Zanimljivosti

Večeras gledamo suze sv. Lovra

Svake godine oko sv. Lovre događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, poznatije kao suze sv. Lovre. Ove godine prema prognozama, to će se dogoditi večeras u noći s 11. na 12. kolovoza.

-Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika ovom prigodom pozivaju sve zainteresirane sugrađanke i sugrađane koji se žele aktivno uključiti u rad astronomskog društva da im se jave putem e-mail adrese ztkdubrovnik@gmail.com. Nove astronomske aktivnosti u Dubrovniku nas očekuju uskoro. A osim toga očekujemo ubrzo i revitalizaciju astronomskog društva, a samim time i još više astro aktivnosti u nadolazećim godinama – istaknuli su.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza pozivaju gradove i općine na gašenje javne rasvjete s 11. na 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni s obzirom na to da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa.

-Da bi mogli što bolje uživati večeras u suzama sv. Lovre iz Hrvatskog astronomskog saveza savjetuju promatračima da ne gledaju direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer se tamo opazi najmanje meteora, za opažanje meteora ne treba nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …), meteori se mogu opaziti golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima, potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu i preporučuje se prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja – navode.

Pročitajte još

Čišćenjem morskog dna na Šipanu započeo projekt ‘Homo na Elafite’

Dulist

Oboljeli od multiple skleroze obilježavaju svoj Nacionalni dan, za njih je Mala Onofrijeva u narančastom

Dulist

[FOTO] TJEDAN CJELOŽIVOTNOG OBRAZOVANJA U Studentskom domu mijesilo se slatko

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija