KulturaUrednički izbor

VEĆ TRADICIONALNA AUDICIJA Linđovci jači za novu generaciju mladih

VEĆ TRADICIONALNA AUDICIJA Linđovci jači za novu generaciju mladih

Odaziv zadnje dvije godine je bio iznimno dobar. Pretprošle godine smo imali velik odaziv i imali smo potrebe za popunjavanjem više pripremnih sastava. Lanjske godine smo isto imali kvalitetan odaziv i uspjeli smo popuniti sve naše pripremne sastave – rekao je ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Vlaho Kljunak u nedjelju na audiciji ‘Budi Linđovac – uživaj u mladosti’ za uzraste od 5. do 8. razreda osnovnih škola.

Linđovci audiciju održavaju prve nedjelje u listopadu, a Kljunak je govorio o programu rada novih mladih polaznika ansambla.

– Naše buduće članove očekuje rad od dvije, tri ili četiri godine, dok ne dođu do izvođačkog sastava gdje će sve ono što su naučili na probama moći pokazati na pozornici. Što se tiče kriterija na audiciji, oni prvo prođu mali test plesnih koraka, onda idu kod voditelja zbora kako bismo vidjeli njihov sluh i koliko se snalaze uz instrument. Naravno, upoznajemo ih i s našim nošnjama da vide o čemu se radi i na kraju naši voditelji pozivaju one koji su prošli na prve probe – izjavio je.

Ovogodišnji mališani postat će dio D sastava, gdje će im se pridružiti i članovi Linđovog blaga, čime će Linđovci biti bogatiji za više od 40 članova, istaknuo je Kljunak.

– Ispočetka imaju laganiji režim od dva puta tjedno, kasnije kad budu blizu pripremnog sastava rade i tri do četiri puta tjedno. Na početku uče osnovne korake, držanje u kružnici, sve osnovno što treba svaki plesač ispočetka savladati. Kasnije uče korake i osnovne elemente koreografije da bi na kraju savladali program koji je namijenjen za tu sezonu – zaključio je.

Podsjetimo, prva audicija održana je 1964. godine, a od tada do danas kroz ansambl je prošlo više od tri tisuće članova, koji su dostizali vrhunske rezultate gdje god su se pojavili. Članovi i danas plešu u originalnim nošnjama neprocjenjive vrijednosti, a procjenjuje se kako ih u fundusu ima oko 1500.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist