Grad

Vatrogasci dobili 3 milijuna kuna vrijedno vozilo, novi centar ipak na magistrali

Vatrogasci dobili 3 milijuna kuna vrijedno vozilo, novi centar ipak na magistrali

Javna vatrogasna postrojba ‘Dubrovački vatrogasci’ dobila je novo navalno vozilo vrijedno 3 milijuna kuna, opremljeno za sve vrste intervencija.
-Javna vatrogasna postrojba dobila je još jedno novo vozilo koje povećava sigurnost na području grada Dubrovnika u borbi od požara – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković naglasivši kako je isto financirano europskim sredstvima. Posebno se osvrnuo i na prostor Vatrogasaca na Pločama, koji je neadekvatan i nedostatan za njihove potrebe.
-Kroz izmjene GUP-a koje smo pokrenuli, vratit ćemo ranije planiran Vatrogasni centar u brdu Srđ, za kojega je bila izrađena i projektna dokumentacija no kasnije je sve to skupa izbrisano. Područje na magistrali je idealno za brzu intervenciju bilo gdje na području grada, a javna vatrogasna postrojba mora i u ovom prostoru imati stacionar radi brzine intervencija u povijesnoj jezgri – rekao je gradonačelnik podsjetivši kako je u tijeku i izrada glavnog projekta za novi vatrogasni dom u Zatonu.
Vatrogasni zapovjednik Stjepko Krilanović istaknuo je kako je ovo novo vozilo skupocjeno, opremljeno svom potrebnom opremom za sve vrste intervencija koja je vrijedna pola milijuna kuna, od termovizijskih kamera, agregata, kemijskih odijela, izolacijskih aparata… Naglasio je kako je u tijeku izrada još jednog vozila, kojega je usporila korona, no nada se kako će biti gotovo u sljedećoj godini.
-Zadnjih smo godina pomladili vozni park te posjedujemo oko 40 vozila tako da u budućnosti nećemo imati potrebe za novim vozilima – rekao je Krilanović.
Istaknuo je kako je formirana i služba vatrogasnog broda, uređen je vatrogasni dom na Osojniku te u Rijeci dubrovačkoj, a preostao je još jedino Zaton te novi vatrogasni centar na magistrali.
-Kad bismo to odradili kroz četiri do pet godina, bilo bi to najplodonosnije razdoblje što se tiče dubrovačkog vatrogastva – rekao je.
Novo navalno vozilo služi za gašenje objekata, ima 2500 litara vode i svu opremu za kućne požare i dijelom za prometne nesreće.
-Ovo je u Njemačkoj jedino vozilo u vatrogasnoj postrojbi koje posjeduju i ide na sve moguće intervencije, ima opremu za sve intervencije – rekao je te napomenuo kako će vozilo služiti za gašenje u određenim dijelovima grada, a koje se vozilo upotrebljava u intervenciji ovisi dakako o tome o kojem se dijelu grada radi.
-Kad se dobije poziv operativni dežurni sa zapovjednikom smjene određuje koja vozila idu na određenu intervenciju ovisno o prometu, širini prometnica, ali i intenzitetu i veličini požara – rekao je Krilanović.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist