Aktualno

UZURPATORI POMORSKOG DOBRA Gdje se po Dubrovniku i okolici skrivaju ‘privatne plaže’?

UZURPATORI POMORSKOG DOBRA Gdje se po Dubrovniku i okolici skrivaju ‘privatne plaže’?

Dolaskom vrućih ljetnih dana i sve češćim odlascima na more, javljaju se i uobičajeni problemi s ‘privatnim plažama’. Najrecentniji je primjer događaj u Drveniku prilikom kojeg je čovjek koji se predstavio kao ‘vlasnik plaže’ napao žensku osobu jer je došla na njegovu ‘privatnu plažu’ te ga je upozorila da ne može privatizirati pomorsko dobro. Međutim, za ovakve događaje ne moramo ni otići toliko daleko. Naime, Dubrovčani koji se inače kupaju na plaži ispod Hotela Rixos Premium Dubrovnik javili su se redakciji DuLista ističući kako su im zaštitari jedne privatne zaštitarske tvrtke koju je, prema njihovim riječima, unajmio hotel prepriječili put do plaže. Ove smo navode pokušali provjeriti s hotelom, međutim, do trenutka zaključenja ovog teksta, odgovor nam nije pristigao. Ipak, pristigao je dan nakon te su iz hotela istaknuli kako je točno da su unajmili privatnu zaštitarsku tvrtku, ali ne kako bi priječili put građanima do plaže, već štitili njihovo osoblje i goste, ali i hotelski inventar, poput bazena i ležaljki od ‘protuzakonitog korištenja’.

Ipak, zanimljivo je vidjeti kako mnogi privatni iznajmljivači koji svoj smještaj gostima nude uz more, plažice
ispod svojih apartmana vrlo često nazivaju privatnim plažama te ih navode kao dodatnu vrijednost na Booking. com-u i Airbnb-u. Pretragom ovih dviju stranica naišli smo na zanimljive primjerke ‘privatnih plaža’ ne samo u sklopu apartmana, već i hotela. Treba ipak naglasiti da hoteli na području Dubrovnika, kojima koncesije za plaže ispod njihovih objekata daje Dubrovačko-neretvanska županija, nemaju ‘zatvoreni’ tip koncesije, odnosno nijedan od njih plažu ne bi u skladu s time smio nazvati privatnom niti braniti pristup kupačima. Treba svakako naglasiti i da se pojedini hoteli nalaze u kategoriji ‘privatnih plaža’ na Booking.com-u, ali da u opisima svojih smještajnih kapaciteta i ponude ne pišu nužno svi da se radi o privatnoj plaži.

Pretraga stranica Booking.com-a dala nam je ukupno 22 rezultata za ‘privatne plaže’ na području Dubrovnika i njegove bliže okolice poput Orašca, Zatona, Štikovice, Lozice. Među njima ima apartmana, ali i hotelskih kompleksa. Prvi među njima u kategoriji s ‘privatnim plažama’ je Dubrovnik President Valamar Colletion Hotel. Slijedi ga i Royal Hotel Neptun, zatim i cijeli niz ‘Royalovih’ hotela – Royal Palm Hotel, Royal Ariston Hotel te Royal Princess Hotel. Svi se oni nalaze u ovoj Booking.com-ovoj kategoriji ‘privatnih plaža’. Tu su svakako i oraški Vrtovi sunca na ‘mirnoj lokaciji uz slikovitu plažu’.

Lozica ‘raj’ za ‘privatne plaže’

Područje Lozice prema pretrazi na Booking.com-u ‘bogato’ je smještajnim objektima s ‘privatnim plažama’. Tako jedan apartman na tom području navodi kako imaju vlastitu stjenovitu plažu ispred samog objekta. ‘Privatnu plažu’ gostima nudi i jedan obiteljski vođen apartman u Štikovici kao i bazen pokraj mora. U istoj se kategoriji nalazi i jedan apartman udaljen četiristotinjak metara od plaže Tri brata, a među ‘privatnicima’ po pitanju plaža nalaze se i jedna vila u Lapadu te na Pločama. ‘Privatnik’ na stjenovitoj plaži vlasnik je i jednog apartmana u Vrbici u Zatonu. Vjerovali ili ne, ‘privatne plaže’ nude se i na području Lapada. Pojedini apartmani navode i kako se nalaze na samoj ‘privatnoj plaži’ tako da gosti mogu iz sobe ravno na žale. ‘Privatnu plažu’ ima tako i jedna kuća za odmor udaljena ‘tri kilometra od Orlandovog stupa’. Nekoliko ovakvih plaža nudi se i po Orašcu.

Pretražili smo i Airbnb kako bismo provjerili situaciju s navodnim ‘privatnim plažama’. Naišli smo na apartman u kući u Platu koji se nalazi na samoj plaži. U Sustjepanu pak jedan trosobni apartman nudi betonsku plažu ispred svoje ‘rezidencije’. Kao i na Booking. com-u, i na Airbnb-u pravi ‘raj’ za ‘privatnike’ na plažama počinje u Lozici. Najmanje ih je šest i to jedna do druge. Jednu takvu nudi i jedan studio apartman na ovom području, a sudeći prema fotografijama, riječ je o betoniranoj plaži odmah ispod apartmana. Još bliže moru je i apartman ‘na idiličnoj lokaciji, tik uz more s privatnom plažom’. Tik do tog apartmana već je i sljedeći koji nudi ‘privatni’ pristup moru i plaži. I na ovoj platformi takvih plaža ima i po Zatonu.

Nema privatizacije

Plaža je uvijek svakako dodatan bonus svima koji svoje smještajne kapacitete nude gostima, ali, zbog toga nipošto pomorsko dobro ispred svojih objekata ne mogu nazivati svojim ‘privatnim plažama’. To je uostalom i suprotno zakonu. Naime, prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, ‘na pomorskom dobru ne može se stjecati pravo vlasništva ni druga stvarna prava po bilo kojoj osnovi’. Dakle, u redu je navesti da se određeni apartman nalazi u blizini određene plaže, ali nipošto nije dozvoljeno ‘svojatanje’ pomorskog dobra. Možda turistima ‘privatna plaža’ na koju mogu ugaziti ravno iz dnevnog boravka apartmana u kojem uživaju zvuči dobro, ali, vlasnici bi ipak trebali svoje apartmane oglašavati na realan i istinit način. Na taj bi način spriječili i kasnije potencijalne sukobe kada se netko usudi s njihovim gostima spustiti na kupanje na ‘njihovu plažu’. Koliko su pojedini iznajmljivači nerealni u svojim opisima svjedoči i jedan objekt u povijesnoj jezgri, ‘250 metara od Orlandovog stupa’ koji nudi pogled ‘na planine’.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 30. lipnja 2021.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist