Crna kronika

Vatra izmakla kontroli 53-godišnjoj vlasnici parcele, Policija šalje niz upozorenja građanima

Vatra izmakla kontroli 53-godišnjoj vlasnici parcele, Policija šalje niz upozorenja građanima

Prilikom spaljivanja biljnog otpada u poslijepodnevnim satima u petak, 18. ožujka, na privatnoj parceli u u mjestu Prud, 53-godišnjoj vlasnici parcele je vatra izmakla kontroli te je, nošena jakim vjetrom, zahvatila oko 136 HA močvarnog područja i tršćaka, 3 HA borove šume na brdskom djelu između mjesta Vid i Prud kao i dva privatna plastenika i jedan stari objekt.

Požar je stavljen pod nadzor u jutarnjim satima 19. ožujka, a u potpunosti je ugašen u jutarnjim satima 20. ožujka.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 53-godišnjakinja počinila kazneno djelo ‘Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom’, kazneno djelo ‘Uništavanje zaštićenih djelova prirode’ i kazneno djelo ‘Uništavanje staništa’ te protiv nje slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

– Budući u posljednje vrijeme zabilježeno više slučajeva kada je prilikom spaljivanja biljnog otpada vatra izmakli kontroli, ovim putem želimo pozvati građane na odgovorno ponašanje prilikom obavljanja radova u polju ili drugih načina korištenja otvorenog plamena – ističu iz PU dubrovačko-neretvanske.

Stoga prenosimo njihovo priopćenje u cijelosti.

Pored toga što požari predstavljaju opasnost za ljude i njihovu imovinu i mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu oni predstavljaju i opasnost za održavanje cjelokupnog ekosustava, posebno močvarnih predjela koji su staništa mnogim vrstama biljaka i životinja. Požari degradiraju močvarne ekosustave, smanjuju biološku raznolikost, ubrzavaju eroziju zemljišta, mijenjaju mikroklimu i vodne režime.

Temeljem odredbi Zakona o zaštiti od požara i Županijske odluke o provođenju posebnih mjera zaštite od požara spaljivanje korova je dozvoljeno uz poduzimanje propisanih mjera zaštite od požara koje podrazumijevaju da se:

1. prije početka loženja vatre o tome izvijesti nadležna vatrogasna postrojba
2. oko mjesta na kojemu će se ložiti vatra očistiti trava i drugi zapaljivi materijal;
3. osigura voda i druga priručna sredstva za gašenje;
4. ne napušta mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

Apeliramo na građane da ovo upozorenje shvate ozbiljno kako bi opasnost od izbijanja požara i njegovog širenja sveli na minimum i time dali vlastiti doprinos u efikasnom provođenju mjera zaštite od požara, te istovremeno izbjegli i vlastitu odgovornost prilikom provođenja mjera nadzora nad spaljivanjem od strane policijskih službenika.

Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od 2 do 15 tisuća kuna.

Isto tako, pozivamo sve građane da u slučaju bilo kakvih korisnih saznanja o osobama koje obavljaju spaljivanje na područjima na kojima je to zabranjeno ili spaljivanje obavljaju suprotno zakonskim propisima o tome obavijeste policiju pozivom na telefonski broj 192 ili putem mobilne aplikacije MUP – Sigurnost i povjerenje.

Foto: ilustracija

Pročitajte još

SUKOB GAZDI Potukli se psi, a potom i njihovi vlasnici

Dulist

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist