Zanimljivosti

“Vatrogasne postrojbe su na visokoj razini”

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadran Perinić i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković posjetili su 7. kolovoza 2013. godine općine Lastovo i Orebić.

Tom prigodom održali su radne sastanke s načelnicima općina Lastovo Leom Katićem i općine Orebić Tomislavom Ančićem na temu protupožarne sezone. Načelnici su izvijestili nazočne o problematici zaštite od požara te mogućnostima općina u provođenju mjera zaštite i spašavanja na području njihove teritorijalne nadležnosti.

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak, između ostalog, naglasila je važnost i ulogu vatrogastva u sustavu zaštite i spašavanja, uz napomenu kako bi još dodatno trebalo poraditi na organizaciji sustava, kako od strane jedinica lokalne samouprave tako i od strane velikih turističkih tvrtki koje djeluju na ovom području, a kojima je sigurnost turista prioritetna.

Ravnatelj DUZS-a dr. sc. Jadran Perinić drži da su se ovom posjetom općinama Lastovo i Orebić na najbolji način mogli uočiti određeni organizacijski problemi s kojima se suočava primjerice otočna općina.

– Načelnici općina su senzibilizirani za pitanja vatrogastva i zaštite i spašavanja te bi se u narednom razdoblju, u suradnji sa županijskom i državnom vlašću, trebala iznaći rješenja za poboljšanje sustava – naglasio je Perinić.

Dodao je pritom da je mali broj stanovnika na otoku zasigurno prepreka za bolju organizaciju i daljnji razvoj svake djelatnosti pa tako i zaštite i spašavanja. Međutim tijekom turističke sezone značajno se povećava broj turista te su pitanja sigurnosti od iznimnog značaja.

– Svi predviđeni zadaci izvršavaju se, a spremnost, operativna sposobnost i mobilnost domicilnih i sezonskih vatrogasnih postrojbi su na visokoj razini – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Posebno je istaknuo operativnu spremnost DVD-a Orebić kao i dobru suradnju vatrogasnih postrojbi s načelnicima općina, koji su prepoznali važnost vatrogastva, kao bitnog čimbenika za sigurnost građana i turista.

Na sastancima su još nazočili i predstavnici Vatrogasne zajednice Dubrovačko- neretvanske županije, zapovjednik Stjepan Simović, predsjednik Ivo Franušić i tajnik Stijepo Bašica, kao i ravnateljica Parka prirode Lastovsko otočje Lucija Kapiteli, pročelnik PUZS-a Dubrovnik Goran Violić, predsjednik DVD-a Lastovo Ivo Čihoratić te zapovjednik DVD Orebić Nikša Nogalo.

Nakon sastanka pomoćnica Krajčak i ravnatelj Perinić sa suradnicima obišli su baze vatrogasnih  dislokacija SIVP na otoku Lastovu i Orebiću te DVD Lastovo i Orebić.

Na spomenutoj Sezonskoj intervencijskoj vatrogasnoj postrojbi (dislokaciji) Lastovo nalazi se ukupno 7 vatrogasaca (šest iz Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije i jedan pripadnik DVIP Šibenik), a na dislokaciji Pelješac (Orebić) nalazi se također ukupno sedam vatrogasaca (šest dobrovoljaca iz Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije te jedan pripadnik DVIP Dubrovnik).

Pročitajte još

PRILIKA ZA SJAJNU FOTKU ‘Igra’ valova na Porporeli uvijek je atrakcija

Zvonimir Pandža

VIDEO Kako je gradnja Pelješkog mosta izgledala sa satelita

Dulist

[VIDEO] Evo kako je izgledao vatromet s mora!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija