Aktualno

VAKULA JE REK’O Kako će izgledati prvi dani kalendarske jeseni?

Kao i posljednji ljetni – i prvi dani kalendarske jeseni obilovat će mnogobrojnim meteorološkim obilježjima. Počet će stabilno, sunčano, osobito na Jadranu i vedro, ali na kopnu tek nakon jutarnje mjestimične kratkotrajne magle te svježine, pri tlu čak ponegdje i slabog mraza. Od subote će se nastaviti oblačnije i kišovitije, ali uz južinu i toplije, ne samo tijekom vikenda, nego i u prvom dijelu novoga tjedna. Pritom će vjerojatno najkišovitije biti na Jadranu i područjima uz njega, uz česte i obilne pljuskove s grmljavinom, a probleme će stvarati i većinom jako jugo, u ponedjeljak i utorak moguće prolazno i oštro, ponegdje i lebić, prenosi HRT prognozu Zorana Vakule.

I u petak u istočnoj Hrvatskoj povremeno umjerena naoblaka, ujutro i mjestimična kratkotrajna magla, ali bez oborine. Najniža jutarnja temperatura zraka od 1 do 5 °C, a najviša dnevna oko 18 °C. I u središnjoj Hrvatskoj još razmjerno svježe za doba godine, osobito ujutro, kada ponegdje pri tlu može biti i slabog mraza. Nakon česte, ali ne i dugotrajne magle prevladavat će sunčano, dio dana i vedro. Tiho ili uglavnom slab vjetar i u gorskom području, ujutro stoga maglovitom, ponegdje čak pri tlu i uz slab mraz, a na sjevernom Jadranu još i ujutro lokalno olujni udari bure. Uz sunce i vedrinu ukrašenu ponekim oblakom najviša temperatura zraka bit će 21 ili 22 °C, u gorju 15 do 18 °C.

U Dalmaciji toplije, te sunčano, ali ujutro u unutrašnjosti uz mjestimice moguću maglu i svježinu. Većinom umjerenu buru zamijenit će podjednaki pa i slabiji maestral, uz sve manje valovito more. Razmjerno stabilno bit će i na pretežno vedrom jugu Hrvatske, samo do jutra još uz zamjetnu buru, te uz temperaturu mora podjednaku ili samo malo nižu od najviše dnevne temperature zraka. Slijedi južina, naoblačenje, sve češća kiša, ponegdje i obilna.

Sljedećih dana u unutrašnjosti toplije, ali još u subotu ujutro razmjerno svježe, uz čestu maglu, pri tlu mjestimice i slab mraz. Zapuhat će većinom umjeren jugozapadni i južni vjetar, u Dalmaciji i jako jugo. Uz sve mnogobrojnije oblake kiša će biti sve češća – u subotu uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre, zatim posvuda, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. I na Jadranu od nedjelje često obilni pljuskovi s grmljavinom, nevere, ponegdje vjerojatno i pijavice, te većinom jako jugo, gdjekad i olujno, koje će jačati tijekom još većinom suhe i barem djelomice sunčane subote, kada će malo kiše pasti na već oblačnijem sjevernom Jadranu.

Pročitajte još

Održan Sajam poslova u turizmu u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik

Dulist

[VIDEO/FOTO] Duo Hojsak & Novosel i Dubrovački simfonijski orkestar ispred crkve sv. Vlaha

Dulist

ZANIMLJIV PRIZOR U GRUŠKOJ LUCI Evo kako je kruzer pozdravio Grad

Dulist