Zanimljivosti

‘Vrijeme je da počnemo razmišljati o budućnosti našeg Jadranskog mora’

'Vrijeme je da počnemo razmišljati o budućnosti našeg Jadranskog mora'

Vrijeme je da počnemo razmišljati o budućnosti našeg Jadranskog mora – istaknuli su iz UR Instituta koji u sklopu inicijative Europske Komisije STARTS4Water, poziva umjetnike da se prijave za rezidencijalni program u Dubrovniku u vrijednosti od 40 tisuća eura. Fokusira se na pronalaženje rješenja za negativni utjecaj neodrživog masovnog turizma na more uz pomoć novih tehnologija. Umjetnička rezidencija ‘Zero pollution Adriatic’ osmišljena je kao istraživanje inovativnih ideja u poboljšanju našeg odnosa prema moru: smanjenja negativnog utjecaja turističko-ugostiteljske industrije na more, javnog upravljanja morem i otpadnim vodama te uspostavljanje novih održivih praksi koje promiču očuvanje i sanaciju mora te zaštitu bogate podvodne biološke raznolikosti.

-Uz pomoć partnera na okruglom stolu u svibnju 2021. analiziran je lokalni problem našeg podneblja. Hrvatska je obala popularna turistička regija koja godišnje primi oko 11 milijuna turista čime se prekomjerno koriste lokalni vodeni resursi, što uključuje i masovno ispuštanje zagađivača u more. Možemo li koristiti intermedijalnu umjetnost i nove tehnologije za razvoj praktičnih, konkretnih, primjenjivih ideja? – navode iz UR instituta.

Univerzalni istraživački institut UR  je udruga za neovisna interdisciplinarna primijenjena znanstvena istraživanja, produkciju vezanih projekata te jačanju uloge znanosti, tehnologije i umjetnosti u održivom razvoju. Dio je STARTS4Water konzorcija koji predvodi LUCA School of Arts (Belgija), a uključuje i Thyssen-Bornemisza Art Contemporary – TBA21 (Austrija),  V2_Lab for Unstable Media (Nizozemska), Ohi Pezoume / UrbanDig Project (Grčka ) i Cittadellarte – Fondazione Pistoletto (Italija) u suradnji s STARTS partnerima Gluon (Belgija) i BOZAR (Belgija).

-Pri realizaciji rezidencijskog programa u planu je suradnja s mnoštvom međunarodnih i lokalnih suradnika UR Instituta koji dijele viziju ulaganja u zaštitu Jadranskog mora i života u njemu. STARTS4Water projekt ostvaruje se pod okriljem javnog poziva Europske komisije „Umjetnost i digitalno: oslobađanje kreativnosti europskog upravljanja vodama“, nastojeći ujediniti digitalne tehnologije četvrte industrijske revolucije s umjetnošću i umjetnicima/kreativcima kako bi se promovirala snažna jedinstvena vizija europske politike o budućnosti vode. Osim dubrovačkog javnog poziva, umjetnici se mogu prijaviti na još 9 drugih umjetničkih rezidencija u još 5 drugih europskih zemalja. Svaka rezidencija bavi se različitim izazovima upravljanja vodama specifičnim za regiju i odnosi se na UN-ove ciljeve održivog razvoja: 6. Očuvanje voda te 14. Očuvanje života pod vodama. Svih 10 STARTS4Water rezidencija teži stvaranju opipljivih umjetničkih djela koja razvijaju znanje i podižu svijest o izazovima s vodom ili predstavljaju konkretne ideje uporabe novih tehnologija u očuvanju mora od zagađenja – ističu također. Rezidencije nude umjetnicima proračun svake rezidencije iznosi 40.000 €, uključujući: trošak rezidencije (smještaj, putni troškovi), izrade umjetničkih djela te naknadu za umjetnike. Također, pri relizaciji svih rezidencijskih programa umjetnicima se pruža puna podrška suradnje s mrežom stručnjaka kao konzultativna i tehnička podrška (iz domene znanosti, tehnologije i umjetničke produkcije) te suradnju s poznatim umjetničkim centrima, istraživačkim institucijama, sveučilištima, te inovativnim tvrtkama. Otvoreni poziv ostaje otvoren do ponedjeljka, 30. kolovoza 2021. u 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu. Prijavite se možete ovdje.

 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist