24. lipnja u vašem kalendaru…

MNJ

Pročitajte još

[ŽUPSKI PJAT] ‘Priče iz Mlina’ Vedrana Mezeija u mističnoj atmosferi stare mlinice obitelji Duper

Dulist

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist