Zanimljivosti

“Vatrogasne postrojbe su na visokoj razini”

"Vatrogasne postrojbe su na visokoj razini"

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadran Perinić i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković posjetili su 7. kolovoza 2013. godine općine Lastovo i Orebić.

Tom prigodom održali su radne sastanke s načelnicima općina Lastovo Leom Katićem i općine Orebić Tomislavom Ančićem na temu protupožarne sezone. Načelnici su izvijestili nazočne o problematici zaštite od požara te mogućnostima općina u provođenju mjera zaštite i spašavanja na području njihove teritorijalne nadležnosti.

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak, između ostalog, naglasila je važnost i ulogu vatrogastva u sustavu zaštite i spašavanja, uz napomenu kako bi još dodatno trebalo poraditi na organizaciji sustava, kako od strane jedinica lokalne samouprave tako i od strane velikih turističkih tvrtki koje djeluju na ovom području, a kojima je sigurnost turista prioritetna.

Ravnatelj DUZS-a dr. sc. Jadran Perinić drži da su se ovom posjetom općinama Lastovo i Orebić na najbolji način mogli uočiti određeni organizacijski problemi s kojima se suočava primjerice otočna općina.

– Načelnici općina su senzibilizirani za pitanja vatrogastva i zaštite i spašavanja te bi se u narednom razdoblju, u suradnji sa županijskom i državnom vlašću, trebala iznaći rješenja za poboljšanje sustava – naglasio je Perinić.

Dodao je pritom da je mali broj stanovnika na otoku zasigurno prepreka za bolju organizaciju i daljnji razvoj svake djelatnosti pa tako i zaštite i spašavanja. Međutim tijekom turističke sezone značajno se povećava broj turista te su pitanja sigurnosti od iznimnog značaja.

– Svi predviđeni zadaci izvršavaju se, a spremnost, operativna sposobnost i mobilnost domicilnih i sezonskih vatrogasnih postrojbi su na visokoj razini – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Posebno je istaknuo operativnu spremnost DVD-a Orebić kao i dobru suradnju vatrogasnih postrojbi s načelnicima općina, koji su prepoznali važnost vatrogastva, kao bitnog čimbenika za sigurnost građana i turista.

Na sastancima su još nazočili i predstavnici Vatrogasne zajednice Dubrovačko- neretvanske županije, zapovjednik Stjepan Simović, predsjednik Ivo Franušić i tajnik Stijepo Bašica, kao i ravnateljica Parka prirode Lastovsko otočje Lucija Kapiteli, pročelnik PUZS-a Dubrovnik Goran Violić, predsjednik DVD-a Lastovo Ivo Čihoratić te zapovjednik DVD Orebić Nikša Nogalo.

Nakon sastanka pomoćnica Krajčak i ravnatelj Perinić sa suradnicima obišli su baze vatrogasnih  dislokacija SIVP na otoku Lastovu i Orebiću te DVD Lastovo i Orebić.

Na spomenutoj Sezonskoj intervencijskoj vatrogasnoj postrojbi (dislokaciji) Lastovo nalazi se ukupno 7 vatrogasaca (šest iz Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije i jedan pripadnik DVIP Šibenik), a na dislokaciji Pelješac (Orebić) nalazi se također ukupno sedam vatrogasaca (šest dobrovoljaca iz Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije te jedan pripadnik DVIP Dubrovnik).

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist