Crna kronika

Vatra izmakla kontroli 53-godišnjoj vlasnici parcele, Policija šalje niz upozorenja građanima

Prilikom spaljivanja biljnog otpada u poslijepodnevnim satima u petak, 18. ožujka, na privatnoj parceli u u mjestu Prud, 53-godišnjoj vlasnici parcele je vatra izmakla kontroli te je, nošena jakim vjetrom, zahvatila oko 136 HA močvarnog područja i tršćaka, 3 HA borove šume na brdskom djelu između mjesta Vid i Prud kao i dva privatna plastenika i jedan stari objekt.

Požar je stavljen pod nadzor u jutarnjim satima 19. ožujka, a u potpunosti je ugašen u jutarnjim satima 20. ožujka.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 53-godišnjakinja počinila kazneno djelo ‘Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom’, kazneno djelo ‘Uništavanje zaštićenih djelova prirode’ i kazneno djelo ‘Uništavanje staništa’ te protiv nje slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

– Budući u posljednje vrijeme zabilježeno više slučajeva kada je prilikom spaljivanja biljnog otpada vatra izmakli kontroli, ovim putem želimo pozvati građane na odgovorno ponašanje prilikom obavljanja radova u polju ili drugih načina korištenja otvorenog plamena – ističu iz PU dubrovačko-neretvanske.

Stoga prenosimo njihovo priopćenje u cijelosti.

Pored toga što požari predstavljaju opasnost za ljude i njihovu imovinu i mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu oni predstavljaju i opasnost za održavanje cjelokupnog ekosustava, posebno močvarnih predjela koji su staništa mnogim vrstama biljaka i životinja. Požari degradiraju močvarne ekosustave, smanjuju biološku raznolikost, ubrzavaju eroziju zemljišta, mijenjaju mikroklimu i vodne režime.

Temeljem odredbi Zakona o zaštiti od požara i Županijske odluke o provođenju posebnih mjera zaštite od požara spaljivanje korova je dozvoljeno uz poduzimanje propisanih mjera zaštite od požara koje podrazumijevaju da se:

1. prije početka loženja vatre o tome izvijesti nadležna vatrogasna postrojba
2. oko mjesta na kojemu će se ložiti vatra očistiti trava i drugi zapaljivi materijal;
3. osigura voda i druga priručna sredstva za gašenje;
4. ne napušta mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

Apeliramo na građane da ovo upozorenje shvate ozbiljno kako bi opasnost od izbijanja požara i njegovog širenja sveli na minimum i time dali vlastiti doprinos u efikasnom provođenju mjera zaštite od požara, te istovremeno izbjegli i vlastitu odgovornost prilikom provođenja mjera nadzora nad spaljivanjem od strane policijskih službenika.

Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od 2 do 15 tisuća kuna.

Isto tako, pozivamo sve građane da u slučaju bilo kakvih korisnih saznanja o osobama koje obavljaju spaljivanje na područjima na kojima je to zabranjeno ili spaljivanje obavljaju suprotno zakonskim propisima o tome obavijeste policiju pozivom na telefonski broj 192 ili putem mobilne aplikacije MUP – Sigurnost i povjerenje.

Foto: ilustracija

Pročitajte još

Policija zaustavila 53-godišnjaka u Lumbardi, ‘napuhao’ 1,84 promila

Dulist

Kažnjen sa skoro 4300 eura, privremeno mu oduzet motocikl

Dulist

UZVANIK NA VJENČANJU Sankcioniran muškarac koji je izazvao eksploziju ispred crkve sv. Vlaha

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija