DuList IN

VAŽNA NOVOGODIŠNJA ODLUKA Kako prepoznati i ‘prekrižiti’ toksične osobe

VAŽNA NOVOGODIŠNJA ODLUKA Kako prepoznati i 'prekrižiti' toksične osobe

Kraj godine gotovo uvijek donosi razmišljanje o proteklih 12 mjeseci, a mnogi u novu godinu žele ući kao bolja verzija samih sebe.

Donose se novogodišnje odluke kao što su unošenje više vode u organizam, učlanjenje u teretanu ili se pak pronalaze načini kako se bolje nositi sa svakodnevnim stresom.

No, to ponekad nije moguće ako se nastavimo družiti s ljudima koji nas opterećuju ili čine nesretnim. Portal Zdrava Krava donosi savjete kako prepoznati i ‘prekrižiti’ sedam tipova osoba:

1. Prijatelji koji će se družiti s tobom samo ako ne postoji bolji izbor – prije svega su to osobe koje će pristati izaći s tobom ili primjerice doći na tvoju rođendansku proslavu, ali sljedeće godine će odbiti poziv na rođendan jer su našli novu osobu za izlaske i druženje.

2. Toksične osobe – jedan od glavnih znakova da je netko toksičan je taj da ne pokazuje empatiju i smatra da ima pravo odrediti kako ćeš živjeti. Takve osobe nisu ni svjesne štete koja nastaje kada te omaložavaju ili ti stalno nalaze mane.

3. Osobe koje misle da su uvijek u pravu i najbolje u svemu – riječ je o osobi koja ima iznimno veliki ego, što ne znači da je zla ili ti ne bi pomogla u nevolji. Osoba s velikim egom jednostavno ne vidi dalje od svog nosa te tuđe uspjehe i kvalitete ne smatra važnima već ističe samo svoje.

4. Osobe koje te uvijek uvale u nevolju – možda je riječ o kolegici ili kolegi na poslu s kojima uvijek rado odeš na kavu i odlično surađuješ, ali te uvale u probleme govoreći pred nadređenim stvari koje ne bi trebali. Ili je riječ o nekom rođaku kojeg kod poznanika preporučiš kao potencijalnog zaposlenika, a koji onda opet iznevjeri tvoje povjerenje.

5. Veliki patnici – osoba koje su uvijek žale na nešto pa čak i kada im određene stvari u životu krenu u dobrom smjeru, a uhvatit će se za neku malu sitnicu za koju misle da bi također mogla biti puno bolja. U svojim ispadima kritika i negativnosti, takve osobe često ne mogu sagledati tuđe situacije pa čak ni probleme koje ti možda imaš.

6. Sebične osobe – to su osobe koje ti se stalno javljaju ili vrlo rado se druže s tobom samo kada očekuju ili nešto trebaju od tebe. Ova vrsta prijatelja je uvijek zauzeta kada tebi treba nešto pa čak i samo razgovor.

7. Osobe koje misle da su bolje od tebe – ovakve osobe su jako negativne i mogu vrlo loše utjecati na tvoje samopoštovanje, mentalno zdravlje i sveukupni stav o životu. Smatraju se puno boljima i samim time misle da zaslužuju više i bolje od tebe, bilo u materijalnom ili duhovom smislu.

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist